Röviden összeszedtük, milyen a mindennapokban is érezhető változásokkal jár a gyerekek szempontjából a január 1-jén életbe lépett köznevelési törvény és a családok védelméről szóló törvény.

1 Megjegyzés | 0 Reblogolom |
0 |

Régóta létező, de a gyakorlatban csak ritkán alkalmazott szabályokat iktatna sarkalatos (kétharmados többséget igénylő) törvénybe a KDNP családjogi javaslata, amelyről első olvasatban már tárgyalt a kormány. A KDNP tervezete szerint a gyerekek nem élhetnek majd egészségtelenül, és törvényben rögzített kötelességük lesz szót fogadni a szüleiknek, a szülőknek pedig akár azon az áron is segíteniük kell a gyerekeiket, ha ezzel magukat fosztják meg valamitől - egyebek mellett ezek a javaslatok vannak a családjogi törvény [origo] birtokába került tervezetében. A kormány több eszközzel is segíteni akarja a gyereket nevelők boldogulását, a gyermektelen élettársak viszont hátrányba kerülhetnek.

Egy regionális gyámhivatal vezetője az [origo]-nak azt mondta: "helyénvalónak" tartja, hogy az új törvényben kötelezettségek is szerepelnének, a jelenlegi, 1952 óta létező szabályozás ugyanis szerinte inkább csak jogokat fogalmaz meg, az együttműködés előírása pedig "elvi keretet adhat" a később kidolgozandó végrehajtási részletszabályokhoz. Egy másik gyámhivatal vezetője szerint nem is teremtene új helyzetet a KDNP tervezete, csak ha részletesen meghatároznák, ki számít engedetlennek, és milyen szankciókkal kell sújtani azokat, akik nem szófogadóak, ilyenek azonban nem szerepelnek a javaslatban.

Az elmúlt hét híreiből válogattunk.

0 Megjegyzés | 0 Reblogolom |
0 |

A gazdagabbak kevesebb gyereket akarnak

A Gallup 1936 óta rendszeresen megkérdezi az amerikaiakat, mit gondolnak az ideális család méretéről. Az intézet múlt héten frissítette az erre vonatkozó adatokat.

0 Megjegyzés | 0 Reblogolom |
0 |

"A kormány egyik legfontosabb feladata a családpolitika és a családtámogatási rendszer megerősítése, hogy a gyermekvállalás ne legyen azonos a szegénység vállalásával" - hangsúlyozta 2010 októberében Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A Fidesz-KDNP kormány a családok helyzetét valóban kiemelten kezeli. Korábban már írtunk egy összefoglalót arról, milyen gyerekeket érintő változások várhatóak vagy kerültek szóba a Fidesz-KDNP kormányalakítása óta. Most azt foglaljuk össze, mi várható a családok életében, milyen irányok látszanak körvonalazódni a kormánypártok családpolitikájában.

Először azonban idézzük fel, miket tartalmazott a Fidesz kampánycsomagja a családokra vonatkozóan!

0 Megjegyzés | 0 Reblogolom |
0 |

56 gyerek íze

Eredeti bejegyzés:

Origo székházhoz közeli (térben) kávézó, két férfi, egy nő és egy ötlet. Tíz család, ötvenhat gyerek – egy videosorozat. Munkacím: gyerekkel az élet.

Első fázis: ízlelgetés. Túl tág, nehezen megfogható/bemutatható téma, kell valami, ami mentén össze lehet hasonlítani a családokat. Az ébredés, a reggel indulása vagy a nap vége mindenhol kritikus, de mégis rituálék mentén mozgó – megvan a megoldás. De mi a célja a sorozatnak, mit akar igazából bemutatni? 1, 2, 3, stb, 11... Hmmm. Növekvő számsor... Hmmm. Több gyerek = több nehézség? A nő (nem mellesleg anya) hipotézise szerint nincs egyenes arányban a kettő. Tehát elsődleges cél ezt cáfolni vagy alátámasztani.

Családok keresése, egyeztetések, győzködések.

A forgatás alatt megérkezik a jól ismert, de minden szülőt foglalkoztató kérdések sorozata: hogy lehet, hogy egyik helyen este 8 körül már mind az öt gyerek alszik, míg a másik helyen az egy gyerek is ébren van fél 11-kor?! Baj-e, ha az ember kiabál a gyerekeivel? Van olyan, hogy ideális korkülönbség? Lehet hátrány a türelem? Pénzkérdés a gyerekkérdés, ha egy ápolói fizetésből el lehet tartani egy tíz tagú családot? Segít-e a tapasztalat?


szólj hozzá: 11 gyerek


Családok keresése, egyeztetések, győzködések.

A forgatás alatt megérkezik a jól ismert, de minden szülőt foglalkoztató kérdések sorozata: hogy lehet, hogy egyik helyen este 8 körül már mind az öt gyerek alszik, míg a másik helyen az egy gyerek is ébren van fél 11-kor?! Baj-e, ha az ember kiabál a gyerekeivel? Van olyan, hogy ideális korkülönbség? Lehet hátrány a türelem? Pénzkérdés a gyerekkérdés, ha egy ápolói fizetésből el lehet tartani egy tíz tagú családot? Segít-e a tapasztalat?

 Pátosz és közhely nem barát. Vadászat a valódi, életszerű mondatokra, helyzetekre. Túlmenni a szavak szintjén, hogy ki lehessen szűrni pici, apró, használható megoldási kulcsokat a sorozatból.

A másik cél egy-két „huh, de jó, megnyugodtam, másnál is ez van”-érzés okozása. Mutassa meg, tegye kézzel foghatóvá, ami sokszor csak elméletben van meg: nincs ideális anya/család/nevelés.

Utolsó fázis. Az origo székháztól már távol, a vágószobában egy vágóval, aki nem kifejezetten gyerekpárti. És igen, van olyan gyerek, sőt, olyan család is akad, akik még az ő falait is áttörik. A fönt említett nem mellesleg anyának pedig váratlan sokat ad a sorozat még ott is, például a négy gyerekes családnál számszerűsíteni, hogy egy tíz perces ébresztési procedúra alatt az anyuka hetvenegyszer – azaz 71-szer – mondja a gyerekek neveit, ötvenkilencszer azt, hogy „gyere” - na ez legalább két hétig kitartó „huh, de jó, megnyugodtam, másnál is ez van”. A szülők változatos nevelési eszközei, a gyerekek és a türelem harci rituáléjának szösszenetei, a szabályok vs határnélküliség minden családnak speciális ízt ad. Jó étvágyat hozzájuk!

Első fogás: 11 gyerek

Eredeti terv szerint egy tízgyerekes család egy reggelével kezdődött volna a sorozat és az egygyerekes fektetés zárta volna. Már szinte minden családom megvolt, csak a tízgyerekes nem, mikor hirtelen eszembe jutott, hogy volt egy kilencgyerekes pár, akikkel két éve készítettem egy interjút, és mintha valaki mesélte volna, hogy azóta született még egy gyerekük. A telefonszámuk nem volt meg, így egy délelőtt becsöngettem hozzájuk.
- Szia Magdi, csak egy percre zavarnálak – léptem be a lakásba. Készítek egy sorozatot az origonak, ehhez kellene egy olyan család, ahol tíz gyerek van. Vállalnád, vállalnátok?
- Örömmel, ha nem gond, hogy azóta már tizenegy van...


Mindenkinek ajánljuk ezt az új blogot: 56pizsama.postr.hu

0 Megjegyzés | 0 Reblogolom |
0 |

Drasztikus változások a családok életében

Egy friss OECD-felmérés a családok helyzetét vizsgálta, ez alapján bátran kijelenthető, hogy egy generációnyi idő alatt drasztikus változások történtek. A Doing Better for Families c. tanulmány adatait a Guardian egy nagy táblázatban foglalta össze, ebből válogattunk ki néhány érdekes adatot. (A teljes anyag innen szerezhető meg.)

Míg évtizedekkel ezelőtt a nyugdíjas lét volt elsősorban a szegénységi rizikófaktor, a felmérés tapasztalata alapján ma az, ha valaki gyereket nevel. A társadalom legveszélyezettebbjei tehát a gyerekes családok lettek.

1 Megjegyzés | 0 Reblogolom |
0 |

Kérdésed van? Írj!

gyerekszemle [kukac] gmail [pont] com

Kövess a Facebookon is!Hirdetés

Feedek

Utolsó kommentek

Olvasóim

karatedog panyiszabolcs Bódi Tamás vargabetti banyácska RosaRugosa bölcs kiskertész arthurdent MamaGuru oldala vkorsi Neterka kisbeka szekeresk treza Lacxox