Szakértők és bloggerek javaslata alapján összeállt egy százas lista a legjobb amerikai gyerek- és ifjúsági könyvekből. A Parent&Child Magazine kezdeményezésére ötszáz címet küldtek be, a nevezésekből pedig egy minden szempontból eklektikus lista állt össze.

Az amerikai gyerekirodalmi mix több szempontból is érdekes. Bár a százas listán 14 könyv is a magazint kiadó Scholasticnál jelent meg, és a lista összeállításánál kínosan ügyeltek a korosztályok kiegyenlített arányára, azért egy kis ízelítőt így is ad az amerikai gyerekirodalomból. Bár a címek jelentős része nem sokat mond itthon, a hiányzó nevek is beszédesek. A listára nem került fel sem a Tom Sawyer, sem az Óz, a csodák csodája, nincsenek rajta vámpírregények, de ott van a magyarul most megjelent A leleményes Hugo Cabret, az első Harry Potter-könyv, és olyan nagy klasszikusok is, mint az Anne a Zöld Oromból, vagy a Goodnight Moon. A nemrég tiltólistára került Grimm-mesék közül is feltűnik egy, a Csizmás kandúr. A Twilight állítólag azért maradt ki, mert túl érett, ugyanakkor a Scholasticnál megjelenő Suzanne Collins-bestseller, Az éhezők viadala az élet-halál harcot vívó gyerekekkel mégis felfért.

Magyarországon 2010-ben indított hasonló közös kezdeményezést a Csodaceruza, az Egyszervolt és a Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete. A 210 nevezésből húsz szakmai szervezet ajánlásával készítették el az elmúlt tíz év 50 legjobb magyar gyerek- és ifjúsági könyvét összesítő listát.

Kövess minket Facebookon is!