Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kisgyereked van? Hamarosan könnyebben kirúghatnak!

Nem nyert a maci a Médiatanács szavazásán. Az óvodások, a hat éven aluliak számára ajánlott tartalmakat a kisfiú piktogram fogja jelölni a jövőben. A pedomacira emlékeztető ábra a szavazás zárása előtt 54%-kal vezetett, az utolsó napon azonban a kisfiúra több ezer szavazat érkezett, így magas fölénnyel, 64%-kal nyert.

Ezek voltak a hét legfontosabb gyerekekkel foglalkozó hírei:

Magyarország

  • Amennyiben az országgyűlés elfogadja, a jövőben a védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók, ha nem kívánják tovább foglalkoztatni a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőket és az öregségi nyugdíjkorhatár előtt állókat. Ez derül ki a Pénzcentrum birtokába került törvénymódosítás-tervezetből. Jelenleg a munkáltató csak rendkívüli felmondással szüntetheti meg a munkaviszonyukat többek közt azoknak, akik táppénzen vannak, várandósok, lombikbébi programban vesznek részt, gyesen, gyeden vannak, illetve dolgoznak, de a legkisebb gyermekük még nem érte el a 3 éves kort. Ezt változtatnák most meg.
  • Meghiúsult a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány kecskeosztása a mezőkovácsházai kistérségben. Valaki vagy valakik felvásárolták ugyanis a tenyésztőnél lefoglaltak állatokat, kétezer forintos felárral - közölte az alapítvány pénteken.

0 Tovább

Etikusabb elvenni a szülőtől az elhízott gyereket, mint megműteni?

Összegyűjtöttük az elmúlt napok legfontosabb, legérdekesebb híreit. Ez alapján nem könnyű ma gyereknek lenni sem Magyarországon, sem máshol.

Kövér gyerekek

  • Elvennék szüleiktől a túlsúlyos gyerekeket. Bizonyos esetekben etikusabb átmenetileg nevelőszülőknél elhelyezni a túlságosan elhízott gyermekeket, mint gyomorszűkítő műtéteket végezni rajtuk - vélekedik egy gyermekelhízás-specialista az amerikai orvos társaság szaklapjában (JAMA) írt cikkében. Mintegy kétmillió gyermek túlzottan elhízott az Egyesült Államokban.
  • A legnagyobb amerikai élelmiszergyártó vállalatok bejelentették, hogy önkéntesen visszafogják az egészségtelen termékek gyerekeknek szóló marketingjét, és saját irányelveket fogadnak el a reklámokra. Az új kívánalom csak akkor engedné meg a cégeknek, hogy gyerekeknek reklámozzanak egy terméket, ha az megfelel bizonyos táplálkozási előírásoknak.
  • Az elhízás elleni küzdelem jegyében indult új kampányában a brit kormány irányelveket bocsátott ki hétfőn, amelyekben az öt év alatti gyerekek, még a járni sem tudó babák ajánlott napi fizikai aktivitására is kitérnek.

Kép: health.ninemsn.com.au

1 Tovább

45 helyett 30 perc lesz egy tanóra?

Végre van valami információ a közoktatási törvényről! Hoffmann Rózsa az MTI-nek adott interjújában a finisbe érkezett koncepcióról beszélt. A nyári szünet egyelőre marad, ahogy van, viszont ha van rá fogadókészség, 45 perc helyett akár 30 percesek is lehetnek a tanórák az alsó tagozaton. Az új közoktatási törvény tervezett változásairól (például a nagyobb állami szerepvállalásról, a szakmai ellenőrzési rendszerről, a pedagógusok munkaidejéről és fizetéséről) itt lehet olvasni részletesebben.

Kép: origo.hu

A hét további fontos, érdekes hírei:

  • "Az átlagjövedelemig (sőt, kicsit még felette is) valójában az 'adócsökkentés és gyermekvállalásra ösztönzés' programja 2010 és 2012 között azt jelenti, hogy aki vállal két gyereket, annak nem romlik a jövedelmi pozíciója" - a Portfolio.hu azt illusztrálja, az adómódosítások hatására hogyan járhatnak a háztartások.

1 Tovább

Mi legyen a gyerekkel nyáron?

Pokorni Zoltán javaslata szerint rövidíteni kellene a vakáció hosszát. A felvetést több oldalról is kritizálják: nemcsak a pedagógusok, hanem a nyári gyerekfelügyelet megszervezésével küszködő szülők sem értenek egyet vele. A héten egyébként nem sok jó hír érkezett, ezek közül válogattuk ki a legfontosabbakat vagy a legérdekesebbeket.

Legyen rövidebb a vakáció?

  • Magyarországon szinte népszokás, hogy mindenki úgy gondolja, nyáron kizárólag a családnak (szülőnek, nagymamának) kell gondoskodnia a gyerekről. Az önkormányzatok feladata viszont az lenne, hogy lehetővé tegyék az önkormányzati napközik működését - fogalmaz Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke. Riport arról, ki hogyan szervezi meg a gyerekfelügyeletet nyáron.
  • A nyári vakáció alatt a szülőknek kell gondoskodniuk gyermekeikről, ehhez pedig az önkormányzatoknak kell megfelelő segítséget nyújtani. A Pedagógusok Szakszervezete nem támogat olyan megoldást, amely automatikusan az iskolákra, illetve az azokban foglalkoztatott pedagógusokra hárítaná át a gyerekek nyári felügyeletét.

Itthon népszokás, hogy a nagyszülők vigyáznak nyáron a gyerekekre (Kép: manna.ro)

0 Tovább

10 év múlva nem lesz, aki gyógyítsa a magyar gyereket

Vészesen kevés a magyar gyerekorvos. Budapest jelentősen csökkenti a sajátos nevelésű igényű gyerekekkel foglalkozó alapítványi iskolák támogatását. Jól jártak a nagycsaládok a családi adókedvezményekkel és a 16%-os személyi jövedelemadóval.

Az elmúlt hét legfontosabb vagy legérdekesebb, gyerekekkel kapcsolatos hírei:

Egészségügy

0 Tovább

Több tesi, nagyobb állami szerep az iskolákban

Itt a nyári szünet, és vele a gyerekek napközbeni elhelyezésével járó gondok. Az önkormányzatoknak nem kötelező gondoskodniuk nyári felügyeletről, de általában nem ezért, hanem a pénzhiány miatt nem kezelik a problémát. Szeptembertől pedig több testnevelés lesz az iskolákban, és növelni akarják az állam szerepét is az oktatásban.

Az elmúlt hét legfontosabb vagy legérdekesebb, gyerekekkel kapcsolatos hírei:

Június 14-én egész napon át Kovács Illés, a salgótarjáni Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola tizennégy éves tanulójának alkotása, egy Rubik-kockát és matyóhímzést ötvöző Google-logó volt látható a webes kereső magyar nyitólapján.

0 Tovább

Verik a gyerekeket a magyar iskolákban?

A Gyerekszemlén újra összefoglaltuk a hét legfontosabb vagy legérdekesebb, gyerekekkel kapcsolatos híreit:

Iskola

  • Még mindig vannak gyerekverő tanárok. Az oktatási ombudsman a tavalyi év panaszai alapján azt mondta, a testi fenyítés és a fizikai agresszió továbbra is jellemzi a közoktatást.
  • Jelentős eltérések mutathatók ki a roma és nem roma fiatalok között az iskolai teljesítményben. A roma fiatalok lemaradása szinte teljes mértékben a szegénységre, a szülők iskolázatlanságára és a munkapiacról történt kiszorulására, valamint az ebből fakadó hátrányokra vezethető vissza.
  • Egy 3500 amerikai általános iskolást bevonó vizsgálatban az elvált szülők gyermekei rosszabbul teljesítettek a matematikai feladatokban, mint teljes családban élő társaik. A válóper lezajlását követően teljesítményük azonban újra megközelíti utóbbiakét. A szülők válása ugyanakkor egyáltalán nem hatott ki az érintett iskolások olvasási készségére.

7 Tovább

Változik a családtámogatási rendszer

A Gyerekszemle ismét összeszedte a hét legfontosabb vagy legérdekesebb, gyerekekkel kapcsolatos híreit:

Változik a családtámogatási rendszer

  • Magasabb családi pótlékot fizetne a kamaszok, mint a csecsemők után a KDNP, amely kidolgozta és még nyáron a kormány elé vinné a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló tervét. A párt a nyugdíjjogosultság eléréséhez szükséges rövidebb szolgálati idővel vagy magasabb nyugdíjjal kompenzálná a gyereket nevelőket.
  • Többek között az apa és az anya közötti különbségek kiegyenlítését is hangsúlyozza majd a KDNP által előkészített, a családra vonatkozó jogszabályokat összefoglaló sarkalatos törvény. A terv szerint az apa szerepének fontosságát is kiemeli majd a törvény a gyerek életében, és egy eszközt is rendel hozzá: várhatóan megnövelik, és az apák számára kötelezően felhasználandóvá teszik a gyerekek után járó pótszabadnapokat.

0 Tovább

Elhibázott a Fidesz-kormány családpolitikája?

Szabadidő

  • Tízből tíz gyerekbringa veszélyes - derült ki a fogyasztóvédelmi hatóság mintáinak vizsgálata során. A majdnem 400 vizsgált típus közül többet is betiltottak, a gyártók és a forgalmazók büntetésre számíthatnak. A hibás biciklik egyes alkatrészei olyan élesek, hogy megvághatják a gyerekeket, és olyan játék is volt, amelyikbe a kezük vagy a lábuk is beszorulhat.
  • A táboroztatás feltételeinek törvényi szabályozását kezdeményezi - civil szervezetek javaslata alapján - az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos. Mihalovics Péter pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy jelenleg nincsenek szabályozva a táboroztatás műszaki, egészségügyi, pedagógiai, mentálhigiénés feltételei.
  • Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója állítólag idővel a 13 évesnél fiatalabb gyerekek számára is lehetővé tenné a közösségi oldal használatát.

0 Tovább

Bezárták a Janikovszky iskolát

Itthon

  • Eldőlt: bezárják a Janikovszky iskolát. Több tíz kiló almát öntöttek az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal elé a Janikovszky iskola bezárása ellen tüntető szülők és támogatóik, hogy így tiltakozzanak az intézmény bezárása ellen. "Ne vágjátok ki a tudás fáját!" - Varga Márta iskolaigazgató szerint ezt üzenték az erzsébetvárosi polgármesternek és képviselőknek, akik nem szóltak hozzájuk, amikor az ülésre érkeztek.
  • Több ezer általános iskolás diák utazott vidéki településekről Budapestre, hogy részese legyen annak a rekordkísérletnek, amely során óriás gyermekláncot alkottak a Parlament körül. Az eseményre 115 oktatási intézmény jelentkezett. A rendezvény fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök volt. Képgaléria itt.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek