Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Adventi és hanukai programajánló

A következő hét gazdag lesz színvonalas programokban: advent első hete van, most kezdődik a nyolc napos hanuka, és persze az ünnepi rendezvényen kívül is akad bőven izgalmas kulturális esemény. Szinte nincs is nap érdekességek nélkül - a gazdag kínálatból válogattunk néhányat.

A Vörösmarty téren minden nap kézműves programokkal várják a gyerekeket, szombattól hétfőig délelőtt és délután is, keddtől péntekig pedig fél 3-tól. Hétfő délutánként elsősorban a sérült és a fogyatékkal élő gyerekeknek tartják a foglalkozásokat. A részletes programról itt lehet olvasni. A szentendrei adventi vásár is számos gyerek- és családi programot kínál az érdeklődőknek, ezekből itt szemezgethetünk.

December 2-án, szerdán délután 5 órakor nyílik Faltisz Alexandra kiállítása a Klebelsberg Kultúrkúriában, ahol a grafikusművész új könyvét, a Téli mesét is bemutatják. A tárlatot a Téli mese írója, Lázár Zsófia nyitja meg, Huzella Péter zenész közreműködésével. A kiállítás anyagát Faltisz Alexandra eddig megjelent gyerekkönyveinek, és a Téli mesének illusztrációból, egyéb grafikáiból válogatták.

2010-ben december 2-10. között ünneplik a hanukát. December 1-jén, szerdán délután 4 órakor a Pagony Könyvesbolt Hanukai Zsidongóra hívja a gyerekeket. Verő Bán Linda író, szerkesztő vezeti a foglalkozásokat, melyeken kiderül az is, hogyan kell meggyújtani a hanukai gyertyákat és a trendelivel még nem játszott gyerekek is megismerkedhetnek a klasszikus zsidó játékkal.

A hanukai rendezvények idején tartják a Merlin Színházban a Zsidó Gyerekszínházi Napokat, péntektől vasárnapig. A Judafest programsorozat keretében adott előadásokon két izraeli és két magyar zsidó színház műsorai várják az érdeklődőket. Az előadások célközönsége a 3-12 éves korú gyerekek és családjaik.

December 4-én, szombaton 15 órakor pedig az elmúlt időszak egyik legérdekesebbnek ígérkező könyvbemutatóját rendezi meg a Csodaceruza az Írók Boltjában, abból az apropóból, hogy a kiadó három új, kisgyerekeknek szóló mesekönyvsorozatot indít.
Menyhért Anna író, irodalomtörténész meseszerzőként is bemutatkozik A kis ló kalandjairól szóló sorozattal, melyet Balogh Andrea illusztrált. Rofusz Kinga idén debütált még csak gyerekkönyv-illusztrátorként, de máris rangos díjat tudhat magáénak: 2010-ben megválasztották az Év Illusztrátorának Schein Gábor Irijám és Jonibe című könyvéhez készített munkáiért. Rofusz Kinga most a legkisebbeket szólítja meg Samu-könyveivel. A harmadik párhuzamosan indított Csodaceruza-sorozatban pedig Paulovkin Boglárka Gurigájával ismerkedhetünk meg.

A rendhagyó hármas könyvbemutató további érdekessége, hogy a sorozatokat Kulcsár Szabó Ernő akadémikus, irodalomtörténész és Tamás Zsuzsa kritikus mutatják be. A bemutató után pedig a szerzőkkel beszélgetnek arról, milyen helyet foglal el a gyerekirodalom a kortárs magyar irodalomban, és hogy milyen képet alakít ki róla az irodalomtörténet-írás. A beszélgetést Sándor Csilla, a kiadó vezetője moderálja.

December 5-én, vasárnap a Petőfi Irodalmi Múzeum várja a családokat: immár nyolcadik alkalommal rendezik meg az Irodalmi gyerekkarácsony és könyvvásár gyerekeknek című rendezvényt. Kézműves foglalkozások, meseolvasás, betlehemes játék és tombola színesíti a programot, a gyerekkönyvkiadók pedig kedvezményes könyvvásárt tartanak.

A rendezvények mellett egy jótékonysági akcióra is felhívnánk a figyelmet: a Millenárison adventi játékgyűjtési akciót szerveznek. A felajánlásokból olyan gyerekek kapnak karácsonyi csomagot, akik megyei gyermekotthonokban vagy nevelőszülőknél élnek. Bár a kiírásban azt olvashatjuk, „hogyha sok felesleges játékod van otthon, és akad olyan is, amelyiknek semmi hasznát sem veszed, hozd el a Millenárisra!”, azért arra mindenképpen figyeljünk, hogy használható, jó állapotú játékokat adományozzunk. A gyűjtést és a felajánlások célba juttatását a Millenáris szervezi. A játékokat hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, vasárnap 10 és 18 óra között veszik át a C épületben.

0 Tovább

Gyerekirodalmi programok a hétre - Varró Danitól Tandori Dezsőig

Ez a hét izgalmasnak ígérkezik a gyerekkönyvek és a gyerekfolyóiratok kedvelőinek. November 19-én, péntenek 16 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban megismerkedhetnek a Csodaceruza, a Szitakötő, a Kincskereső és a Dörmögő Dömötör újságokkal. A program ráadásul gondol a kamaszokra is: versírásra buzdítják őket, és olvasósarkot alakítanak ki nekik.

Szintén pénteken, de 17 órakor a Nyitott Műhelyben mutatják be Tandori Dezső régi-új könyvét, a sokadik kiadását megérő, mackókról és verebekről szóló a Medvék minden mennyiségben című verskötetet. A verseket Agócs Írisz csetlő-botló mackói illusztrálják.

A Medvék minden mennyiségben bemutatóján Both Gabi beszélget Agócs Írisszel, Kovács Eszter szerkesztővel és Harcos Bálint költővel, íróval. Tandori medveverseiből Hannus Zoltán színész olvas fel.

 

November 20-án, szombaton délelőtt 11 órakor a Pozsonyi Pagonyban Varró Dani új mondókakötete debütál, az Akinek a lába hatos. Itt a szerző fogja előadni verseit, mondókáit. Varró Danival és a kötet illusztrátorával, Maros Krisztinával Gévai Csilla beszélget.

Ugyancsak szombaton, szintén a Pagony könyvesboltjában mutatjak be délután 4 órakor Menyhért Anna író és Balogh Andrea illusztrátor közös könyvét, A kis ló kalandjait.

0 Tovább

"A gyerekeket felszabadítani és szórakoztatni kell" - interjú Kőszeghy Csilla illusztrátorral

Kőszeghy Csilla fiatal illusztrátor. Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Egyetemen és a londoni Kingston University-n végezte. Több munkájával is találkozhattunk már felnőtt könyvborítókon, tankönyvekben, és gyerekkönyvekben. Most pedig megjelent az első kötete, amit nemcsak ő rajzolt, hanem írt is: a Bumburi. A Gyerekszemlének adott interjúban néhány műhelytitok is kiderül: megtudhatjuk, milyen különbségeket lát Csilla a magyar és az angolszász illusztráció hagyományai között, és hogyan vegyíti a két különböző kultúrából fakadó eltérő technikákat munkáiban.


0 Tovább

Programajánló: Mesedélelőtt Finy Petrával

Megjelent Finy Petra legújabb gyerekkötete, a Bögre úr meséi. A könyvet bábozással, rajzolással színesített bemutatón ismerhetik meg a Finy-rajongók.

 

Finy Petrát valószínűleg nem nagyon kell bemutatni a kisgyerekes szülőknek. Az elsősorban az óvodásokat érintő kérdésekről szóló könyvei (A Lámpalány meséi - történetek rossz alvókról, A tesó-ügy vagy A doki-ügy) után ismét egy általános probléma kerül elő: Rufusz Rafael, aki a Lámpalány meséiben borzasztóan nehezen akart elaludni, most éppen enni nem hajlandó.

 

A Lámpalány meséihez hasonlóan ezt a kötetet is Gyöngyösi Adrienn illusztrálta, így Rufusz Rafaelt a képeken is régi ismerősként üdvözölhetik újra a felolvasók és a mesehallgatók.

 

A könyvbemutatón a szerzővel és az illusztrátorral Gévai Csilla beszélget, és hogy a gyerekek se unatkozzanak, a Finy-testvérek bábozni és mesélni is fognak, Gévai Csilla és Gyöngyösi Adrienn illusztrátorok pedig közös rajzolásra hívnak.

 

Időpont: november 6., szombat délelőtt 11 óra

Helyszín: Pozsonyi Pagony Könyvesbolt (Budapest, 13. kerület, Pozsonyi út 26.)

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek