Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Komoly előrelépés történhet a gyerekprostitúció elleni fellépésben

Egy évvel ezelőtt még határozottan állította a belügyminiszter, hogy Magyarországon nincs gyerekprostitúció, az új büntető törvénykönyv tervezete mégis külön bűncselekményként kezelné a gyerekek szexuális kihasználását. Az is három év börtönt kaphat, aki gyereknek fizet szexért. A Magyarországi Női Alapítvány (MONA) munkatársa szerint a tervezett szigorítások a Btk.-ban komoly előrelépést jelenthetnek. Az alapítvány korábban a szigorú gyerekprostitúció-ellenes fellépésért petíciózott, szerintük most már csak az a kérdés, hogy a rendőrség mennyire fogja keresni az elkövetőket. Egy alapos összefoglaló cikk a témában itt.

Az előző hét gyerekekkel kapcsolatos híreiből válogattunk.

1 Tovább

Mit kell elszenvedniük a sportoló gyerekeknek?

Az UNICEF Innocenti Nemzetközi Kutatóközpontjának felmérése szerint az egyesületekben sportoló fiatalokra úgy tekintenek, mint miniatűr felnőtt sportolókra, emiatt jogaik gyakran sérülnek. Az egyesületekben, szervezett sportban résztvevő gyerekek megalázó beavatási szertartásokon eshetnek át, verést, lelki terrort vagy szexuális zaklatást is tapasztalhatnak. 18 éves korukig a sportolók is gyerekek még, így egyértelműen vonatkozik rájuk az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye, azaz emberszámba kell venni őket és speciális védelmet kell élvezniük.

4 Tovább

Mától nyilvános az új alaptanterv tervezete

A Nemzeti alaptanterv (NAT) szakmai tervezetét bárki elolvashatja, egy hónapon át folytatnak róla társadalmi vitát. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára szerint az egyik legsúlyosabb hibája és egyben leggyorsabban javítandó területe a közoktatásnak, hogy nem tisztázott pontosan, mit kell tanítani az iskolákban. A szövegtervezet február 6. és március 2. között érhető el az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján.

Az előző hét híreit szemléztük.

0 Tovább

Harry Potter hobbija valójában is egy véres sport

A kviddics a varázslóvilág legkedveltebb sportja J. K. Rowling Harry Potter-sorozatában. Az Oxfordi Egyetem hallgatói élőben is tesztelik, milyen lehet egy mugli, vagyis varázserő nélkül játszott kviddicsmeccs. Seprűnyélen repkedő boszorkányok és varázslók helyett az egyetem fiatal hallgatói játsszák le a gyerekkori olvasmányukból ismert fiktív sportot. A levegő helyett a földön, lábaik között seprűnyélen szaladgáló oxfordosok játéka alapján megállapítható, hogy bár nincsenek ügyes effektek, sőt a hallgatók kifejezetten viccesen néznek ki játék közben, a kviddics tényleg valódi zúzódásokkal és vágott sebekkel jár.

A gyorsan mozgó, szárnyas arany labdát, a cikeszt egy sárga jelmezbe öltözött játékos képviseli, a gurkókat pedig röplabdák helyettesítik, de az alapszabály megegyezik azzal, amit Rowling könyveiben olvashatunk.

A moziban például ezt láttuk:

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek