Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tényleg dinoszaurusz-csontváz az Erzsébet híd?

Finy Petra legújabb könyvében, A csodálatos szemüvegben, ha valaki felteszi a címben szereplő varázserejű tárgyat - legyen akár egy kisfiú, akár egy idős nagynéni - az a megszokott környezet helyett egy mesés lényekkel benépesített világban találja magát. A kócos hajból madárfészek, a Duna fekete uszályaiból óriási fókák lesznek. A legtöbbször statikus épületekből, tárgyakból olyan lények születnek, melyekre talán a legszínesebb gyermeki képzelet sem gondolna. Finy Petra kreatív ötletei mégis valahol maguktól értetődőnek tűnnek - hiszen, ha belegondolunk, a budapesti Erzsébet híd tényleg olyan, mint egy hatalmas dinoszaurusz csontváza... Legalábbis hamar rá tudunk állni a csodálatos átváltozások logikájára.

0 Tovább

Miért nem nő a gyerekvállalási kedv?

Sokat hallunk arról, hogy egyre kevesebb gyerek születik Magyarországon és hogy az ebből fakadó demográfiai változások milyen problémákat idézhetnek elő. Az okok igen sokfélék, de többször elhangzik például, hogy a gazdasági környezet nehéz, és itthon még a közeljövő is kiszámíthatatlan. Érdekesen mond ellent az alacsony gyerekvállalási kedv ezen magyarázatnak az, hogy a dübörgő gazdaságú, stabil Németországban is folyamatosan esik a születési ráta - annak ellenére is, hogy Angela Merkel eurómilliárdokat költ arra, hogy növelje a gyerekvállalási hajlandóságot.

Kép: topnews.in

12 Tovább

Magyarországon továbbra is virágzik a gyerekprostitúció

Az LMP szeptember 3-i közleményében felszólítja a kormányt, hogy tegyen hatékony intézkedéseket a gyermekprostitúció felszámolására.

Korábban írtunk arról, hogy a magyarországi gyerekprostitúció mint ügy nem létezik. Július elején Szabó Tímea (LMP) és Ékes Ilona (Fidesz) országgyűlési képviselők futottak egy sokadik eredménytelen kört, hogy felhívják Pintér Sándor belügyminiszter figyelmét arra, hogy ideje volna foglalkozni a kérdéssel. Július 30-án az LMP nyílt levélben fordult Pintér Sándorhoz, és a most kiküldött sajtóközlemény szerint a belügyminiszter azóta sem válaszolt a megfogalmazott kérdésekre.

0 Tovább

Szörnyek, agresszió, pusztítás: egy különleges mese gyerekeknek

Ezen a héten egy rendhagyó gyerekkönyvet mutatunk be: egy képeskönyv filmadaptációjából készült ifjúsági regényt, az Ahol a vadak várnak-ot - egy agresszív, mégis szívbemarkoló könyvet.

0 Tovább

Gesztitől Oroszlán Szonjáig: mese a beteg gyerekekért

A Bátor Könyv az első virtuálisan íródó, sokszerzős mese, melyet most júniusban indított el a Bátor Tábor Alapítvány. Az idén tízéves Bátor Tábor ezzel a mesével köszönti azt a háromezer gyereket, akik náluk táboroztak az évek során. A mese első fejezetét D. Tóth Krisztina írta: a hét és háromnegyed éves Daninak hosszú ideig kell kórházban maradnia, és hogy a kisfiú emiatti szomorúságát enyhítse, édesanyja mesélni kezd neki egy kis vízcseppről, Cseppről, aki különlegesen izgalmas kalandokba keveredik. A kalandok hétről hétre egy-egy mesében bontakoznak ki, melyeket mindig más szerző ír.

0 Tovább

Kövéren is lehet értékes valaki?

Lenka éppen teliholdkor született, és éppen olyan kerekded is, mint amilyen a hold volt akkor. Ám kövérsége miatt nincsenek barátai. Lenkát kiközösítik a gyerekek: nem ugróiskoláznak, nem fociznak, nem hullahopoznak vele, mert úgy gondolják, hogy az alakja miatt úgysem volna képes lépést tartani a többiekkel. Az sem segít sokat, hogy Lenka visszúhózódó, magának való kislány - az elutasítások miatt csak még félénkebb, még sebzettebb lesz. Játszótársak híjján a magányos rajzolásban teljesedik ki - akkor is éppen egyedül rajzolgat, amikor egy kisfiú, Palkó rátalál, és végül összebarátkoznak.

0 Tovább

Az FBI okostelefonnal is nyomoz az eltűnt gyerekek után

Eltűnt gyerekek felkutatásában segítő iPhone-alkalmazást készített az FBI. A Child ID-n a szülők elektronikusan tárolhatnak fotókat, alapvető információkat gyerekeikről, így ha szükség van rá, gyorsan átadhatják a szükséges adatokat a hatóságoknak. Az ingyenes Child ID a nyomozás kezdeti, legfontosabb szakaszát teheti hatékonyabbá: a szülők vagy bemutatják, vagy elküldik e-mailben a szoftveren tárolt információkat, így egy gyerek eltűnése esetén azonnal tájékoztathatóak a hatóságok a nyomozás elindításához szükséges adatokkal. A program pedig tanácsokat is ad, hogy hogyan előzhető meg a baj, illetve mi a teendő az eltűnés első, kritikus óráiban.

1 Tovább

A mesék saját életet élnek

Sok gyerekkönyvszerző vallotta már be, hogy a sikeres történetötleteit tulajdonképpen a gyerekeinek köszönheti - a nemrég elhunyt Czigány Zoltán Csoda és Kószá-ja is a közös esti mesékből lett IBBY-díjas kortárs klasszikussá. Menyhért Anna pedig nemcsak bevallja, mennyi mindent köszönhet kisfiának, hanem egyenesen arról ír mesét, hogy Tomi fantáziájának köszönhetően hogyan növekszik, fejlődik tovább a felnőtt által kitalált alaptörténet.

0 Tovább

Nagy az Isten állatkertje - könyvajánló

Az idei könyvhétre jelent meg Klein-Varga Noémi és Nádori Gergely első könyve, a Nagy az Isten állatkertje a Koinónia Kiadónál. Az akkori megjelenéseket nézegetve ez volt az egyik olyan könyv, melyet nagyon kíváncsian vártunk. Nem véletlenül, hiszen a kolozsvári Koinónia gyerekkönyveinek témaválasztása, szöveg- és képvilága, hangulata általában már eleve valami más nyújt az olvasónak, mint amit a magyarországi gyerekkönyvkiadástól megszokhattunk. A Nagy az Isten állatkertje pedig több szempontból is szokatlan gyerekkönyvnek nevezhető.

0 Tovább

Magyarországon márpedig nincs gyerekprostitúció! Vagy mégis?

A Parlament emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának tegnapi ülésén ismét szóba került a gyerekprostitúció problémája. Szabó Tímea (LMP) és Ékes Ilona (Fidesz) képviselők Pintér Sándor belügyminisztert kérdezték, milyen lépéseket tervez a magyarországi gyerekprostitúció leküzdésére. Érdemi választ sajnos most sem kaptak.

Kép: flickr.com

Az ENSZ becslése szerint a világon évente 150 millió 18 év alatti lányt és 73 millió fiatalkorú fiút kényszerítenek szexuális szolgáltatásokra. Ők összesen 250 milliárd eurót hoznak az emberkereskedőknek. Egy francia emberi jogi szervezet becslése szerint pedig Közép-Kelet-Európában évente tízezer gyereket adnak el.

A magyarországi gyerekprostitúcióról még soha nem készült felmérés, így csak nagyon óvatos lehet megbecsülni, vajon mekkora réteget érinthet és milyen nagyságrendű a probléma.

5 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek