A Bátor Könyv az első virtuálisan íródó, sokszerzős mese, melyet most júniusban indított el a Bátor Tábor Alapítvány. Az idén tízéves Bátor Tábor ezzel a mesével köszönti azt a háromezer gyereket, akik náluk táboroztak az évek során. A mese első fejezetét D. Tóth Krisztina írta: a hét és háromnegyed éves Daninak hosszú ideig kell kórházban maradnia, és hogy a kisfiú emiatti szomorúságát enyhítse, édesanyja mesélni kezd neki egy kis vízcseppről, Cseppről, aki különlegesen izgalmas kalandokba keveredik. A kalandok hétről hétre egy-egy mesében bontakoznak ki, melyeket mindig más szerző ír.

 

A Bátor Tábor Alapítvány

A Bátor Tábor Alapítvány a daganatos, cukorbeteg, krónikus ízületi gyulladással, haemophiliával kezelt gyerekek és családjaik részére kínál ingyenes élményterápiás programokat, így a beteg gyerekek orvosi felügyelettel próbálhatják ki többek között az evezést, a lovaglást vagy éppen a színjátszást. A Bátor Tábor elmúlt tíz évében háromezer gyerek vehetett részt a programokon. 

 

A Bátor Könyvet bárki elolvashatja, sőt formálhatja is. Hogy a következőkben mi történjen Csepp-pel, arról minden fejezet végén Facebook-fiókjukon keresztül szavazhatnak az olvasók. A közösségi oldal bevonása logikus lépés, mivel a hazai civil szervezetek közül a Bátor Táboré az egyik legnagyobb Facebook-csoport (több mint 20 ezer taggal). 

A Bátor Tábor nagykövetei (Oroszlán Szonja, Kepes András és Schell Judit) mellett több ismert név is feltűnik az egyes fejezetek szerzőjeként. A stílusukban és írásmódjukban alapvetően eltérő meseírók alakítják az olvasói kívánságok alapján Dani és családja, meg persze Csepp karakterét: hol harsányabbak (Lackfi János), hol érzékenyebbek (Bakos Piroska), hol szóviccekben beszélnek (Bazsó Gábor). A sokszerzős tematikus mesekötetek persze nem ritkák – de arra, hogy egyetlen grandiózus történetet írjon tizennégy szerző, már jóval kevesebb példát találni. 

Az állandó mozgás, a folytonos íróváltás jóval nagyobb kockázatot jelenthet arra, hogy a történet szétessen, és hogy azt csak az állandó szereplők tartsák egyben. A Bátor Könyv azonban meglepően ügyesen kerüli ki a túlzott „mozaikosság” veszélyét. A történet keretét, a főszereplőket D. Tóth Krisztina építette fel, és a társszerzők meséit is ő szerkeszti egybe. Az alapos szerkesztésnek köszönhetően gördülékenyen követik egymást a legkülönbözőbb hangulatú fejezetek. A Bátor Könyv hőseit Holló Anna élénk színű, humoros rajzokon eleveníti meg, az egységes illusztrációk pedig megerősítik az egyedi látásmódok összetartozását.

 

A Bátor Könyv szerzői

D. Tóth Krisztina után Lackfi János, Csiszár Jenő, Rácz Zsuzsa, Oroszlán Szonja, Bakos Piroska, Bazsó Gábor és Schell Judit szőtték tovább Csepp történetét – melyet ezen a héten Varga Livius folytat. Akik szeptemberig még tovább írják Daniék és Csepp meséjét: Geszti Péter, Kepes András, Mautner Zsófia, Törőcsik Mari és Süveges Gergő. 

 

A Bátor Könyv egy különleges vállalkozás, a népszerű társszerzők pedig már eleve  érdekessé teszik azt. Hogy a Bátor Tábor ügyesen tudja képviselni és menedzselni magát, már sokszor bizonyította (legutóbb például azzal, hogy a magyarországi doodle-tervező versenyen keresztül a Google is ezt az alapítványt támogatta). A jól hangzó nevek önmagukban azonban kevesek volnának egy tényleg jó mesekönyv összerakásához. Külön örvendetes az is, hogy a kötet több igazán jól megírt mesét tartalmaz. Az eredmény, a történetről történetre összeálló Bátor Könyv megmutatja, hogy komoly szervezői, szerkesztői munkával egy ilyen nehéz műfaj is megvalósítható. A sikerét pedig az bizonyítja a legjobban, hogy egyre több olvasó kíséri a történetet: eddig hatezren olvasták.

 

A legújabb fejezet, Varga Liviusé mától olvasható a www.batorkonyv.hu oldalon.

 

Kövess minket Facebookon is!