Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Széll Kálmán-terv: iskolakötelezettség 15 éves korig

A jövő év szeptemberében életbe lépő közoktatási törvényben 18-ról 15 évre csökkentik az oktatási kötelezettség felső korhatárát - derült ki a tegnap ismertetett Széll Kálmán-tervből. A terv szerint a 15. évüket betöltő fiataloknak fel kell kínálni, hogy választhassanak: folytatják-e a tanulmányaikat vagy munkába állnak. A dokumentum helyzetértékelése szerint hiányzik az egészséges arány a gimnáziumok, a szakközépiskolák és a szakiskolák között, az eltolódást pedig súlyosbítja a 18 éves korig tartó tankötelezettség is.

A gyerekeknek járó szavazati jog kapcsán korábban már megnéztük, milyen tendenciák, különlegességek vannak a világban, most a tankötelezettségi kort is röviden összehasonlítjuk.

Fontos leszögezni, hogy Magyarország a 18 éves korig tartó tankötelezettségével egyedülálló Európában: a kontinensen még három olyan ország van (Németország, Belgium, Hollandia), ahol a 18. életév betöltéséig kell iskolába járni. A különbség azonban az, hogy míg ezekben az országokban a 16-18 éves kor közötti diákok részidős képzésben tanulnak, addig Magyarországon a képzés 18 éves korig végig teljes idejű. Vagyis abszolút csúcstartók vagyunk/voltunk a tankötelezettség felső korhatárát tekintve.

A tankötelezettség felső korhátara az európai országokban

Ráadásul itthon a vonatkozó jogszabályok szerint a tankötelezettség nem ér véget automatikusan a 18. életév betöltésével, hanem annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló betölti ezt az életkort. A tankötelezettség jelenleg külön kérelemre csak abban az esetben szűnhet meg korábban, ha a tanuló a 16. életévét betöltötte és érettségit vagy államilag elismert szakképesítést szerzett. Illetve akkor, ha a tanuló házassága révén nagykorúvá vált vagy gyermekének eltartásáról gondoskodik.

2 Tovább

Itt a tavasz: etess katicát!

Bár az idő még mindig nem az igazi, legalább a meteorológiai tavasz megérkezett a mai nappal. Ennek örömére egy katicás Pacman-játékot ajánlunk. A játék alapsztorija szerint katicánk éppen most ébredt a téli álomból, és nagyon éhes. Az ínycsiklandó levéltetvekért azonban meg kell küzdenie: a hangyák elszántan védelmezik az élelmüket termelő tetveket.

0 Tovább

A hét hírei: válságok a közoktatásban, még több tévé gyerekeknek

Testi-lelki egészség

Kultúra

0 Tovább

Pályázatok általános és középiskolásoknak

Többen jelezték az olvasók közül, hogy szívesen látnának egy leltárszerű pályázati ajánlót a gyerekeknek, kamaszoknak szóló aktuális kiírásokból. Utánanéztünk, milyen pályázatokra lehet jelentkezni március-áprilisban, ezekből közlünk most egy válogatást. A képző- és előadóművészeteken át a természettudományokig számos területen hirdettek meg programokat. A sorrend a jelentkezési határidők alapján állt össze.

1. A XIII. Kerületi Közművelődési Nkft. hagyományaihoz híven, ez évben is országos rajzpályázatot hirdet 5-6. osztályos és 7-8. osztályos, valamint 9-12 osztályos diákok részére. Pályázni lehet egy tetszőleges József Attila vers illusztrálásával, melynek technikája szabadon választott.

A pályázat beadási határideje: 2011. március 4.
A pályázati kiírás letölthető a www.kult13.hu és a www.pszk13.hu honlapokról.

0 Tovább

Oscar-jelöltek: a legjobb animációs zenék

Tegnap a legjobb animációs egészestés és rövidfilmeket posztoltuk, mára a legjobb filmzenéért és betétdalért induló animációs jelölteket szedtük össze.

Update: A legjobb betétdal a We Belong Together (Toy Story 3) lett.

Legjobb filmzene:

Így neveld a sárkányodat (John Powell)

A kategória többi jelöltje:
Eredet
(Hans Zimmer)
A király beszéde (Alexandre Desplat)
127 óra (A.R. Rahman)
Social Network - A közösségi háló (Trent Reznor, Atticus Ross)

Legjobb betétdal:

I See the Light (Aranyhaj és a nagy gubanc)

We Belong Together (Toy Story 3)

A kategória többi jelöltje:
Coming Home
(Country Strong)
If I Rise (127 óra)

0 Tovább

Oscar-jelöltek: a legjobb animációk

Február 27-én, vasárnap tartják a 83. Oscar-gálát. A jelöltek közül ma a legjobb animációs egészestés és rövidfilmeket mutatjuk meg. Holnap pedig azokról a gyerekeknek és tinédzsereknek készült filmekről lesz összeállítás, melyek a különböző Oscar-kategóriában indulnak.

Update: A legjobb animációs film a Toy Story 3 lett, a legjobb animációs rövidfilm pedig a The Lost Thing.

A legjobb animációs filmek:
A felhozatal talán valamivel kevésbé izgalmas, mint a tavalyi. 2010-ben öt jelölt közül a Disney és a Pixar alkotása, a Fel! c. film kapta az Oscart.

Így neveld a sárkányodat
A Dreamworks stúdióban készült nagysikerű brit gyerekkönyv feldolgozását a Lilo és Stitch rendezőpárosa, Chris Sanders és Dean DeBlois jegyzi. Az Így neveld a sárkányodat 2010. március 26-án mutatták be az Egyesült Államokban.

Az illuzionista
A francia rendező, Sylvain Chomet animációja az 1960-as, 70-es években született Disney-rajzfilmek világát idézi. Az illuzionista Jacques Tati 1956-os, be nem mutatott forgatókönyve alapján készült. A filmet 2010. december 25-én mutatták be az USA-ban.

0 Tovább

Készíts saját képregényt!

Korábban már ajánlottunk egy képeskönyvkészítő programot. Most olyan igyenes online alkalmazásokat válogattunk, melyekkel képregényeket hozhatunk létre.

A Marveltől három képregénykészítő programmal is játszhatunk. Az egyikkel, a Superhero Avatar Creatorrel a kiadó népszerű szuperhőseinek (pl. Pókember, Rozsomák, Elektra, Hulk) elemeiből kombinálhatjuk saját karakterünket.

0 Tovább

Heti retro: ifjúsági irodalomról 1972-ben

Az "Olvasó ifjúságért" mozgalom feladatai:

  1. A könyv, az olvasás legyen a fiatalok szocialista tudatformálásának hatékony eszköze;
  2. szélesítse a fiatalok olvasótáborát, a fiatal olvasók minél nagyobb számával kedveltesse meg az olvasást, általános és szakmai műveltségük kialakítása, művelődési készségük fejlesztése érdekében;
  3. váljék mindennapos gyakorlattá a KISZ-szervezetek életében a fiatalok és a könyv kapcsolata.

    (Részlet a KISZ KB Intéző Bizottságának határozatából, 1968)

    Az ifjúsági irodalom hiányairól:

    "Fiataljaink szemléletének alakításába nemcsak az iskola és az ifjúsági szervezet szól bele, hanem a társadalom felszín alatti szemléletei is: nagymamai naivságok, régi történelmi díszkiadások sugallatai, borközi felnőttbölcsködések, és ki tudja, még mi minden más! (…)

    A történelmi múltnak irodalmi megelevenítése is szinte felmérhetetlen változást hozhat fiataljaink történelmi érdeklődésében és gondolkodásában. Vannak egész korszakok, amelyről egyetlen könyvet sem tudunk a gyermekolvasó kezébe adni. (Tudjuk persze, hogy húsz év alatt - ennyi idős Magyarországon a szocialista szándékú ifjúsági könyvkiadás és a könyvtárhálózat is - nem lehet "megíratni", főként megfelelő színvonalon nem lehet, az egész világtörténelmet és az egész magyar történelmet - a nevelés szempontjából azonban még mindig zavaróak a hiányok.) (…)

    0 Tovább

    Szavazójogot a 16 éves tinédzsereknek?

    A magyar közélet egyik legfelkapottabb témája lett az a javaslat, miszerint a gyerekek után a szülők is kapjanak szavazati jogot. Arra ugyan nincs példa egyetlen országban sem, hogy a gyerekek, vagy a gyerekekek helyett a szüleik szavazhassanak, arra azonban igen, hogy már 16-17 éves tinédzserek is voksolhassanak. De miért érdemes kiterjeszteni a szavazójogot érettebb gyerekekere, tinédzserekre, és miért lehet veszélyes?

    1 Tovább

    A világ legelső játékreklámai

    Elterjedése óta a televízió lett a játékmarketing egyik legfontosabb médiuma: a játékreklámokat az 1950-es, '60-as években kezdték sugározni. Válogatásunkban összeszedtünk néhányat az első játékreklámokból.

    A világ első játékot népszerűsítő tévéreklámja a Hasbro 1952-ben piacra dobott slágertermékéről, Mr. Potato Headről készült.

    Az elsők között reklámozta magát a tévében a LEGO is.

    0 Tovább

    gyerekszemle

    blogavatar

    Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

    Utolsó kommentek