A tündérmesék túl rémisztőek, morálisan kifogásolhatóak, ezért a szülők tiltólistára tették őket – derül ki egy friss felmérésből. A 2000 szülővel készült felmérés szerint minden ötödik családban leselejtezték a régi klasszikusokat, például a Hófehérke és a hét törpe vagy az Aranyhaj meséket.

A megkérdezett szülők harmada mondta azt, hogy a Piroska és a farkas hátborzongató részei megríkatták a gyerekeket. A szülők fele nem hajlandó elmesélni Rumpelstiltskin (a magyar változatban: Pancimanci) történetét az emberrabló téma miatt, az Aranyfürtöcske és a három medvét pedig azért nem, mert az nem ítéli el egyértelműen a lopást. 52%-uk szerint a Hamupipőkének rossz az üzenete, mert az sugallja, hogy a fiatal nők élete csak házimunkából áll.

A szülők negyede a gyerekek 5 éves koráig nem olvasna fel a tündérmesékből, mert el akarják kerülni a kínos kérdéseket. Kétharmaduk tudatosan szűri az olyan meséket, amik rémálmokat okozhatnak a gyerekeknek. A megkérdezett szülők fele úgy látja, minden félelmetességük ellenére a tündérmesék kétségtelenül több erkölcsi üzenetet tartalmaznak, mint a kortárs mesék, például a Gruffalo vagy a Mr. Men-könyvek.

A válaszok alapján felállították a tíz legkerülendőbb mese listáját az okokkal:

1. Jancsi és Juliska – két elhagyott gyerek bolyong az erdőben
2. Az égig érő paszuly – túl irreális
3. A mézeskalácsember története – egy róka megeszi a főhőst
4. Piroska és a farkas – a nagymamát felfalja a farkas
5. Hófehérke és a hét törpe – a törp megnevezés bántó
6. Hamupipőke – a fiatal lány alakja, aki egész nap házimunkát végez, elavult
7. Aranyhaj – egy elrabolt és fogvatartott lány története
8. Rumplestiltskin (Pancimanci) – szintén egy lányt rabolnak el, plusz a törpe saját magát tépi ketté a mese végén
9. Aranyfürtöcske és a három medve – félreérthetően szól a lopásról
10. A méhkirálynő – az egyik szereplő, Tökfilkó neve bántó

A Guardian gúnyosan felteszi a kérdést, vajon átírhatóak-e a nagy klasszikusok, hozzáigazíthatóak-e a mai szülők elvárásaihoz. Három mesét (az Aranyfürtöcskét, a Jancsi és Juliskát és a Piroska és a farkast) aktualizáltak is. Jancsinál és Juliskánál például nagy szerencséjükre ott van az okostelefon, és a Google Maps segítségével hazatalálnak a sötét erdőből.

(Kép: Tyler Garrison illusztrációja)

Kövess minket Facebookon is!