Az előző hét legfontosabb hírei a felsőoktatás átalakításához köthetőek. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy egy csütörtökön elfogadott rendelet szerint az állam szerződést köt a felsőoktatásban tanuló diákokkal.  Összesen ötvenezer olyan hely lesz, amelyet az állam teljesen vagy felében támogat, ezekre vonatkoznak a hallgatói szerződések. A szerződésben a diákok vállalják, hogy a képzési idő kétszereséig, a végzés utáni 20 évben bármikor, Magyarországon dolgoznak (ez hat, tíz vagy tizenkét évet jelenthet). Aki aláírta a szerződést, de nem teljesíti a feltételeket, annak vissza kell fizetnie az évente több százezer forintnyi támogatást. Akik nem tudnak diplomát szerezni, azoknak csak a támogatás felét kell visszafizetniük; azoknak a nőknek pedig, akik három gyereket szülnek, elengedik a visszafizetést.

A kormány pénteken hozta nyilvánosságra a 2012-es felsőoktatási felvételi tájékoztató kiegészítését, ebben közölték az államilag finanszírozott egyetemi és főiskolai férőhelyek intézmények közötti felosztását, illetve a képzések költségeit. A felvételizők körében eddig rendkívül népszerű gazdasági képzés az egyik olyan terület, amelynek állami finanszírozását a leginkább érintette a felsőoktatási reform: 4900-ról 250-re csökkent az állami finanszírozással felvehető hallgatók száma, részösztöndíj ezen a területen nincs. A keretszámokról és a tandíjakról összefoglalóan itt lehet olvasni.

A kormány szándéka az, hogy a keretszámok arányainak változtatásával terelje a diákokat a műszaki és természettudományos pályák felé. Hoffmann Rózsa tanácsa azoknak, akik eddig esetleg nem ebben gondolkoztak, vagy úgy érzik, nem ehhez értenek, így hangzik: „Nyilvánvaló, hogy aki most tizenkettedikes, és decemberig nem nagyon tanult fizikát, kémiát, biológiát, az ebben az évben nem fog változtatni, de azt nem zárom ki, hogy akinek idén nem sikerül a felvételi, és nem akar diákhitelt felvenni, egy évet az életéből arra szán, hogy természettudományos tárgyakat tanuljon.”

A hét híreiből válogattunk.

  • „Minden magyar gyermek számít” szlogennel tájékoztatási kampányt indít az RMDSZ, amelyben arra biztatja a magyar vagy etnikai szempontból vegyes családokat, hogy írassák magyar osztályba gyerekeiket, mert a tanulási előnyök mellett az anyanyelvű oktatási forma a legmegfelelőbb arra, hogy közösségi és intézményi szempontból az egyének a legnagyobb támogatást megkaphassák.

Ahol nem jó gyereknek lenni

  • A kínai Foxconn 430 000 főt foglalkoztat, itt szerelik össze az iPhone-okat és iPadeket is sok más elektronikai cég termékei mellett. A Shenzhen városában található gyárban két amerikai újságíró meginterjúvolt például egy 13 éves lányt is, aki több ezer üveget csiszolt naponta az új iPhone-okhoz. A gyerek elmondta, hogy a Foxconn nem ellenőrzi a munkavállalók korát, ha vizsgálat jön, a gyár mindig előre tud róla és a fiatalokat idősebbekkel helyettesítik arra az időre. A dolgozók elmondása szerint több 14, 13, 12, sőt fiatalabb gyerek is áll a gyártósorok mellett. A riporterek becslése szerint a munkavállalók mintegy öt százaléka fiatalkorú. A műszak általában 12 óra, de 16 is lehet, és átszámolva 165 forintos órabért kapnak.
  • Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) számításai szerint több tízezer ember fog éhen halni Szomáliában mire megoldódik a fél éve kezdődött élelmiszerválság Afrika ezen részén. Mark Bowden, az ENSZ helyi vezetője szerint az elmúlt hat hónapban a szomáliai gyerekek fele éhezett. Nincs a világon még egy hely, ahol ilyen magas lenne ez az arány.

Színes

  • A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány 2011 december elején meghirdetett pályázatára 900 pályamű érkezett, ezek közül választotta ki a győztest a szakmai zsűri Jankovics Marcell vezetésével. A döntés alapján a szombathelyi Németh Dorina rajza díszíti az Erzsébet-utalványok borítékját, az Árpádházi Szent Erzsébet gyermekrajz-pályázat győztese pénteken vehette át a díjat a Parlamentben Budapesten.
  • Leleplezi a gyerekek facebookos ténykedését egy szolgáltatás. Egy angol nyelvű alkalmazás, a MinorMonitor figyeli a szóban forgó gyerek Facebook-hozzáférését, és többféle szempont szerint készít kimutatást róla a szülő számára. Mindehhez persze a szülőnek ismernie kell a gyerek FB-hozzáférésének adatait (talán ez a szolgáltatás leggyengébb pontja).

Kövess minket Facebookon is!