17 692 gyerek, 11 727 szülő, 400 önkéntes, 23 kórház – ez a Mosolygó Kórház Alapítvány tavalyi éve számokban.

Minden kórházba került gyereknek szüksége van az alapvető emberi kapcsolatok ápolására, hogy az idegen és sokszor félelmetes közegben kiegyensúlyozott maradhasson. A Mosolygó Kórház Alapítvány (MKA) tíz éve dolgozik azon, hogy önkéntesek bevonásával segítséget nyújtson a gyerekeknek és szüleiknek a kórházi környezet elfogadásában, lelkiállapotuk javításában. Művészeti és pszichológiai tevékenység együttes lehetőségeiről, a jó gyakorlatokról és az ellentmondásokról szólt az alapítvány kreatív workshopja és konferenciája október 6-án Budapesten.

Milyen alapvető feltételek szükségesek egy hospitalizált gyerek jól-létéhez? Kell, hogy kapcsolata a szülőkkel, családtagokkal, kortársakkal ne sérüljön, kell, hogy elfogadja önmagát, megértse különös, szokatlan helyzetét és kell, hogy érzéseit ki tudja fejezni. A művészet híd az önmegértéshez, önkifejezéshez – hogy ez mennyivel több üres közhelynél, bizonyíthatták azok a tapasztalatok, amelyeket a Mosolygó Kórház Alapítvány, valamint cseh, lengyel és szlovák partnerei – köztük a Medicover és a New Chamber Orchestra alapítvány, a The Czech Playwork Association, a Klíček Foundation – osztottak meg.

A különböző országokat, intézményeket és szakterületeket képviselő szakemberek alapvetően ugyanazt tapasztalják: a szülők, a kórházi személyzet szívesen fogadják az önkéntesek segítségét. A bizalom megtartásához, a közös munka mélyítéséhez azonban elengedhetetlen, hogy az önkéntesek felkészültek legyenek. A konferencián bemutatták Hódi Ágnes gyermek- és ifjúsági szakpszichológus hamarosan megjelenő Gyerekek kórházban című kézikönyvét, amely több mint száz oldalon keresztül mutatja be gyakorlati példákon, mire van lehetőség és mit érdemes tenni a gyerekek jól-létéért nem egészségügyi személyzetként a kórházakban, hogy azzal valóban támogassák az orvosok ápolók munkáját, segítsék a szülőket. Tudni kell például, mikor nem lehet játszani a gyerekkel, mit lehet tenni, ha lehangolt, zaklatott éppen, és egyáltalán, milyen életkorban milyen módszerekkel szólítható meg.

Oriold Károly művészetterapeuta előadásában a gyerek és a felnőtt közötti – játékkal, művészettel, tanulással kitölthető – „átmeneti tér” és a közös nyelv nyújtotta lehetőségeket hangsúlyozta, családi videókat elemezve mutatott rá arra, milyen erő van abban, ha a felnőtt jól válaszol a gyerek érzéseire. A Mosolygó Kórház Alapítvány bábozással, bűvészettel, közös meseszövéssel, kreatív foglalkozással segít megnyílni a kórházba került gyerekeknek, segít értelmet és jelentést adni azoknak az érzéseknek, amelyeket a gyerekek önállóan nem tudnak megosztani.

Az alapítók – dr. Albert Royaards és Csáky-Bornemisza Éva grófnő – célja az volt, hogy ne legyenek magukra hagyott gyerekek a kórházban. 400 önkéntes, 23 kórház, több mint 17 ezer elért gyerek – ez már az alapítvány tavalyi éve számokban. A fiatal orvos, Béres András és a Mosolygó Kórház Alapítvány közös kutatása kimutatta, a kórházba vitt pozitív élmény immunválaszt vált ki beteg gyerekekben. A konferencián a szakemberek többször kiemelték, hogy nem az a legfontosabb, hogy a szubjektív jól-létet visszavezessük a biológiai folyamatokra, hanem hogy igenis lehet és kell javítani a hospitalizált gyerekek lelkiállapotán, méghozzá a szülők és a szakemberek együttműködésével.

Az MKA folyamatosan várja azok jelentkezését, akik munkatársként, önkéntesként, támogatóként csatlakoznának az alapítvány tevékenységéhez.

Az eseményt a művészeti neveléssel is foglalkozó Vizuális Világ Alapítvány szervezte, mely jó társadalmi célok érdekében rendszeresen kezdeményez együttműködést különböző szakmák képviselői, illetve kulturálisan vagy fizikai adottságaikat tekintve lényegesen eltérő csoportok között.