A RTL Klub legnézettebb műsorában, a Való Világban jótékonysági hét tart. Az RTL az sms-ek nettó árát a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványnak utalja át, és közösen keresik fel a legszegényebb kistérségeket.

De miért pont a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványra esett a választás?

A rossz nyelvek és a konspirációs elméletek szerint az ok rendkívül prózai. A Való Világ masszív nézettségét úgy lehet fenntartani, ha olykor-olykor olyan jeleneteket is sugároznak az összefoglalókban, melyek túllépnek a 12-es karika határain, és melyek miatt az RTL Klub komoly büntetésekre számíthat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól. Ezt megelőzendő vagy mérséklendő, a csatorna Orbán Viktor főtanácsadója, Hegedűs Zsuzsa alapítványát támogatva közhasznú programot indít a legnépszerűbb műsorában. Vállalva ezzel azt is, hogy az elkerülhetetlen közszolgálati unalom miatt átmenetileg többen kapcsolgatnak el a Való Világ összefoglalójáról máshová. Más elméletek szerint pedig a jótékonykodás csak szemfényvesztés, és a csatorna „lenyeli” a befolyt összeg nagy részét.

A Való Világgal kapcsolatban számtalan népszerű összeesküvés-elmélet látott már napvilágot, és még a leghihetőbbekről is rendre kiderült, hogy semmi alapjuk, valószínűleg ezzel is így lesz. Számos érv szól ugyanis amellett, hogy az RTL és a Való Világ a Hegedűs Zsuzsa által vezetett Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt választotta.

Hegedűs Zsuzsa szociológus Kis Jánosnak, a rendszerváltozás előtti demokratikus ellenzék egyik vezetőjének volt a felesége. Az 1973-as ún. filozófus per után, 1975-ben Párizsba költöztek, ahol Hegedűs az École des Hautes Études en Sciences Sociales-ban dolgozott. Távollétében a pártállam másfél év felfüggesztett börtönre ítélte. 1981-ben kapta meg a francia állampolgárságot. A rendszerváltozás idején Kis János az SZDSZ alapítói között volt, ő lett a párt első elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Hegedűs Zsuzsa pedig azzal vált országosan is ismertté, hogy megszervezte a Tégy a gyűlölet ellen! mozgalmat. A 2010-es választások és a Fidesz-KDNP kormányalakítása előtt felmerült, hogy Hegedűs Zsuzsa is esélyes lehet a szociális tárca vezetésére, jelenleg ő Orbán Viktor egyik főtanácsadója.

Hegedűs Zsuzsa

A Minden Gyerek Lakjon Jól célja, hogy a legszegényebb helyeken tápláló ételt adjanak az éhező és alultáplált gyerekeknek, elsősorban a legveszélyeztetettebb 36 ezernek. Az alapítvány működését nem a befolyt támogatásokból finanszírozzák, a szükséges feltételeket a Commitment Zrt. biztosítja, az élelmiszer-elosztás logisztikájában pedig a CBA és a MAGOSZ nyújt segítségét. Így a felajánlások teljes egészében eljuthatnak a gyerekekhez.

Hegedűs Zsuzsa akciósorozatának előzményének a nyitott menza ötletét tartja. 2009-ben Bonyhádon a már megebédelt gyerekek után az étkezésért nem fizető gyerekeket is megetették az iskola menzáján. Az akció során kiderült, kb. 30% tartalék van a rendszerben. Akkor Hegedűs Zsuzsa azt nyilatkozta, sok hasonló dolog tehető meg országszerte, így extra ráfordítások nélkül lehetne meleg ételt adni az éhes gyerekeknek – ehhez persze szükséges volna, ha az önkormányzatok maguk biztosítanák a közétkeztetést.

Az alapítvány alig több mint egy éve, 2010 januárjában tartotta első akcióját, amikor a Kisterenyei Általános Iskolában osztottak élelmiszercsomagot 160 alsó tagozatosnak. Ezt követően számos iskolába, óvodába vittek adományokat. El kell ismerni, hogy a Minden Gyerek Lakjon Jól igazán ügyesen kezeli a nyilvánosságot is: megalakulásuk óta erős a jelenlétük a médiában, szervezett akcióikhoz ismert arcok csatlakoznak. Például 2010 húsvétján Piricsén és Encsencsen Biros Péter, Szécsi Zoltán és Erdei Zsolt olimpikonok is osztották az ünnepi csomagokat. Karácsony előtt a Werk Akadémiával közösen bonyolított internetes aukció, a FASHION FOR FOOD keretében iparművészek ajánlottak fel ruhákat és kiegészítőket, és éppen szerveződik egy jótékonysági képzőművészeti aukció is.

A Minden Gyerek Lakjon Jól tehát egy aktív, valóban non-profit alapítvány, Hegedűs Zsuzsa neve pedig sokak számára jelenthet garanciát. Az alapítvány közös munkája a Való Világgal pedig a magyar médiában ugyan eddig szokatlannak számít, de annál üdvözlendőbb.

Kép: mindengyereklakjonjol.hu, hetivalasz.hu

 

Tetszett? Kövesd a Gyerekszemlét a Facebookon is!