Az MP For A Week a brit Parlament szerepjátéka, melyben egy alsóházi képviselő öt munkanapját követhetjük végig, miközben ízelítőt kapunk abból, hogyan működik a brit politika, és mennyire fontos egy képviselőnek a szavazók, a párt és a média támogatása. A játék mottója ("Egy hét hosszú idő a politikában") Harold Wilson munkáspárti miniszterelnöktől származik, és aki végigviszi karakterével ezt az egy hetet, valószínűleg igazat fog adni Wilsonnak.

A játékban három nehézségi szint választható, de a legkönnyebb szinten is találkozni nehezebben vehető akadályokkal. (A bizonytalanok nyugodtan válasszák az egyszerűsített játékot, ugyanis ha jól teljesítenek, az alkalmazás egy idő után magától felkínálja a szintlépést.)

Ezután építhetjük fel karakterünket: eldönthetjük a nemét, hogy kormánypárti vagy ellenzéki politikus legyen, kiválaszthatjuk a választókerületét, és hogy milyen fontos ügyet képviseljen. A játékban később a kiválasztott jellemzők szerint is kapjuk a feladatokat. A végtelenségig persze nem árnyalható a karakter: politikusunk helyi, globális vagy pénzügyi érdekeket képviselhet Nagy-Britanniában.

Amennyire szűkek a lehetőségek a karakterépítésnél, annyira változatosak a játék többi részében. Politikusunk, hogy népszerűségét növelje (és szinten tartsa), hétfőtől péntekig számos e-mailt ír, beszédet tart, találkozókon, rendezvényeken vesz részt. Hogy éppen mi következzen a napirendben, a jobb alsó sarokban található mobiltelefonra kattintva választhatjuk ki. Néha azonban felborulnak a terveink: a sajtómegkeresések és a parlamenti szavazás előtti egyeztetések váratlanul bukkannak fel a hét során.

A feladatok mindegyikében több panelből válogathatjuk ki, képviselőnk mit lépjen vagy mit mondjon az aktuális kérdésben. Például a 14 éves érdeklődőnek, aki tudni szeretné, milyen egy nap a parlamentben, válaszolhatjuk, hogy A) hülye kérdésekkel nem foglalkozunk, B) irányíthatjuk a titkárságunkra, ahol rendelkezésére állnak, C) ajánlhatjuk neki tájékozódásra az internetet. Nem meglepő módon, ha a goromba A-megoldást választjuk, a szavazóink körében mélyre zuhan a népszerűségünk...

A játékban az e-mailek küldésénél és a találkozók lebonyolításánál kreatívabb és összetettebb feladatok is akadnak: van, hogy szakértőkből, aktivistákból állíthatunk össze egy bizottságot, és van, hogy meggyőző beszédet kell összeraknunk a rendelkezésre álló panelekből, majd az előadás alatt a közönségre is figyelnünk kell. A sajtótájékoztatókon pedig gyors és kimerítő válaszokat várnak politikusunktól, ellenkező esetben ugyanis a média szemében jelentősen csorbul a megítélése.

Bizonyos döntések csak az egyik népszerűségi rátát befolyásolják, de vannak, melyek egyszerre többet is, akár ellentétesen: például növelhetjük a média és a szavazóbázisunk szimpátiáját, miközben a pártunkat magunkra haragítjuk (például azzal, hogy átveszünk egy civil petíciót); vagy akár ugyanazzal a döntéssel egyszerre befolyásolhatjuk pozitívan a szavazók és a párt szimpátiáját (mondjuk azzal, hogy fogadtuk a választóinkat).

Az MP For A Week egy politikai stratégiai minijáték, ahol egyszerűsítve láthatjuk, hogy egy jól előadott beszéd vagy egy okosan összeválogatott bizottság mennyit számít a népszerűségi ráta alakulásában. Az absztrakt fogalmakat (pl. ellenzék, választókerület) pedig valódi brit képviselők magyarázzák el az oktató videókban – természetesen a brit viszonyokra vonatkoztatva. A játék összetettsége, elvont fogalmai és céljai miatt 13 éves kortól ajánlott – viszont a felnőtteknek is érdekes lehet. Megismerhető belőle a brit választási és parlamenti rendszer egy szelete, a nyelvtanulók pedig könnyen és gyorsan fejleszthetik naprakész politikai szókincsüket. Bár az alkalmazás nyelvezete nem különösebben cizellált, a szövegközpontú játékmenet miatt haladó angolosoknak ajánljuk.