A Medve látogatója Medve és Egér első találkozását és összebarátkozásukat meséli el. Ahogyan az lenni szokott, adott egy látogatókat nem szívlelő morcos, nagydarab magányos farkas (vagyis: Medve) és egy elszánt, izgága birtokháborító, aki mindenáron barátkozni akar (Egér). Valószínűleg nem lőjük le a poént, ha eláruljuk, hogy az Egér győz, és a mese végére a legnagyobb összhangban „melengetik a talpukat, rágcsálnak és kortyintgatnak” a kandallónál.

A harmaterősségű alaptörténetet Bonny Becker és Kady Maconald Denton játékosan és humorosan dolgozza fel. A végig tempós cselekmény, a szövegben és az illusztrációkon is vissza-visszatérő elemek és jelzők egy burleszkhangulatú mesét eredményeznek. Tényleg szórakoztató, ahogyan az illusztrációkon esetlennek rajzolt Medve fokozatosan egyre nagyobb túlzásokba esik, csak azért, hogy távol tartsa az „aprón, szürkén és ragyogó szemekkel” kitartóan ostromló Egeret. A pasztellszínű illusztrációk pedig remekül ábrázolják Medve gesztikulálásán és grimaszain keresztül a mesében éppen uralkodó hangulatot.

 

A könyv szerkesztése a szöveg és a képek elrendezésével, valamint a betűstílus és a betűméret variálásával vezeti a meseolvasót, hogy az hol kiabáljon, hol sokat sejtetően hallgasson, késleltessen és így tovább. Emiatt nagy segítséget jelenthet azoknak, akik nem gyakorlott mesefelolvasók, vagy akiknek nehezebben megy, hogy újra és újra beleéljék magukat a rutinszerűvé vált mesélésbe. (A Medve látogatója ezért a sajátosságáért egyébként elnyerte a felolvasásra ideális mesekönyveknek odaítélhető E.B. White Read Aloud Award-ot.) 

A Medve látogatója egy igazán szépen kidolgozott kötet: a jópofa, feszes szöveget gazdagon kísérik a szép és bájos illusztrációk. A nagyalapú, keménykötésű könyv papír védőborítót is kapott, a lapok jó minőségűek. A kivitelezéshez és a könyvpiaci árakhoz mérve a könyv viszonylag baráti összegbe kerül – ennek oka valószínűleg az, hogy nem Magyarországon, hanem Kínában nyomták.

Bonny Becker író és Kady MacDonald Denton illusztrátor közös sorozata, a Medve és Egér első kötete most szeptemberben jelent meg magyarul. A Medve látogatója 2008 nyarán kilenc héten át volt a New York Times-sikerlistán a top10 gyerekkönyv között. A könyv a piaci siker mellett számos díjat és elismerést is bezsebelt – többek között elnyerte a Golden Kite díjat és felkerült az amerikai gyerekkönyvtárak szervezetének, az ALSC-nek a figyelemre méltó gyerekkönyveket tartalmazó listájára. 

 

Bonny Becker–Kady MacDonald Denton: Medve látogatója
Fordította: Cséplő Noémi
Pongrác Kiadó,2011, 2700 Ft, 56 oldal
Ajánljuk 3-6 éves lányoknak és fiúknak

 

Kövess minket Facebookon is!