Az elhízott gyerekek egészségügyi problémáira számos tanulmány, kutatás, akció hívja fel a szülők figyelmét. Illinois állam azonban a kampányok helyett drasztikusabb lépést tervez: megadóztatná a kövér gyerekek szüleit.

A szülők felelőssége, ha elhízott a gyerekük – vélekedik Shane Cultra szenátor, aki ezért azt javasolja, vegyék el azoktól a szülőktől az adójóváírás lehetőségét (átlagosan 2000 dollárt), akik kövér gyereket nevelnek. Egyelőre csak egy meglebegtetett ötletről van szó, mellyel megpróbálnák visszaszorítani az államban tapasztalható növekedését a túlsúlyos gyerekek számának.

Cultra szenátor az eset után kijelentette, nem gondolta komolyan az ötletet, és különben is, szavait kiragadták eredeti kontextusukból, ezért félreérthetőek lettek: „Elkötelezett vagyok az iránt, hogy visszaszorítsuk a gyerekkori elhízást. De nem gondolom, hogy azzal célt érnénk el, ha új adót vetnénk ki mindenkire, aki dzsúzokat, üdítő- és energiaitalokat vásárol. A szülőknek kell valamennyi felelősséget vállalniuk” – pontosított a politikus. Az ülésen, ahol ugyanis „viccesnek szánt” ötletét felvetette, a cukros üdítőitalokra kivetett új adóról vitatkoztak.

Jelenleg ötből egy illinois-i gyerek elhízott, a felnőtteknek pedig 62%-a túlsúlyos. Ezzel Illinois az amerikai államok élmezőnyben van az elhízott gyerekek számát tekintve. Az elhízás okozta problémák Illinois egészségügyének évente több mint 4 milliárd dollárjába kerülnek, és a szakértők úgy látják, ez az összeg 2018-ra már 14 milliárd dollár felett lesz. (Egy 2010-es felmérés alapján.)

Forrás: stltoday.com