Korábban írtunk már arról, milyen tragikus következményei vannak az utóbbi évtizedek legnagyobb szárazságának Szomáliában. A brit The Guardian munkatársa, Jamal Osman kizárólagos betekintést kapott az Ala-yasir menekülttábor életébe, ahol tíz napon keresztül filmezett. Eredetileg azt akarta kideríteni, miért akarják bezárni a menekülttábort úgy, hogy közben az elküldött emberek egészségügyi állapota és a megélhetésük, az otthonuk körülményei még nem tisztázottak. Ugyanis végre megérkezett az eső: egyetlen éjszaka alatt sártengerré változott a tábor, és a videón is látszik, ahogyan a mezítlábas gyerekek a sátorsorok közti latyakban csúszkálnak. A regionális kormányzó pedig bejelentette, hogy itt az esős évszak, ideje mindenkinek hazamennie – 24 óra alatt közel 5 ezer embernek kellett így elhagynia Ala-yasirt. Az emberek egy része bizakodó, mások aggódnak: hogy pontosan mi is vár majd rájuk a falujukban, azt viszont senki sem tudja. A teherautója platóján férjével és öt gyerekével hazafelé tartó Ruqiya szerint semmi nem vár rájuk: otthon nem lesz élelem, és míg a táborban volt tiszta vizük, most egy olyan helyre mennek, ahol csak koszos víz van. A tábor egyik első lakója, Fatumo Osman azonban mind az öt gyerekét elveszítette a szárazságban – a legutolsót két nappal azelőtt, hogy Jamal Osman őt filmre vette.

 

A tábor viszont – és Jamal Osman videóriportja – más miatt is érdekes lett.

A szomáliai főváros, Mogadishu mellett található Ala-yasir azért kapott külön figyelmet, mert október közepén megjelent itt egy az angolt amerikai akcentussal beszélő fehér idegen, Abu Abdullah Almuhadzsir, aki azt állította magáról, az al-Kaida nevében szállít segélyt a szomáliai menekülteknek. Kísérője pedig az al-Shabaab szóvivője, Sheik Ali Mohamud Rage volt. Az al-Shabaab irányítja az 1991 óta polgárháborúban álló Szomália jelentős részét, számos kritika éri, amiért előszeretettel toboroz gyerekkatonákat, kedvelt módszere az emberrablás, de ez az a szervezet is, mely 2009-ben kitiltotta területeiről a humanitárius szervezeteket, a segélytilalmat pedig csak most nyáron, az éhezés elhatalmasodása miatt oldotta fel – de az érkező szállítmányokat még így is gyakran eltulajdonítja. Az al-Kaidával közös segélyakciója hangsúlyosan alátámasztja a két szervezet közötti kapcsolatot.

Az ENSZ számításai szerint jelenleg mintegy 4 millió embert veszélyeztet a válsághelyzet Szomáliában és becslések szerint közülük 750 ezren veszíthetik életüket a következő négy hónap során, elsősorban az al-Shabaab által birtokolt területeken. Az Almuhadzsir által osztott étel csak 4 ezer embernek elegendő, de sokkal fontosabb a gesztus: ez az al-Kaida első segélyosztása Szomáliában. Az amerikai terrorelhárítók úgy vélik, hogy ez az akció az al-Kaida népszerűsítése mellett az al-Shabaab helyzetének javítását is célozza, mivel a szomáliai iszlamistáknak nincs túl jó híre a térségben sem – írja a Kitekintő. Egyelőre senki nem tudja, ki is lehet pontosan az Ala-yasirban megjelent titokzatos idegen. Az utóbbi években az al-Kaidában egyre több „külföldi” jutott igen magas pozícióba, és a terrorszervezet egyre terjeszkedik Afrikában.

A népszerűsítés egyelőre sikeresnek tűnik: az ételosztás után az egyik szomáliai gyerek azt mondja Jamal Osmannak: „Imádkozni fogok, hogy [az al-Kaida] legyőzze az ellenségeit”. Egy másik gyerek pedig így fogalmaz: „Kérni fogom Istent, segítse győzelemre az al-Kaidát”.

 

Kövess minket Facebookon is!