Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Környezettudatos tündérlak a családnak - fillérekből

Egy walesi családapa, Simon Dale a környezettudatosságban és az önfenntarthatóságban hisz - ezek jegyében építette fel családjának saját kezével a tündérmesék hangulatát (vagy inkább egy hobbitlakot) idéző házat, mindössze 3000 fontból (kicsit több, mint egymillió forintból). Az építészeti képzettséggel és tapasztalattal nem rendelkező férfi egy láncfűrésszel és saját erőt igénylő alapszerszámokkal (például lapáttal, vésővel, kalapáccsal) négy hónap alatt építette fel az új otthont. A ház fából, kőből, szalmából készült, a tetőt gyeptéglákból rakta. A család a ház működtetésénél is figyel a környezettudatosságra: például napenergiával fűtenek, komposzt vécét használnak, a hűtést a ház alapjai alól felvezetett hideg levegővel oldják meg.

3 Tovább

A nagyon zöld gyerekek kézikönyve

Mit jelent környezettudatosnak lenni? - kérdezzük az óvodástól. Nem szemetelünk, nem pazaroljuk a vizet - érkezik a válasz. Gévai Csilla könyve, a Nagyon Zöld Könyv ezeknek a manapság már kisgyerekkorban rögzült szabályoknak a miértjeit próbálja megmagyarázni az általános iskolásoknak.


Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, jóléti társadalom, globális felmelegedés - az elvont, még a felnőttek számára is sokszor nehezen megragadható fogalmakat játékosan, szemléletes példákkal körülíró Nagyon Zöld Könyvből a gyerekek a környezettudatossághoz fontos információkat tanulhatnak. A könyv felépítése ugyanis valóban egy tankönyvre emlékeztet: a fiktív elbeszélő, Csillagpor Csilla a fejezetekben egy mindennapi, személyes tapasztalat vagy egy érdekes problémafelvetés után felteszi a kérdést, mi is a gond ezzel, majd precízen pontokba szedi az érveket, ellenérveket - mindezt megtoldva kis tudománytörténeti kitérőkkel is. A könyv végén pedig egy gazdag, összefoglaló szójegyzék található a környezettan alapfogalmaiból.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek