A nagyhatású Ulysses szerzője, James Joyce két gyerekeknek szóló történetet írt. Egy kis írországi kiadó most megjelentette Joyce korábban kiadatlan meséjét, a The Cats of Copenhagent (’Koppenhága macskái’). A történetből 200 illusztrált példány készült az Ithys Pressnél, a különleges kiadványokért 300-1200 eurót kérnek.

A kiadó szerint ez a történet ikertestvére Joyce másik, magyarul is megjelent levélmeséjének, A macska és az ördögnek. A The Cats of Copenhagen egy kissé abszurd humorral dolgozó vidám, gondtalan történet, amely Joyce dániai tartózkodása alatt íródott. Az előző meséhez hasonlóan az író ezt is levélben küldte 4 éves unokájának, Stephen James Joyce-nak Franciaországba. 1936 augusztusában Joyce egy édességgel töltött macskát küldött a kisfiúnak, így játszva ki a szülőket. Néhány héttel később Koppenhágában egy hasonló, titkon cukrot rejtő macskás ajándékot keresett, de nem talált, ezért ezt írta levelében Stephennek: „Ó, jaj! Nem tudok neked koppenhágai macskát küldeni, mert nincsenek macskák Koppenhágában.” És ezzel elkezdődik a mese a dán fővárosról, ahol a dolgok egyáltalán nem azok, aminek látszódnak. A kiadónál dolgozó Joyce-kutató, Anastasia Herbert szerint a most kiadott levélmese a felnőttek számára egy establishment-ellenes szövegként is olvasható, amelyben a józanság, a szabad akarat és az egyéniség győzedelmeskedik.

A mesét egy 1936. szeptember 5-i keltezésű levélben találták meg, amelyet még egy Joyce örökös adományozott a zürichi James Joyce Alapítványnak. Az alapítvány úgy gondolja, az írországi kiadó illegálisan jelentette meg a mesét, mivel nem kértek – így nem is kaptak – engedélyt a publikálására. Bár Joyce műveinek szerzői joga 2012. január 1-jén lejárt Európában, így a nyilvánosság számára hozzáférhetőek, az alapítvány szerint arról még nem született megállapodás, hogy ez a kiadatlan művekre is vonatkozik-e. A zürichiek szerint a szerzői jog csak a már publikált művek esetében szűnt meg, és a rengeteg kiadatlan anyag továbbra is szerzői jogvédelem alatt áll. Vagyis az Ithys Press szabálytalanul járt el. Anastasia Herbert a kiadó honlapján válaszolt az alapítvány vádjára. Herbert szerint a még kiadatlan kéziratok esetében is lejárt a szerzői jog.

Kövess minket Facebookon is!