Mit jelent környezettudatosnak lenni? – kérdezzük az óvodástól. Nem szemetelünk, nem pazaroljuk a vizet – érkezik a válasz. Gévai Csilla könyve, a Nagyon Zöld Könyv ezeknek a manapság már kisgyerekkorban rögzült szabályoknak a miértjeit próbálja megmagyarázni az általános iskolásoknak. 


Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, jóléti társadalom, globális felmelegedés – az elvont, még a felnőttek számára is sokszor nehezen megragadható fogalmakat játékosan, szemléletes példákkal körülíró Nagyon Zöld Könyvből a gyerekek a környezettudatossághoz fontos információkat tanulhatnak. A könyv felépítése ugyanis valóban egy tankönyvre emlékeztet: a fiktív elbeszélő, Csillagpor Csilla a fejezetekben egy mindennapi, személyes tapasztalat vagy egy érdekes problémafelvetés után felteszi a kérdést, mi is a gond ezzel, majd precízen pontokba szedi az érveket, ellenérveket – mindezt megtoldva kis tudománytörténeti kitérőkkel is. A könyv végén pedig egy gazdag, összefoglaló szójegyzék található a környezettan alapfogalmaiból. 

Bár a tankönyvektől sikítófrászt kap a legtöbb gyerek a felső tagozatra, a Nagyon Zöld Könyv ennek ellenére kétségkívül szórakoztató. A könyv valószínűsíthető célja, hogy a gyerekek először csodálkozzanak rá a környezetükre, a tudomány fejlődésére, majd ez érzelmeket váltson ki belőlük. Hol együttérzést, hol örömöt, hol kíváncsiságot, hol – gyerekkönyvtől idegen módon – bűntudatot. Ezután pedig kedves és türelmes, de pedagógushangon Csillagpor Csilla elmondja, mit lehet tenni a szűkebb és a tágabb környezetünk érdekében. Az egész könyv nyíltan alárendelődik a pedagógiai céloknak, de szerencsére a szöveg és az illusztrációk humora jótékonyan elvesznek ennek az éléből. 

Ami már zavaróbb, az az, hogy a könyv végére a tankönyvjellegből a szöveg néha kifejezetten propaganda-brossúrába vált át. A XI. fejezetben például már-már úgy érezni, mintha egy aktivista kapott volna el minket az utcán egy óvatlan pillanatban. „De mit tehetek én?” – szögezik az olvasónak a kérdést. Felnőttként például beléphetünk egy környezetvédő csoportba, de addig is igyekezhetünk a „helyes irányba” terelni azokat a felnőtteket, akik nem tagjai egy ilyen csoportnak. Egy példa arra, hogy a könyv szerint gyerekként mit tehetünk: 

Majd egy újabb fejezet következik a felelősségvállalásról és a vörös fejjel üvöltöző, tudatlan nem-környezettudatos emberekről. És arról, mire kellene költenie a társadalomnak:

A kiadó 8-14 éveseknek ajánlja a kötetet, ők azonban a tapasztalatok alapján 12 éves kor körül már kevésbé nyitottak a hasonló stílusú „hegyibeszédekre”. A finoman adagolt zöld propaganda ellenére a Nagyon Zöld Könyv alapvetően egy igazán érdekes, alaposan felépített és gondosan megírt, kicsit nehezen besorolható, leginkább talán ismeretterjesztőnek nevezhető gyerekkönyv, mely gyakran támaszkodik a gyerekek kreativitására, és interaktivitásra ösztönzi őket. Rajzolásra, gondolkodásra szólít fel, például, hogy ötleteljenek egy széndioxid-nyelő berendezésről vagy rajzoljanak nem-benzinnel működő autót. Egyedi színfolt a magyar gyerekkönyvpiacon.

 

Gévai Csilla: Nagyon Zöld Könyv
A szerző illusztrációival
Pozsonyi Pagony kiadó, 2011, 80 oldal, 3500 Ft
Ajánljuk 8-12 éves lányoknak, fiúknak

 

Azoknak a szülőknek, akik nemcsak zöld könyvet, hanem zöld zenét is keresnek, ajánljuk a Grammy-díjas Pete Seeger lemezét. Ajánló itt. 

 

Kövess minket Facebookon is!