Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kövérek az európai gyerekek

Az Európai Unióban Wolfgang Ahrens német professzor vezetésével öt éve kezdődött az a kutatás, mely azt vizsgálja, hogy a 2-10 éves európai gyerekek egészségét, fejlődését milyen módon és mértékben befolyásolja az étkezés, életmód és társadalmi környezet. A kutatók megállapították, hogy az Európai Unióban élő gyerekek mintegy 20%-a kövér, vagy elhízott. Ez súlyos egészségügyi veszélyt jelent: korán megjelenő cukorbetegséget, magas vérnyomást, az ízületek fejlődésének zavarait. És persze további problémákat is okoz, mivel az elhízott gyerekekből nagyobb eséllyel lesznek kövér felnőttek.

Az EU déli részének országaiban minden öt gyerekből egy túlsúlyos, míg az északi országokban a kövérek aránya csak 5%. A kutatók szerint a gyermekkori elhízás szorosan összefügg azzal, hogy ez a korosztály úgy eszik, hogy közben nézi a televíziót. A kulturális különbségek miatt az északi gyerekek jóval egészségesebben étkeznek (több friss zöldség, gyümölcs, kevesebb édesség), mint a déli országokban élők. A tanulmány készítői 16 224 gyereket vizsgáltak, szüleikkel együtt. A vizsgálat Magyarországon is folytatódik azzal a céllal, hogy segítsen az egészséges gyermekkori életmód kialakításában.

Ezekről adtak hírt az elmúlt héten:

0 Tovább

Ajándék helyett együtt töltött időt kérnek a gyerekek

Egy ezer 6 és 16 év közötti ír gyerekekkel készült vizsgálat szerint a gyerekek 40%-a ajándéközön helyett jobban örülne annak, ha a Jézuska a családjukkal békésen tölthető szabadidőt hozna számukra. Ennek oka, hogy a fiatal válaszadók közel fele úgy véli, a szülők munkahelyi elfoglaltságai miatt a család év közben nem tölt elég időt együtt. A fiatalok negyede a kutatók kérdésére válaszul azt is jelezte, aggódik amiatt, hogy a családi költségvetésbe hogyan fognak beleférni az ünnepekkor jelentkező extra kiadások.

Az elmúlt hét gyerekekkel kapcsolatos híreiből válogattunk.

0 Tovább

Dizájner karácsonyfadísz, ingyen

Lisa Rupp arizonai grafikus dizájner, illusztrátor blogján sok ingyen letölthető, nyomtatható dolgot találni. Ízelítőül hoztunk egy madaras karácsonyfadísz-sablont, amit mindössze nyomtatni, körbevágni és ragasztani kell, így a gyerekek is könnyen elkészíthetik.

A képekre kattintva letölthető a sablon.

0 Tovább

A juhászkutya karácsonya

Berszán István az Angyalok meséi című könyvében különös dolgok történnek azért, hogy minden a helyére kerüljön. A kötet egyik meséjével kívánunk boldog karácsonyt a Gyerekszemle blog olvasóinak.

0 Tovább

Gazdag gyűjtemény karácsonyi történetekből

Bob Hartman Karácsonyi mesélő könyve a harmadik darabja a Harmat Kiadó ún. mesélő sorozatának a Mesélő Biblia és az Esti mesélő után. A 38 mese három nagy részt alkot a könyvben: Hartman Jézus születésének bibliai történeteit meséli el, a világ népeinek különböző karácsonyi szokásait és hagyományait mutatja meg, illetve az ünnephez kapcsolódó európai mesékből és legendákból gyűjt össze egy tucatot.

0 Tovább

Mese a keresztény értékekről

Mi történik akkor, ha egy hóember elábrándozik és belefeledkezik a felhők bámulásába? Lekési a hazamenetelt, és arra eszmél, hogy már forró nyár van - hó és hideg nélkül. Demény Péter Aranyvackor-díjas meséjében, a Hóbucka Hugó a mókusoknál című könyvben egy szokatlan történet bontakozik ki egy nyárban rekedt hóemberről, akit egyre rettenetesebben kínoz a honvágy.

0 Tovább

Milliós luxusajándékok karácsonyra

Most olyan karácsonyi ajándékokat mutatunk, melyeket az elegáns londoni nagyáruházak kínálnak a tehetős családok gyerekeinek. Az árak horrorisztikusak, de a játékok legalább tényleg egyedi és minőségi mestermunkák.

Felvezetésként egy viszonylag szerény pulóverrel kezdünk. A Selfridges idei egyik bestsellere a 3-7 éveseknek készült Ralph Lauren pulóver jegesmedvékkel 179-209 fontért (60-70 ezer forintért). Ugyanitt árulnak 3-6 hónapos gyerekeknek kasmír rugdalózót a Diortól 550 fontért (190 ezer forintért).

0 Tovább

Karácsonyi lapozó tömény mosolygással

Az Aki búj, aki nem Jézus születésének történetét meséli el, a gyerekek ablakokat, ajtókat, felhőket hajthatnak fel, hogy megleshessék, mit rejtenek.

0 Tovább

Alpesi böngésző a fogyasztói kultúráról

Ha szigorúan vesszük, egy böngésző a bölcsődés, óvodás korosztálynak szól - de ha egy igazán virtuóz grafikus készíti, még az alsós iskolások számára is izgalmas lehet. Ilyen az Ottó a hóban is: az apró részleteket felderítése, a képi és nyelvi humor összefonódásainak felfedezése a sokrétegű jelentések miatt életkornak megfelelően más-más élményt nyújt.

0 Tovább

A karácsony már nem jelent semmit?

Egy adventi könyvnaptárral folytatódik az idei karácsonyi és téli gyerekkönyveket bemutató sorozatunk. Az Elfelejtett lények boltja a cím és a borítón alapján kevésbé látszik karácsonyi mesegyűjteménynek (a Mikulás például félig elrejtve szerepel csak a borítón) - ez az indirektség és a karácsonyi mesekönyvektől szokatlan további megoldások pedig a kötet egészében érvényesülnek.

0 Tovább
«
12

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek