Egy évvel ezelőtt még határozottan állította a belügyminiszter, hogy Magyarországon nincs gyerekprostitúció, az új büntető törvénykönyv tervezete mégis külön bűncselekményként kezelné a gyerekek szexuális kihasználását. Az is három év börtönt kaphat, aki gyereknek fizet szexért. A Magyarországi Női Alapítvány (MONA) munkatársa szerint a tervezett szigorítások a Btk.-ban komoly előrelépést jelenthetnek. Az alapítvány korábban a szigorú gyerekprostitúció-ellenes fellépésért petíciózott, szerintük most már csak az a kérdés, hogy a rendőrség mennyire fogja keresni az elkövetőket. Egy alapos összefoglaló cikk a témában itt.

Az előző hét gyerekekkel kapcsolatos híreiből válogattunk.

Gyerekek a rendőrségen

  • Két rendőrkapitány, egy polgármester és egy miniszter adta át Budapest második gyerekmeghallgató szobáját. A 14 év alatti áldozatok ezentúl emberséges környezetben mesélhetnek az őket ért traumáról. A szobát egy millió forintból építették.
  • Amerikai tinik képei és személyes információi bukkantak fel egy gyerekpornográf oldalon. Egyetlen Massachusetts állambeli középiskolából már tizenhét lányt „találtak meg”, de sorra azonosítanak újabb és újabb eseteket. A nyomozók szerint egyszer már sikerült leállítani az oldalt, a problémát – és az eljárási jogkör hiányát – azonban az okozza, hogy a tartalmat megjelenítő szerverek Kelet-Európában futnak.

 

Egészség

  • A gyerekkori bántalmazás következtében fontos agyi területek zsugorodhatnak – idézte amerikai kutatók megállapítását a LiveScience című ismeretterjesztő portál. A hippokampusz nevű agyterület térfogatának csökkenése megmagyarázhatja, hogy miért vezetnek a gyerekkori problémák a későbbi életben sok esetben olyan pszichiátriai zavarokhoz, mint a depresszió, a drogfüggés vagy más mentális gondok – véli Martin Teicher, a Harvard Egyetem munkatársa.
  • Nem kockáztatják születendő gyerekük egészségét azok a várandós nők, akiknél kemoterápiát alkalmaznak daganatos betegségük miatt – közölték követéses vizsgálatuk eredményét kutatók a The Lancet Oncology című brit orvosi folyóirat legfrissebb számában.

 

Gyerekszám

  • Nőtt a magyar tannyelvű alapiskolákba beíratott gyerekek száma 2012-ben az előző évihez képest – mondta el Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke vasárnap. Szlovákiában 2012-ben 3570 gyereket írattak be magyar tannyelvű alapiskolába. Az idei beiratkozás tehát pozitív eredményt hozott, hiszen egy évvel korábban 11-gyel kevesebb, összesen 3559 leendő elsőst írattak szülei magyar iskolába.
  • A német kormányzópárt CDU/CSU fiatal képviselőiből álló csoportjának elnöke, Marco Wanderwitz egy javaslatban szorgalmazta, hogy a gyermektelen 25 év felettiek fizetésük kb. 1%-ával járuljanak hozzá a szociális rendszer egyensúlyban tartásához (tekintet nélkül a gyermektelenség okára). Az egy gyermeket nevelő szülőknek fél százalékot kellene adózniuk, két gyermek esetén pedig megszűnne a fizetési kötelezettség. A pénzből egy kvázi-„demográfiai tartalékot” képeznének, és legnagyobb része a társadalombiztosítási alapba folyna. „Úgy gondolom, a gyermeket vállaló és a gyermektelen emberek közötti felosztás nem célravezető” – ezekkel a szavakkal vetette el az ötletet Angela Merkel kancellárasszony, azt azonban elismerte, hogy a cél alapjaiban helyes, csak más megoldási alternatívákat kell találni.

 

Színes

  • Kilencéves gyerektől kértek bocsánatot az Inter sztárjai. A kilencéves Filippo egy táblával érkezett a pénteki Inter-Bologna olasz bajnoki mérkőzésre, amelyen ez állt: „Légy szíves, győzzetek! Különben ki fognak nevetni a többiek az iskolában. Köszönöm, Filippo!"Az Inter játékosai azonban súlyos, 3-0-s vereséget szenvedtek a Bologna ellen. A kisfiút vigaszdíjként meghívták az Appiano Gentilébe, a klub edzőközpontjába.

Kövess minket Facebookon is!