Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Twilight rendezője is ifjúsági trilógiát ír

Az Alkonyat: Újhold film rendezője, Chris Weitz kedvet kapott a Twilight-sagától, és most trilógiát ír a tizenéves, fiatal felnőtt olvasóknak. Weitz az utóbbi években nagyon felkapott posztapokaliptikus ifjúsági regény vonalat vinné tovább, a sorozat első kötete, a The Young World 2014 tavaszán kerülne a boltokba - tájékoztatott a Hachette csoporthoz tartozó kiadója, a gyerek- és ifjúsági könyvekre szakosodott Little, Brown Books for Young Readers.

1 Tovább

Átadták az Év Gyermekkönyve díjakat

Nyulász Péter a Helka, Lakatos István a Dobozváros című művéért vehette át az Év Gyermekkönyve 2011 díjat hétfőn Budapesten. Az elismeréseket Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár adta át a nemzetközi gyermekkönyvnap alkalmából.

0 Tovább

Komoly előrelépés történhet a gyerekprostitúció elleni fellépésben

Egy évvel ezelőtt még határozottan állította a belügyminiszter, hogy Magyarországon nincs gyerekprostitúció, az új büntető törvénykönyv tervezete mégis külön bűncselekményként kezelné a gyerekek szexuális kihasználását. Az is három év börtönt kaphat, aki gyereknek fizet szexért. A Magyarországi Női Alapítvány (MONA) munkatársa szerint a tervezett szigorítások a Btk.-ban komoly előrelépést jelenthetnek. Az alapítvány korábban a szigorú gyerekprostitúció-ellenes fellépésért petíciózott, szerintük most már csak az a kérdés, hogy a rendőrség mennyire fogja keresni az elkövetőket. Egy alapos összefoglaló cikk a témában itt.

Az előző hét gyerekekkel kapcsolatos híreiből válogattunk.

1 Tovább

Kemény szabályokkal védené a gyerekeket a készülő Btk.

Egy hete nyilvános a Nemzeti alaptanterv vitairata, a héten megjelentek róla az első összefoglalók. Magyarország védelme mindenki kötelessége - ez az egyik fő üzenete a 2013-tól életbe lépő új Nemzeti alaptantervnek. A tanterv szerint kell majd tanulni táncrendet, megtanítják az internet kritikus használatát, a mértéktartást, az állampolgári kötelességtudatot. Aki a teljes szövegre kíváncsi, itt olvasgathatja, de véleményezheti is március 2-áig.

Az előző héten írták:

0 Tovább

Mától nyilvános az új alaptanterv tervezete

A Nemzeti alaptanterv (NAT) szakmai tervezetét bárki elolvashatja, egy hónapon át folytatnak róla társadalmi vitát. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára szerint az egyik legsúlyosabb hibája és egyben leggyorsabban javítandó területe a közoktatásnak, hogy nem tisztázott pontosan, mit kell tanítani az iskolákban. A szövegtervezet február 6. és március 2. között érhető el az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján.

Az előző hét híreit szemléztük.

0 Tovább

Magyar kislányról neveznek el egy műholdat

Lisa lesz a neve az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség Galileo elnevezésű műholdprogramja keretében felbocsátandó 27 műhold egyikének, miután Kraaijvanger Lisa Viktória, a Fillér utcai általános iskola tizenegy éves tanulója nyerte el az első helyezést az Európai Bizottság tavaly meghirdetett Galileo rajzpályázatán. A rajzverseny során mind a 27 EU-tagállamból választanak egy rajzot, amelynek alkotójáról a program keretében felbocsátandó 27 műhold egyikét nevezik el. Magyarországról közel 800 pályamű érkezett be. A gyerekeknek egy olyan pályaművet kellett készíteniük, amely a világűrt vagy az űrrepülést mutatja be.

Ezekől írtak az elmúlt héten:

0 Tovább

Aki nem akar tandíjat fizetni, tanuljon természettudományos tárgyakat!

Az előző hét legfontosabb hírei a felsőoktatás átalakításához köthetőek. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy egy csütörtökön elfogadott rendelet szerint az állam szerződést köt a felsőoktatásban tanuló diákokkal. Összesen ötvenezer olyan hely lesz, amelyet az állam teljesen vagy felében támogat, ezekre vonatkoznak a hallgatói szerződések. A szerződésben a diákok vállalják, hogy a képzési idő kétszereséig, a végzés utáni 20 évben bármikor, Magyarországon dolgoznak (ez hat, tíz vagy tizenkét évet jelenthet). Aki aláírta a szerződést, de nem teljesíti a feltételeket, annak vissza kell fizetnie az évente több százezer forintnyi támogatást. Akik nem tudnak diplomát szerezni, azoknak csak a támogatás felét kell visszafizetniük; azoknak a nőknek pedig, akik három gyereket szülnek, elengedik a visszafizetést.

A kormány pénteken hozta nyilvánosságra a 2012-es felsőoktatási felvételi tájékoztató kiegészítését, ebben közölték az államilag finanszírozott egyetemi és főiskolai férőhelyek intézmények közötti felosztását, illetve a képzések költségeit. A felvételizők körében eddig rendkívül népszerű gazdasági képzés az egyik olyan terület, amelynek állami finanszírozását a leginkább érintette a felsőoktatási reform: 4900-ról 250-re csökkent az állami finanszírozással felvehető hallgatók száma, részösztöndíj ezen a területen nincs. A keretszámokról és a tandíjakról összefoglalóan itt lehet olvasni.

A kormány szándéka az, hogy a keretszámok arányainak változtatásával terelje a diákokat a műszaki és természettudományos pályák felé. Hoffmann Rózsa tanácsa azoknak, akik eddig esetleg nem ebben gondolkoztak, vagy úgy érzik, nem ehhez értenek, így hangzik: "Nyilvánvaló, hogy aki most tizenkettedikes, és decemberig nem nagyon tanult fizikát, kémiát, biológiát, az ebben az évben nem fog változtatni, de azt nem zárom ki, hogy akinek idén nem sikerül a felvételi, és nem akar diákhitelt felvenni, egy évet az életéből arra szán, hogy természettudományos tárgyakat tanuljon."

A hét híreiből válogattunk.

0 Tovább

Gyorskajával az olvasásért

Több millió gyerekkönyvet kínál a McDonald's a Happy Meal menüihez Nagy-Britanniában. Az akcióban a népszerű író, Michael Morpurgo Mudpuddle Farm című hatkötetes, állatos könyvsorozatát terjesztik majd több millió példányban. A cél, hogy a gyerekekkel megszerettessék az olvasást és a könyveket, a kampányt támogatja a brit Nemzeti Irodalmi Alapítvány is. Nem mellékesen a kampány kapcsolódik Morpurgo War Horse című regényéből készült filmhez is, amelyet Steven Spielberg rendezett és ezen a héten mutatják be Nagy-Britanniában (nálunk Hadak útján címmel fut majd).

Az előző hét gyerekekkel kapcsolatos hírei:

0 Tovább

Óvnák a gyerekeket a túlszexualizált képektől

David Cameron brit miniszterelnök korhatáros videoklipeket szeretne, és megakadályozná a gyerekkor "elüzletiesítését és átszexualizációját". A Daily Telegraph napilap birtokába került egy levél, melyben Cameron javaslata szerint ezt egy nagyobb intézkedéscsomag keretében valósítanák meg, és a klipek korhatárosítása mellett része lenne ennek a túlszexualizált képek kiszűrése a reklámokból és a magazinok címlapjáról is.

Az előző hét gyerekekkel kapcsolatos híreiből szemléztünk.

0 Tovább

Posztapokaliptikus kamaszregény az év brit gyerekkönyve

Megvannak az egyik legrangosabb brit irodalmi díj kategóriagyőztesei. A 2011-es Costa-díjat a gyerek- és ifjúsági irodalom kategóriában az egykori operaénekes, Moira Young első regénye, a Blood Red Road kapta.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek