Több millió gyerekkönyvet kínál a McDonald's a Happy Meal menüihez Nagy-Britanniában. Az akcióban a népszerű író, Michael Morpurgo Mudpuddle Farm című hatkötetes, állatos könyvsorozatát terjesztik majd több millió példányban. A cél, hogy a gyerekekkel megszerettessék az olvasást és a könyveket, a kampányt támogatja a brit Nemzeti Irodalmi Alapítvány is. Nem mellékesen a kampány kapcsolódik Morpurgo War Horse című regényéből készült filmhez is, amelyet Steven Spielberg rendezett és ezen a héten mutatják be Nagy-Britanniában (nálunk Hadak útján címmel fut majd).

Az előző hét gyerekekkel kapcsolatos hírei:

Határon túli iskola

  • Megsértette az egyenlő elbánás elvét a kelet-szlovákiai Szentmihályfalva általános iskolája, amikor külön osztályokban különítette el a roma nemzetiségű gyerekeket. Az iskola igazgatója szerint a külön roma osztályokat három éve hozták létre. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a roma gyerekeknél hiányzott a házi felkészülés és gondok voltak az alapvető higiéniai szokások betartásával is. Mária Cvancigerová úgy látja: a megosztott osztályok lehetővé tették a diákokhoz való egyéni hozzáállást. A bíróság arra kötelezte az iskolát, hogy 30 napon belül számolja fel a gyerekek etnikai elkülönítését és szüntesse meg a külön osztályokat. Az iskola vezetése mérlegeli, hogy fellebbez a bíróság döntése ellen.
  • Felkészületlenül érte az új oktatási törvény a szülőket és az iskolákat is Romániában. Az új jogszabály januárban lépett életbe. A legnagyobb vitát az úgynevezett nulladik osztály bevezetése váltotta ki. A hat éves gyerekeket ugyanis nem első, hanem előkészítő osztályba kell íratni. Ez főleg azoknak a magyar iskoláknak okozhat gondot, ahol egyébként is kevés a gyerek.


Szórakozás

  • A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság műsorelemzői negyedévente ellenőrzik a TV2 és az RTL Klub hétvégén délelőtt sugárzott gyermekműsorait, az úgynevezett gyermeksávot. Most 2011 októberének utolsó hétvégéjét dolgozták fel. A gyermeksáv-vizsgálat szerint a TV2 a hat éven aluliak számára nem ajánlott, sárga hatos karikát is, valamint az önkéntesen alkalmazható, hat éven aluliak számára kifejezetten ajánlott műsorokat jelző zöld kisfiús piktogramot is használta. Az RTL Klub ugyanakkor csak „korhatár nélküli” besorolású műsorszámokat sugárzott, négy gyerekműsor esetében hiányzott a hatos karika.
  • Csak gyerekek és kísérőik lehetnek ott az Ajax Amsterdam-AZ Alkmaar holland labdarúgó kupamérkőzés újrajátszásán, amely december 21-én egy berohanó huligán miatt szakadt félbe. A nyolcaddöntő 36. percében 1-0-s Ajax-vezetésnél egy huligán rátámadt a vendégek kapusára, aki megvédte magát, földre terítette a drukkert, majd többször bele is rúgott, amiért a játékvezető kiállította őt. Válaszul Gertjan Verbeek, a vendégek vezetőedzője lehívta csapatát a pályáról. A holland szövetség (KNVB) úgy döntött, hogy újrajátsszák a találkozót, visszavonta a kapus piros lapját, de a most csütörtöki ismétlést csak 12 év alatti gyerekek és kísérőik nézhetik meg.

Kövess minket Facebookon is!