Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Már a szlovákok és a csehek is elhúztak mellettünk

A portugáliai Barreiróban ötödik alkalommal rendezik meg 2012-ben az Ilustrarte nemzetközi kiállítást, melyen a könyvillusztráció legjobbjai mutatkoznak be egy rangos zsűri előtt. Nagy Diánát immár másodszor válogatták be az Ilustrarte kiállítói közé: 2007-ben a Laposállatok című diplomamunkájával szerepelt Barreiróban. A 2012-es kiállításra 65 országból 1585 pályamű érkezett, ezek közül választották ki újra Nagy Diánát, aki mostani illusztrációiban egy mókuscsaládon keresztül mutatja be az év hónapjait. A fiatal illusztrátorral többek között a magyar közönség ízlésformálásáról, a gyerekkönyvkiadás bátortalanságáról beszélgettünk.


A gyerekkönyvekkel foglalkozó fórumok szívesen hangoztatják, hogy nemzetközi színvonalú a magyar könyvillusztráció, a friss trendeket követő illusztrációkkal mégis óvatosabb a könyvkiadás. Mennyiben tér el a szakma és a közönség ízlése a könyvillusztrációk esetében?

Elég nagy mértékben. A kiadók nem mindig azt a színvonalat képviselik, amelyet szakmailag jónak mondhatnánk, vagy amely az ízlésformálás szempontjából fontos lenne. Bár nyilván azokat sokkal nehezebb eladni. A közönség ízlésén ugyanis lehet változtatni, de ez egy hosszú folyamat: egy kiadó részéről tett bátor lépés nem térül meg rögtön, csak hosszú évek elteltével. Ezt nyilván nem szívesen vállalják, főleg a mostani nehéz helyzetben.

0 Tovább

Hiába a bohóckodás, Budapest akkor is szomorú

A friss téli és karácsonyi mesekönyvek közül elsőként egy kakukktojást, az 1982-ben elhunyt Végh György A kéményseprő hóember c. meséje kerül bemutatásra a Gyerekszemlén.

0 Tovább

Amerika legjobb könyvillusztrációi

A New York Times Book Review összeállította a tíz legjobb gyerekkönyv listáját, melyeket az illusztrációk alapján választottak ki az Egyesült Államokban 2011-ben kiadott könyvek közül. A listát borítókkal, belső illusztrációkkal és bemutató videókkal egészítettük ki.

Along a Long Road
írta és illusztrálta Frank Viva (Little, Brown Books for Young Readers)

1 Tovább

Az elmúlt évek egyik legszebb gyerekkönyve

Nevenincs és sosemvolt hercegnők - már a cím is valami különlegeset idéz, ráadásul a nagyalapú, szép kivitelezésű könyv mágnesként vonz magához a könyvesboltban is. És amikor kinyitjuk, a varázslat csak fokozódik: Rébecca Dautremer művészi könyvillusztrációtól egészen egyszerűen nem lehet elszabadulni. Túlzás nélkül lehet mondani, hogy ez az egyik legszebb könyv, mely az utóbbi években, sőt évtizedben magyarul megjelent.

0 Tovább

Egy betűk nélküli mesekönyv

Az egyik kedvenc illusztrátorunkkal, Craig Frazierrel már foglalkoztunk itt a blogon, amikor bemutattuk saját fejlesztésű betűtípusát, az állatos Crittert. Most egy picture bookot mutatunk tőle, amelyben semmi szöveg nincs. A képek egy madár és egy méh közös utazását mesélik el, akik hol eltávolodnak egymástól, hol újra összejönnek. Az illusztrációk orientálják a mesélőt és/vagy a gyermeki fantáziát azzal, hogy bizonyos vizuális nyomokkal sejtetik, nagyjából mi fog történni a következő oldalpáron - hogy egészen pontosan mi, az már nem a könyvön, hanem a mesélőkön múlik. A könyv így fokozott kreativitást vár el az "olvasótól", akinek szigorúan egy-egy kép áll a rendelkezésére, hogy tovább szője a mesét.

0 Tovább

„Nézd, milyen szép színeket kevertem!”

Mese a színek hatalmáról - nagyjából így lehetne röviden összefoglalni, miről is szól Miklya Luzsányi Mónika és Miklya Zsolt meséje, a Cerka Tinka és a szürke lord. A Miklya házaspár a szó szoros értelmében sokszínű világot teremtett: Kolorító mindennapjait az határozza meg, hogy uralkodói, Lord Grafith, Don Aquarell, Donna Pastella, Signorina Tempera éppen milyen arányban keverik hozzá árnyalataikat.

A sztori lényege, hogy Don Aquarell és Donna Pastella visszafogottan színes uralkodását felborítja Lord Grafith felbukkanása, és ezzel Kolorítóba beköltözik a szürkeség, a színtelenség. A címszereplő Cerka Tinka - Aquarell és Pastella kislánya - nem hajlandó belenyugodni a színek nélküli életbe, próbálja felrázni a kolorítóiakat, nevetése, tettrekészsége átragad másokra is, és a színek kezdenek visszatérni a városba. Aztán kiderül, hogy az akvarell és pasztell színek sem valami izgalmasak önmagukban, és az élet akkor lehet csak igazán mozgalmas, ha az élénk, harsány, visszafogott, szomorú, határozott árnyalatok harmóniája érvényesül. Így hát mindenki jól kibékül, és beveszik még az élénk Signorina Temperát, a fekete-fehér-szürke ezer árnyalatát ismerő Lady Tust és a több millió színt látó Printert is a csapatba.

1 Tovább

Tatu és Patu, az őrült finn tudósok

Tatu és Patu egy Furaváron élő testvérpár, akik különleges és leginkább haszontalan találmányokat, kutatásokat végeznek a maguk - és persze olvasóik - szórakoztatására. A karaktereiket megalkotó finn szerzőpáros, Aino Havukainen és Sami Toivonen a formatervező főiskolán végeztek Lahtiban. Első könyvük, a Tatu és Patu Helsinkiben 2003-ban jelent meg, majd a sorozat minden évben egy-egy újabb kötettel bővült, jelenleg a nyolcadik kötetnél tartanak Finnországban. Magyarul eddig négy Tatu és Patu olvasható.

0 Tovább

Burleszkmese a barátkozásról

A Medve látogatója Medve és Egér első találkozását és összebarátkozásukat meséli el. Ahogyan az lenni szokott, adott egy látogatókat nem szívlelő morcos, nagydarab magányos farkas (vagyis: Medve) és egy elszánt, izgága birtokháborító, aki mindenáron barátkozni akar (Egér). Valószínűleg nem lőjük le a poént, ha eláruljuk, hogy az Egér győz, és a mese végére a legnagyobb összhangban "melengetik a talpukat, rágcsálnak és kortyintgatnak" a kandallónál.

0 Tovább

Az igazi bátorság: nemet mondani

Lorenz Pauli 1967-ben született, óvodapedagógusi diplomát szerzett és 1989 óta egy óvodában dolgozik Bernben. A '90-es évektől kezdett el rendszeresen foglakozni az írással és gyerekkönyvek fordításával. Elsősorban 4-11 éveseknek és felnőtteknek ír. 2003-ban elnyerte az gyerekköltészetért járó osztrák állami díjat.

0 Tovább

Felfrissített Lázár Ervin-mesevilág

Lázár Ervin május 5-én lett volna 75 éves. Az egyik legnagyobb hatású magyar meseíró tiszteletére egész évben különböző programokat, pályázatokat hirdettek meg. A Lázár Ervin emlékév jegyében írta ki a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat is még tavasszal illusztrációs pályázatát, melyre egy-egy illusztrációt vártak Lázár Ervin szabadon választott meséjéhez 50x70 cm méretben.

A pályázatra közel negyven pályamű érkezett, ezekből nyílt kiállítás október 1-jén a Budapest Bábszínház Koós Iván Galériájában. A Mikkamakka tárlatára a 28 friss illusztráció mellé a kiállítás szervezője, Sándor Csilla a nagy klasszikusok, Réber László és Gyulai Líviusz rajzaiból is válogatott. A kiállítás installációja, a képek elhelyezése a galéria szervezője, Balla Margit munkája.

Réber László és Gyulai Líviusz borítói

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek