Az utóbbi hetekben gyakran lehetett olvasni arról, mi történik az elmúlt évtizedek legnagyobb szárazságával sújtott Szomáliában, ahol még a tevék is elpusztultak. Megkíséreltük röviden összefoglalni, mi is történik nagyjából abban az országban, melyben a gyerekek katonának állnak, nem járhatnak iskolába, és most tömegesen éhen halnak.

Szomáliai menekültek Dadaabnál (origo.hu)

A július 12-i ENSZ-riasztás szerint az Afrika szarvaként emlegetett övezetben (azaz Dzsibutiban, Eritreában, Etiópiában és Szomáliában) 11 millió ember nem jut élelemhez, a szervezet a „legszörnyűbb humanitárius katasztrófaként” említette azt, ami az övezetben történik. A helyzet a polgárháborús Szomáliában a legsúlyosabb: a Vöröskereszt 39 orvosi rendelőintézet és 18 étkeztető központ adatai alapján jelentette be, hogy Szomáliában minden tizedik gyereket az éhhalál veszélye fenyeget. Az akkori sajtótájékoztatón a szervezet arról számolt be, hogy március óta kétszeresére emelkedett az alultápláltság aránya, mely nemcsak Szomáliában jelent új csúcsot: jelenleg az egész világon itt a legmagasabb az éhezők aránya. Elképesztő az adat: a 7,5 milliós országban 3,2 millió ember éhezik.

 

Gyerekkatonák 

Az 1991 óta polgárháborúban álló ország jelentős részét az al-Kaida-kapcsolatokkal rendelkező iszlamista mozgalom, az al-Shabaab irányítja. A csoport az Amnesty International szerint gyerekeket is toboroz: arra kényszeríti őket, hogy fogjanak fegyvert és harcoljanak. Jobb esetben pénzt vagy telefont ígérnek nekik, de volt, hogy egyszerűen csak iskolákat rohamoztak meg, és elhurcolták a gyerekeket. Általában 12 és 18 év közöttieket toboroznak, de állítólag 8 éveseket is vittek már magukkal. A lázadók nem engedik iskolába járni a gyerekkatonákat, akiknek komoly büntetés jár, ha zenét hallgatnak vagy nem megfelelő ruhát hordanak. Az al-Shabaab a lányokat arra kényszeríti, hogy a katonákra mossanak, főzzenek és takarítsanak, a harcokban pedig fegyvereket és lőszereket szállítsanak. A megerőszakolásuk is mindennapos. Az Amnesty International szerint sok szomáliai azért menekül el a lázadók uralta területekről, hogy megmentse gyermekeit. 

Szomália kis részét ellenőrzi csak az átmeneti kormány, melynek székhelye a főváros, Mogadishu. A gyenge, politikai intrikákkal küzdő kormány bár ígéretet tett rá, nem tudta megakadályozni a gyerekkatonák toborzását. Tehetetlenségéről sokat elárul az is, hogy 1991 óta csak most tavasszal nyílt meg Szomália első ingyenes köziskolája, melyben húsz tanár tanít hétszáz gyereket. A polgárháború során Szomália valamikori ingyenes oktatási rendszere szó szerint romba dőlt. Az iskolákat vagy lerombolták, vagy önkényes lakásfoglalók lepték el. Az a néhány fővárosi intézmény, melyet újranyitottak, olyan magas tandíjat szed, mely megfizethetetlen a legtöbb szomáliai családnak.

 

Akadozó élelmiszersegélyek 

Az anarchia uralta éhező országban az élelmiszersegélyeket sem egyszerű eljuttatni az emberekhez: az al-Shabaab területeire ugyanis nem engedik be a segélyszervezeteket. Az al-Shabaab még 2009-ben tiltotta ki a humanitárius szervezeteket. Csak néhány nagyobb nemzetközi szervezet maradhatott, de ezek sem végezhetik a dolgukat: a segélyszállítmányokat akadályozzák, különadókkal sújtják a szervezeteket, melyeknek megtiltották, hogy nőket alkalmazzanak, így jelentősen hátráltatják a működésüket is. Hogy ez pontosan mit jelent, arra jó példa az ENSZ élelmiszerosztásért felelős Világélelmezési Programjának (WFP) ellehetetlenítése is: az al-Shabaab félévenként 20 ezer dollár védelmi pénzt kért, ezen felül követelték, hogy a WFP emberei ne ünnepeljék meg saját ünnepeiket, ne pihenjenek szombaton és vasárnap, illetve ne használják a szervezet zászlaját. Ezen felül folyamatosan zaklatták is a szervezet munkatársait. Nem meglepő módon a WFP feladta és kivonult a területről. 

Az elmúlt hatvan év legsúlyosabb éhezése persze rádöbbentette az al-Shabaabot is arra, hogy jól jönne a nemzetközi szervezetek segítsége, ezért elkezdte visszahívni azokat a fennhatósága alá tartozó területekre. Azonban csak kevés szervezet válaszolt a kérésre, mivel amerikai aggodalmak szerint az al-Kaida egyik helyi szövetségese miatt Szomália a terrorizmus gyújtópontja lehet – olvasható a New York Times helyszíni riportjában. A feloldott segélytilalom ellenére a legújabb információk szerint az al-Shabaab tagadja az éhínséget, és azt csak egy nyugati politikai trükknek, hazugságnak tartja.

 

29 ezer öt évnél fiatalabb gyerek halt meg eddig 

A súlyos aszály és a milícia kegyetlensége elöl a szomáliaiak a szomszédos Kenyába és Etiópiába menekülnek, a menekülttáborokba júliusban még hetente több mint tízezer ember próbált bejutni. Az utóbbi két hétben napi kétezerről négy-ötszázra csökkent a menekültek száma. A határ melletti menekülttáborok azonban az érkezők számának csökkenésével is hamar megtelnek. 

A tábori orvosok szerint a magas halálozási arány oka az alultápláltság, a gyerekek felét emiatt kell orvosi ellátásban részesíteni. Megszökni Szomáliából pedig szintén nem sétagalopp: a milícia és a vadállatok is vadásznak a menekülőkre, élelem hiányában több napig nem esznek az útra kelt családok, a gyerekek jó része pedig annyira legyengül, hogy még az út során meghal. (A menekülttáborokban való életről részletesen itt lehet olvasni.)

Szomáliai menekültek készítik fel egy éves halott fiukat a temetésre egy etióp táborban
(Jenny Vaughan/AFP/Getty Images)

Augusztus elején az ENSZ újabb három szomáliai körzetet nyilvánított éhínség sújtotta övezetté. Amerikai becslés szerint eddig több mint 29 ezer 5 évesnél fiatalabb gyerek halt meg a Szomáliában pusztító éhínség miatt, és tízezer öt éves kor alatti gyerekből mintegy tizenhárom hal éhen naponta. Ez azt jelenti, hogy az öt év alatti gyerekek tíz százaléka halt meg az utóbbi tizenegy hétben. Catherine Bragg, az ENSZ segélyműveletekért felelős koordinátorának helyettese szerint 1,2 millió szomáliai gyereknek van most szüksége azonnali segítségnyújtásra. 

 

A szomáliai éhező gyerekeknek az UNICEF-en keresztül is lehet segíteni.

 

Kövess minket Facebookon is!