Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Készíts családi fotókból saját gyerekkönyvet!

Ki ne akarna olyan gyerekkönyvet készíteni, melynek a főszereplője saját gyermeke? Ha valaki tényleg ki akarná próbálni magát egy ilyen könyv létrehozásában, remek ötleteket találhat hozzá az alábbi videóban. Egy ausztrál testvérpár, Lisa Hollier és Tracey Roper bemutatják, hogyan alkották meg családjukról készített fotóikat felhasználva új picture bookjukat, a Hullabazoo!-t.

0 Tovább

Művészi magyar társasjátékok - a Marbushka Játékmanufaktúra

A Marbushka Játékmanufaktúra most szeptemberben indult családi vállalkozásként: Bohony Beatrix és Zöld László 6 éves kislányuk segítségével egyedi tervezésű társasjátékokat készítenek, melyek jórészt természetes anyagokból készülnek.

A játékkészítésről, az indulásról és a tervekről Bohony Beatrix mesélt a Gyerekszemlének.

4 Tovább

Mosolygó villanykapcsolók

Egy remek ötlet, hogy hogyan lehet feldobni egyszerűen, mindössze pár matricával a gyerekszobát! (Henrietta Swift/YCN)





0 Tovább

Virtuális mesekönyvek: ez a jövő?

Sok szülő meg van róla győződve, hogy a számítógép leszoktatja a gyerekeket az olvasásról, számos irodalomkedvelő pedig attól fél, hogy az újabbnál újabb technikai vívmányok egyszerűen megölik a könyveket. A számítógép vagy éppen az iPad azonban csak eszközök, és mi vagyunk azok, akik erre vagy arra használjuk őket. Ráadásul az e-bookok elterjedése után most a virtuális mesekönyvek és picture bookok elképesztő dömpingjét láthatjuk. Egymás után jelennek meg például iPad-re azok az alkalmazások, melyek a valódi mesekönyveket hol élethűen másolják, hol viszont radikálisan átértelmezik. Interaktivitás, hangeffektek, felolvasás, szótanítás, animációk, sőt 3D-s könyvek - rengeteg az izgalmas kísérletezés. A meséből a végén hol hangoskönyv, hol interkatív videó, hol videójáték lesz.

Vajon ez a jövő? Vajon hatékonyabban tanítja és fejleszti a gyereket egy virtuális mesekönyv, mint egy hagyományos?

0 Tovább

Create: oldd meg, építsd, színezd!

Viszonylag kevés az olyan Mac- és PC-játék, mellyel egy nagy kiadó a kisebb gyerekeket célozza meg. Az EA Gamesnél most megjelent Create viszont egy ilyen játék: színes, békés, a kreativitásunkat és a logikánkat is fejleszti.

A világ egyik legnagyobb kiadója, az EA márkanév jól ismert a vásárlóknak, a Sony Little Big Planetjára talán túlságosan is hasonlító Create azonban meglehetősen alulteljesít - főleg, ha valaki ismeri a konkurenciától említett korábbi játékot. Kevés lehetőség van a grafikai beállításra: a felbontáson túl semmit nem állíthatunk, ami alapvetően nem lenne gond, ha az élsimítás magasabb fokú lenne. A ma kapható játékok mellett kifejezetten zavaróak lehetnek a töredezett körvonalak. Persze nem szabad elfelejteni, hogy egy elsősorban gyerekeknek készült játék esetében ritkábban fordul elő, hogy olyan gépen játszanak majd vele, amiben profi videókártya van. A játék mentségére fel lehet hozni azt is, hogy hamarosan konzolon is megjelenik, lehet, hogy a grafikát inkább arra optimalizálták. Mindenesetre a recés vonalakért a Create vidám színekkel és sokféle textúrával igyekszik kárpótolni játékosát.

A Create doboza szerint a játék 3 éves kortól ajánlott. Ha viszont nem akarunk a gyerek önbecsülésébe belegázolni, akkor 7 éves kor alatt nem engedjük, hogy kipróbálja - egyébként sem biztos, hogy három évesen már számítógépre kellene szoktatni a gyereket... A Create lényege, hogy különböző akadályokon vigyünk át tárgyakat, jutassunk át kész vagy magunk által felépített járműveket a célba. Ebben különböző eszközök segítenek (például lufik, rakéták, kerekek, építési elemek, szélmalmok), melyeket egy-egy pálya teljesítése után szerez meg a játékos, hogy aztán kedve szerint használhasson fel belőlük. Ahhoz azonban, hogy elkezdhessünk játszani, abszolválni kell a hosszú bevezetőt (alapvető információkkal), és aztán egy szintén nem túl rövid oktatójátékot is, hogy a kicsit bonyolult menürendszerben is eligazodjunk. A játék további részeiben is nagyon sok a szöveges instrukció, ezért az olvasni még nem tudó gyerekek családjának érdemes lélekben felkészülni arra, hogy szórakozás előtt jelentős időt kell a tanulásra fordítani.

0 Tovább

Mit nézzünk a hétvégén?

Úgy látszik, vége lett a kirándulóidőnek, és visszatért a ködös, nyálkás hétvége. Családi punnyadásra ajánljuk a következő tévéműsorokat.

Szombaton délben érdemes lehet bekapcsolni a Film+ csatornát, ahol a Fedőneve: Pipő című amerikai-német animációs film kezdődik. A Fedőneve: Pipő Meseországban játszódik, ahol a nagy varázsló szabadságot vesz ki, és két segédjére bízza a Jó és a Rossz egyensúlyának megtartását. Természetesen a segédek elkövetnek egy hatalmas hibát, és felborul az egyensúly. Hamupipőke – az ő fedőneve Pipő – és barátai pedig megpróbálják visszaállítani Meseország békéjét. Bár a sztori talán suta, az animációs film alapvetően egészen szórakoztató, aki nem látta, érdemes belenéznie. Este 6 órakor pedig a Film+2 egy újabb Lucky Luke-ot vetít. A laza cowboy ezúttal a telepesek egyik nagyvárosában veszi fel a harcot a Dalton-fivérekkel. Este pedig elsősorban a tizenéves lányok örülhetnek: a Dunán 19.25-kor Jane Austen regényének, a Mansfield Parknak a 2007-es brit feldolgozását nézhetik.

Vasárnap 9 órakor a Fimmúzeumon Andersen híres meséjének, A kis hableánynak adják egyik mesefimváltozatát. A csehszlovák feldolgozás 1976-os, érdemes megnézni, mert sajátos és érdekes megoldásokkal eleveníti meg az ismert történetet. 10.25-kor egy német családi film, a Koala a konyhában kezdődik az m2 csatornán. A német séf életében feltűnik egy ausztrál kisfiú, aki azt állítja, az ő fia, és magával hozta koaláját is. Ha valaki szereti a német rendezéseket (és azok humorát), akkor szórakoztató másfél órája lesz. 5 órakor pedig az m2 újra elkezdi az Abigélt - ha valakinek esetleg még kimaradt volna, és éppen tévét nézne, feltétlenül kapcsoljon! Este hatkor a műsorkínálata alapján a belga-francia animációkért különösen rajongó fim+2 Az Asterix, a gallt vetíti. Az RTL Klub 7 órakor kezdi a Harry Potter és a Főnix rendje című ötödik Potter-filmet. Ha valaki úgy indulna neki, hogy nem olvasta a könyvet vagy még nem látta a filmet, és csak szórakoztató mozit vár: a feldolgozás 12-es karikát kapott, de vannak részei, amik akár 16-osak is lehetnének.

0 Tovább

Esti mese vs Apukák


Egy kisgyerekes apuka mondta nekem egyszer, hogy nincs unalmasabb és monotonabb dolog az esti mesélésnél. Úgy látszik, ez általános vélemény lehet az apukák körében, ugyanis a cseh szerző, Zdeněk Svěrák még egy mesekönyvet is írt arról, milyen nehéz esti mesét mondani.

Az Apukám, ez jól sikerült! kötet címszereplője Síma apuka, aki valószínűleg a világ egyik legunalmasabb családfője. Házakat tervez, kopaszodik, vacsorára ér haza, egy-két szavas mondatokkal letudja a gyereknevelést, és mindig megvágja magát borotválkozáskor. Minden napja ugyanúgy, különösebb izgalmak nélkül telik el - egészen addig, amíg anyuka, aki dolgozik és egyedül viszi a háztartást, át nem passzolja neki az esti mesét.

1 Tovább

Szökj meg Cartagenából!

Egy újabb társasjátékot mutatunk be, melyben a Zoolorettótól eltérően nagyobb szerep jut a szerencsének, ugyanakkor a kiszámíthatatlanság gyors helyzetfelismerő-képességet és taktikus gondolkodást igényel. Az állatkerti építkezés helyett most egy darabka történelem élhető újra: hogy hogyan sikerülhetett egy csapat kalóznak 1672-ben megszöknie a bevehetetlennek és biztosnak gondolt, híres erődből.

A Cartagena 2001-ben nyerte el a német kritikusoktól Az év játéka címet, és a sikere azóta is töretlen, bár a játék itthon talán kevésbé ismert. A Cartagena egyik nagy előnye, hogy olcsó - legalábbis a társasjátékok áraihoz mérten. Már 3500 Ft-ért hozzájuthatunk egyes játékboltokban. Az alacsony árú termékekkel - és különösen igaz ez a társasokra - mindig érdemes óvatosnak lenni, a Cartagena azonban minden szempontból jó választás lehet akkor, amikor családi játékot keresünk. Az egyik ilyen ok a játékosok száma: kettő-öt személy játszhatja, így lehetőség van az egész család vagy csak a testvérek bevonására is.

0 Tovább

Hogyan, mivel vegyük rá a fiúkat az olvasásra?

A tapasztalat azt mutatja, hogy míg a kislányok gyorsan rácuppannak a mondókákra, mesékre, addig a fiúkat csak furmányos módon lehet elcsalni a különböző járművektől a könyvek mellé. Összeállításunkban a fiús szülőknek szeretnénk segíteni: olyan kiadványokat ajánlunk, amelyek a legmozgékonyabb imposztort is mesehallgatásra bírják. Mivel nemrég megjelent köteteket szemléztünk, a listánkon szereplő öt könyv ajándékötletnek sem utolsó.


Autósmesék - mai mesemondóktól
(4-10 éveseknek)

Hogy ez a kötet a fiúkat célozza meg, kétségtelen. (Ennél direktebb borítót talán csak Boldizsár Ildikó összeállítása, az Esti mesék fiúknakc. kötet tudhat magáénak.) A színek, a rajzok mind-mind "fiúsak", és a mesék témaválasztása is elsősorban a fiúk ízlésének igyekeznek megfelelni. Nem meglepő módon a történetek szereplői is többségében kisfiúk, akiknek csodálatos játékautóik vannak, közösen mosnak és javítanak autót, vagy éppen a dombtetőről együtt nézegetik és sorolják az elhaladó autómárkákat. Ami miatt ez a könyv kötelező darab lehet egy (fiús) családi könyvespolcon, az a benne felvonultatott "sztárgárda": a kortárs magyar gyerekkönyvszerzők szinte minden jeles képviselője gazdagította egy-egy történettel az Autósmesék-et: Berg Judit, Békés Pál, Czigány Zoltán, Finy Petra, Lackfi János, Nádori Lídia, Mosonyi Aliz, hogy csak némelyiküket említsük.

1 Tovább

Gyerekirodalmi programok a hétre - Varró Danitól Tandori Dezsőig

Ez a hét izgalmasnak ígérkezik a gyerekkönyvek és a gyerekfolyóiratok kedvelőinek. November 19-én, péntenek 16 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban megismerkedhetnek a Csodaceruza, a Szitakötő, a Kincskereső és a Dörmögő Dömötör újságokkal. A program ráadásul gondol a kamaszokra is: versírásra buzdítják őket, és olvasósarkot alakítanak ki nekik.

Szintén pénteken, de 17 órakor a Nyitott Műhelyben mutatják be Tandori Dezső régi-új könyvét, a sokadik kiadását megérő, mackókról és verebekről szóló a Medvék minden mennyiségben című verskötetet. A verseket Agócs Írisz csetlő-botló mackói illusztrálják.

A Medvék minden mennyiségben bemutatóján Both Gabi beszélget Agócs Írisszel, Kovács Eszter szerkesztővel és Harcos Bálint költővel, íróval. Tandori medveverseiből Hannus Zoltán színész olvas fel.

 

November 20-án, szombaton délelőtt 11 órakor a Pozsonyi Pagonyban Varró Dani új mondókakötete debütál, az Akinek a lába hatos. Itt a szerző fogja előadni verseit, mondókáit. Varró Danival és a kötet illusztrátorával, Maros Krisztinával Gévai Csilla beszélget.

Ugyancsak szombaton, szintén a Pagony könyvesboltjában mutatjak be délután 4 órakor Menyhért Anna író és Balogh Andrea illusztrátor közös könyvét, A kis ló kalandjait.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek