Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

„Kérni fogom Istent, segítse győzelemre az al-Kaidát!”

Korábban írtunk már arról, milyen tragikus következményei vannak az utóbbi évtizedek legnagyobb szárazságának Szomáliában. A brit The Guardian munkatársa, Jamal Osman kizárólagos betekintést kapott az Ala-yasir menekülttábor életébe, ahol tíz napon keresztül filmezett. Eredetileg azt akarta kideríteni, miért akarják bezárni a menekülttábort úgy, hogy közben az elküldött emberek egészségügyi állapota és a megélhetésük, az otthonuk körülményei még nem tisztázottak. Ugyanis végre megérkezett az eső: egyetlen éjszaka alatt sártengerré változott a tábor, és a videón is látszik, ahogyan a mezítlábas gyerekek a sátorsorok közti latyakban csúszkálnak. A regionális kormányzó pedig bejelentette, hogy itt az esős évszak, ideje mindenkinek hazamennie - 24 óra alatt közel 5 ezer embernek kellett így elhagynia Ala-yasirt. Az emberek egy része bizakodó, mások aggódnak: hogy pontosan mi is vár majd rájuk a falujukban, azt viszont senki sem tudja. A teherautója platóján férjével és öt gyerekével hazafelé tartó Ruqiya szerint semmi nem vár rájuk: otthon nem lesz élelem, és míg a táborban volt tiszta vizük, most egy olyan helyre mennek, ahol csak koszos víz van. A tábor egyik első lakója, Fatumo Osman azonban mind az öt gyerekét elveszítette a szárazságban - a legutolsót két nappal azelőtt, hogy Jamal Osman őt filmre vette.

A tábor viszont - és Jamal Osman videóriportja - más miatt is érdekes lett.

0 Tovább

Rajzfilmmel ösztönöznék gyilkolásra a gyerekeket

Gyermekeknek szóló animációs filmet készít az al-Kaida terrorszervezetnek az Arab-félszigeten tevékenykedő szárnya azzal a céllal, hogy harcra buzdítsa a fiatalokat. A film "hőstetteket", köztük "harci cselekményeket" fog bemutatni, célja pedig az, hogy a "fiatalokat és a gyermekeket az iszlám dzsihád tanainak a követésére ösztökélje" - írja a Hír24.

Nem ez lenne az első terrorizmust népszerűsítő médiatermék. Egy éve jelent meg az al-Kaidának angol nyelvű tinimagazinja, az Inspire, melyben többek között olyan cikkek szerepelnek, mint az, hogyan készítsünk az otthoni konyhában bombát. A nőknek pedig szintén egy szélsőséges csoport készített internetes lapot a nyugati magazinok mintájára: az Al-Shamikha (kb. 'A fenséges nő') például öngyilkos merényletekhez és a tökéletes pasi meghódításához ad tippeket.

Az Inspire 2010. júniusban megjelent számának címlapja

1 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek