Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kemény szabályokkal védené a gyerekeket a készülő Btk.

Egy hete nyilvános a Nemzeti alaptanterv vitairata, a héten megjelentek róla az első összefoglalók. Magyarország védelme mindenki kötelessége - ez az egyik fő üzenete a 2013-tól életbe lépő új Nemzeti alaptantervnek. A tanterv szerint kell majd tanulni táncrendet, megtanítják az internet kritikus használatát, a mértéktartást, az állampolgári kötelességtudatot. Aki a teljes szövegre kíváncsi, itt olvasgathatja, de véleményezheti is március 2-áig.

Az előző héten írták:

0 Tovább

Építs ráktelepet!

A hideg és szürke télben egy napfényes, homokos tengerpartot idéző családi játékot mutatunk be, a Rákfogót. A 2-4 játékos részére, 7 éves kortól ajánlott társasjátékban egyszerre kell versenyezni és együttműködni.

0 Tovább

Drága és talán illegális James Joyce először kiadott meséje

A nagyhatású Ulysses szerzője, James Joyce két gyerekeknek szóló történetet írt. Egy kis írországi kiadó most megjelentette Joyce korábban kiadatlan meséjét, a The Cats of Copenhagent ('Koppenhága macskái'). A történetből 200 illusztrált példány készült az Ithys Pressnél, a különleges kiadványokért 300-1200 eurót kérnek.

0 Tovább

Mit kell elszenvedniük a sportoló gyerekeknek?

Az UNICEF Innocenti Nemzetközi Kutatóközpontjának felmérése szerint az egyesületekben sportoló fiatalokra úgy tekintenek, mint miniatűr felnőtt sportolókra, emiatt jogaik gyakran sérülnek. Az egyesületekben, szervezett sportban résztvevő gyerekek megalázó beavatási szertartásokon eshetnek át, verést, lelki terrort vagy szexuális zaklatást is tapasztalhatnak. 18 éves korukig a sportolók is gyerekek még, így egyértelműen vonatkozik rájuk az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye, azaz emberszámba kell venni őket és speciális védelmet kell élvezniük.

4 Tovább

Városismertető könyvsorozat gyerekeknek

A lakókörnyezetük feltérképezésére, megismerésére ösztönzi a gyerekeket egy kezdeményezés. A kultúrAktív Egyesület városismertető könyvsorozata, a Tiéd a város az épített környezet sajátosságaira, problémáira hívja fel a 8-12 évesek figyelmét. Pécs, Sepsiszentgyörgy és Kudimkar után 2012-ben Egerben és Budapesten jelennek meg a sorozat következő kötetei. Az első, őszre tervezett budapesti rész Belső-Erzsébetvárossal, a Zsidónegyeddel fog foglalkozni.

0 Tovább

Mától nyilvános az új alaptanterv tervezete

A Nemzeti alaptanterv (NAT) szakmai tervezetét bárki elolvashatja, egy hónapon át folytatnak róla társadalmi vitát. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára szerint az egyik legsúlyosabb hibája és egyben leggyorsabban javítandó területe a közoktatásnak, hogy nem tisztázott pontosan, mit kell tanítani az iskolákban. A szövegtervezet február 6. és március 2. között érhető el az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján.

Az előző hét híreit szemléztük.

0 Tovább

Könyvművészeti remek Japánról

Japánban évszázadok óta faragják a sematikus formájú, egyszerű mintákkal festett kokeshi babákat. A második világháború után azonban egyre népszerűbbek lettek a különböző, kreatív díszítésű kokeshik, amelyek ma világszerte számos ipar- és képzőművészt is megihletnek - ahogyan a francia grafikust, illusztrátort, Annelore Parot-t is. A Scolar Kiadó Nevenincs és sosemvolt hercegnőkje után most a Móránál megjelent Kokeshi könyvek jóvoltából kaphatunk kis ízelítőt abból, hogy hol tart a francia gyerekkönyv-illusztráció.

0 Tovább

A mutatványosok és a mozi kereszteződése: a papírszínház

A látványos mesélés egyik legismertebb módja a diafilmezés - de ha őszinték akarunk lenni, az elsötétített szobák falaira így leginkább a szocializmus giccsét lehet kivetíteni, a tekercsválaszték csak lassan újul, a kortárs vagy izgalmasabb illusztrációkat biztosan nem a diafilmek között kell keresni. Ami hiányzik a diafilmből, azt pótolja a kamishibai, azaz a papírszínház.

2 Tovább

Így látja egy 5 éves a világmárkákat

Egy Cincinnatiben élő dizájner, Adam Ladd 5 éves lányát arra kérte, véleményezzen néhány széles körben ismert logót. Egyes márkajelzések már egészen kis korban beleégnek az agyba, a kislány ezekhez nem is fűz túl sokat, csak gyorsan rávágja a Starbucks szirénjére, hogy kávé, az ezüstös almára, hogy Apple Store. A McDonald's sárga M-jéről máris a sültkrumplira asszociál, a General Electricet pedig azért ismeri fel, mert a nagyapja ott dolgozik. A kevésbé ismert vagy ismeretlen logókhoz fűzött megjegyzések kifejezetten viccesek, a kislány például az NBC páváját egy nagyon színes pulykának, a republikánusok jelképét parádézó elefántnak, az olimpiai karikákat pedig babajátéknak látja.

Íme az egyik legaranyosabb vírusvideó:

0 Tovább

Iskola a mozgáskorlátozott gyerekek esélyegyenlőségéért: a budapesti Mozgásjavító

Magyarországon több alapítványi, egyesületi iskola is működik, ahol mozgássérült gyerekekkel foglalkoznak. A budapesti Mozgásjavító Gyermek és Ifjúsági Központ az egyetlen olyan speciális intézmény, amely az óvodai, az általános és a középiskolai közoktatási szakaszokat egymásba fűzi.

A felújított Medgyes-ház a Mexikói úton (Helinova)

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek