A Nemzeti alaptanterv (NAT) szakmai tervezetét bárki elolvashatja, egy hónapon át folytatnak róla társadalmi vitát. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára szerint az egyik legsúlyosabb hibája és egyben leggyorsabban javítandó területe a közoktatásnak, hogy nem tisztázott pontosan, mit kell tanítani az iskolákban. A szövegtervezet február 6. és március 2. között érhető el az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján.

Az előző hét híreit szemléztük.

Magyarország

  • A legendás Aranycsapat tagjával, Buzánszky Jenővel, a nemzet sportolójának szakmai védnökségével kezdi meg a 2012. évi működését a KÉSZ Labdarúgó Akadémia. A több mint 500 gyerekkel foglalkozó, 2007-ben megalakult alapítvány célja a dél-alföldi régió városai közötti együttműködés kialakítása azért, hogy az utánpótlás-nevelés rendszerét egységesítsék.
  • Hazai készítésű ifjúsági kalandfilmet forgattak. A Sherlock Holmes nevében rendezőjével, Bernáth Zsolttal készült interjú a forgatás körülményeiről és a szokatlan zsánerválasztásról. Kevesen tudják, de az első magyar horror is neki köszönhető. Íme az előzetes:


szólj hozzá: Sherlock Holmes nevében


Világ

  • Alig 13 éves gyerekeket kínoztak és vertek meg a rendfenntartó erők és katonák Szíriában, ahol a rezsim vérbe fojtja a nép lázadását - olvasható a Human Rights Watch jogvédő szervezet jelentésében. A New York-i székhelyű szervezet szerint "a hadsereg és a biztonsági erők tisztjei tavaly senkitől sem zavartatva őrizetbe vettek és megkínoztak gyerekeket. Legalább 12 olyan esetet jegyeztek fel, amikor gyerekeket embertelen körülmények között tartottak, megkínoztak vagy lelőttek otthonukban vagy az utcán."
  • Romániában mintegy 20 ezer gyerek kezdi úgy az első osztályt, hogy addig semmilyen oktatási formában nem részesült. Ezt a hiányosságot az új tanügyi törvényben, egy úgynevezett kötelező előkészítő csoport bevezetésével szeretnék felszámolni. "Nagyvonalakban úgy kell elképzelni, hogy inkább napközis, mint iskolás a tevékenység, iskolára való felkészítés játékos körülmények között. A tanterv az elkövetkező hónapokban fog megjelenni egyszerre az előkészítő csoportra és első osztályra" – mondta Ferenc S. Alpár, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelője.
  • Szomorúnak és magányosnak éreznék magukat internetkapcsolat nélkül a 12 éves, vagy annál fiatalabb brit gyerekek - derült ki egy friss felmérésből. A Digital Futures elnevezésű felmérés összesen ezer brit fiatal bevonásával készült. A cél annak kiderítése volt, hogy milyen hatással van az internet a 8 és 16 év közötti résztvevők életére. Az eredmények szerint a nettől való érzelmi függőség a tinédzserek körében a legerősebb. A 12 éves, vagy annál fiatalabb gyerekek 49%-a szomorúnak, és a korcsoportba tartozók közül minden ötödik kifejezetten magányosnak érezné magát internetkapcsolat nélkül. A 12 és 16 éves kor közötti résztvevőknél ugyanezek az arányok 60%, illetve 48% voltak.
  • Az orosz gyereknek orosz katonai játékok kellenek, nem nyugati mintára készült játékfegyverek vagy játéktankok – jelentette ki Dimitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes a Twitteren. Mint a védelmi iparért felelős Rogozin jelezte, már parancsot is adott arra, hogy az illetékesek gondolják át az orosz fegyverek és katonai eszközök játékmodelljeinek elkészítését.

Kövess minket Facebookon is!