Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mosolyogni a kórházban is lehet!

17 692 gyerek, 11 727 szülő, 400 önkéntes, 23 kórház - ez a Mosolygó Kórház Alapítvány tavalyi éve számokban.

Minden kórházba került gyereknek szüksége van az alapvető emberi kapcsolatok ápolására, hogy az idegen és sokszor félelmetes közegben kiegyensúlyozott maradhasson. A Mosolygó Kórház Alapítvány (MKA) tíz éve dolgozik azon, hogy önkéntesek bevonásával segítséget nyújtson a gyerekeknek és szüleiknek a kórházi környezet elfogadásában, lelkiállapotuk javításában. Művészeti és pszichológiai tevékenység együttes lehetőségeiről, a jó gyakorlatokról és az ellentmondásokról szólt az alapítvány kreatív workshopja és konferenciája október 6-án Budapesten.

0 Tovább

Gyerekkönyvek a Könyvfesztiválra

Összeválogattuk, mi az, amibe biztosan bele kell lapozni a ma nyíló Könyvfesztiválon - kis ízelítő az alkalomra megjelent rengeteg gyerekkönyvből.

6 éves korig

2 Tovább

Bélyegen a Karcsi és a csokoládégyár

A brit királyi posta gyűjthető Roald Dahl-bélyegsorozatot adott ki. Az író hat legnépszerűbb gyerekkönyvének kulcsjelenetei köszönnek vissza a bélyegeken. A Karcsi és a csokoládégyár, A fantasztikus Róka úr, a James és az óriásbarack, a Matilda, a Boszorkányok és a The Twits természetesen Quentin Blake az idők során a művektől elválaszthatatlanná vált illusztrációin elevenednek meg a bélyegeken is.

0 Tovább

Gyerekkönyv a Hitchcock-filmek főcímjeinek készítőjétől

Saul Bass (1920-1996) a 20. század egyik legnagyobb hatású amerikai grafikusa és főcímtervezője volt. Pályafutása alatt többek között Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick és Martin Scorsese kérte fel mozifilmek főcímeinek készítésére, például a Casinóéra, a Spartacuséra, a Cape Fearére és a Psychoéra. Bass több amerikai nagyvállat logóját tervezte meg, például a United Airlines 1974 és 1993 között használt logóját.

The Title Design of Saul Bass from Ian Albinson on Vimeo.

Bass egy gyerekkönyvet is illusztrált 1962-ben: Henri's Walk to Parist most ötven évvel az első megjelenés után újra kiadták. A történet főhőse egy fiú, aki a vidéki Franciaországon él, és arra vágyik, hogy egyszer eljusson Párizsba, a könyv az utazás élményéről szól.

0 Tovább

Élő pajzsként használják a gyerekeket a háborúban

A képen egy 12 és egy 15 éves fiú fog fegyvert
a szomáliai átmeneti szövetségi kormány oldalán (The New York Times)

Szomáliában mindkét hadban álló fél toboroz gyerekkatonákat - állítja a Human Rights Watch egy friss jelentésében. "A gyerekek számára Szomáliában nincs biztonság. Az al-Shabaab elrabolja a gyerekeket az otthonukból, az iskolából, hogy harcoljanak, nemi erőszakot követnek el velük szemben, kényszerházasságra lépnek velük " - mondta egy New York-i központú civil szervezet, a Human Rights Watch (HRW) helyettes gyerekjogi igazgatója, Zama Coursen-Neff. A 104 oldalas jelentés, a No Place for Children: Child Recruitment, Forced Marriage, and Attacks on Schools in Somalia törvénytelen toborzásokról, a háborúban a gyerekekkel szemben elkövetett erőszak formáiról számol be. A jelentés alapját 164 szomáliai gyerekkel, szülővel és tanárral készült interjú adja. A megkérdezett gyerekek közül 21-en vannak, akiknek sikerült megszökniük az al-Shabaab erőitől.

0 Tovább

Komoly előrelépés történhet a gyerekprostitúció elleni fellépésben

Egy évvel ezelőtt még határozottan állította a belügyminiszter, hogy Magyarországon nincs gyerekprostitúció, az új büntető törvénykönyv tervezete mégis külön bűncselekményként kezelné a gyerekek szexuális kihasználását. Az is három év börtönt kaphat, aki gyereknek fizet szexért. A Magyarországi Női Alapítvány (MONA) munkatársa szerint a tervezett szigorítások a Btk.-ban komoly előrelépést jelenthetnek. Az alapítvány korábban a szigorú gyerekprostitúció-ellenes fellépésért petíciózott, szerintük most már csak az a kérdés, hogy a rendőrség mennyire fogja keresni az elkövetőket. Egy alapos összefoglaló cikk a témában itt.

Az előző hét gyerekekkel kapcsolatos híreiből válogattunk.

1 Tovább

Elmesélni az elmondhatatlant: könyv az elmúlásról

Bátky András a Pipogya-könyvekben egy párhuzamos világ Budapestjéről mesélt, amelyben beszélő állatok és gyerekek fognak össze, hogy látványos akciók kíséretében megmentsék a várost. Legújabb kötete, a 2011 végén megjelent Morci mellőzi a kalandot: a lírai hangvételű könyv a szükségszerű változások megéléséről, egy édesanya hiányáról szól.

0 Tovább

Ez volna a top száz amerikai gyerekkönyv?

Szakértők és bloggerek javaslata alapján összeállt egy százas lista a legjobb amerikai gyerek- és ifjúsági könyvekből. A Parent&Child Magazine kezdeményezésére ötszáz címet küldtek be, a nevezésekből pedig egy minden szempontból eklektikus lista állt össze.

0 Tovább

Tiltólistán a hátborzongató klasszikus mesék

A tündérmesék túl rémisztőek, morálisan kifogásolhatóak, ezért a szülők tiltólistára tették őket - derül ki egy friss felmérésből. A 2000 szülővel készült felmérés szerint minden ötödik családban leselejtezték a régi klasszikusokat, például a Hófehérke és a hét törpe vagy az Aranyhaj meséket.

2 Tovább

Drága és talán illegális James Joyce először kiadott meséje

A nagyhatású Ulysses szerzője, James Joyce két gyerekeknek szóló történetet írt. Egy kis írországi kiadó most megjelentette Joyce korábban kiadatlan meséjét, a The Cats of Copenhagent ('Koppenhága macskái'). A történetből 200 illusztrált példány készült az Ithys Pressnél, a különleges kiadványokért 300-1200 eurót kérnek.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek