Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Komoly előrelépés történhet a gyerekprostitúció elleni fellépésben

Egy évvel ezelőtt még határozottan állította a belügyminiszter, hogy Magyarországon nincs gyerekprostitúció, az új büntető törvénykönyv tervezete mégis külön bűncselekményként kezelné a gyerekek szexuális kihasználását. Az is három év börtönt kaphat, aki gyereknek fizet szexért. A Magyarországi Női Alapítvány (MONA) munkatársa szerint a tervezett szigorítások a Btk.-ban komoly előrelépést jelenthetnek. Az alapítvány korábban a szigorú gyerekprostitúció-ellenes fellépésért petíciózott, szerintük most már csak az a kérdés, hogy a rendőrség mennyire fogja keresni az elkövetőket. Egy alapos összefoglaló cikk a témában itt.

Az előző hét gyerekekkel kapcsolatos híreiből válogattunk.

1 Tovább

Gyerekbarát igazságszolgáltatás: tízes skálán egyest ér

Két éven belül minden rendőr-főkapitányságnak ki kell alakítania a megyében legalább egy olyan helyiséget, amelyben a gyermekeket életkori sajátosságaiknak megfelelő, speciális körülmények között lehet meghallgatni elszenvedett sérelmükről - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. Az első meghallgató szobát Budapesten, az V.kerületben alakították ki.


szólj hozzá: Gyerekbarát meghallgatószobák

A videóinterjúban Budapest rendőrfőkapitánya, Tóth Tamás azzal indokolja a plüssmackókkal, játékautókkal felszerelt szobák szükségszerűségét, hogy azok barátságosabb légkört teremtenek egy kisgyerek kihallgatásához, ami különösen akkor fontos, ha a gyerekeket például az egyik legsúlyosabb sérelem, a szexuális bántalmazás ügyében kell kihallgatni.

0 Tovább

Tündérmese prostitúcióval és erőszakkal

A következő gyerekprostitúció, gyerekbántalmazás elleni közhasznú szpot most szeptembertől fut az amerikai tévécsatornákon. A reklámot az ECPAT-USA (End Child Prostitution and Trafficking) rendelte a JWT New York ügynökségtől.

2 Tovább

Magyarországon továbbra is virágzik a gyerekprostitúció

Az LMP szeptember 3-i közleményében felszólítja a kormányt, hogy tegyen hatékony intézkedéseket a gyermekprostitúció felszámolására.

Korábban írtunk arról, hogy a magyarországi gyerekprostitúció mint ügy nem létezik. Július elején Szabó Tímea (LMP) és Ékes Ilona (Fidesz) országgyűlési képviselők futottak egy sokadik eredménytelen kört, hogy felhívják Pintér Sándor belügyminiszter figyelmét arra, hogy ideje volna foglalkozni a kérdéssel. Július 30-án az LMP nyílt levélben fordult Pintér Sándorhoz, és a most kiküldött sajtóközlemény szerint a belügyminiszter azóta sem válaszolt a megfogalmazott kérdésekre.

0 Tovább

Magyarországon márpedig nincs gyerekprostitúció! Vagy mégis?

A Parlament emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának tegnapi ülésén ismét szóba került a gyerekprostitúció problémája. Szabó Tímea (LMP) és Ékes Ilona (Fidesz) képviselők Pintér Sándor belügyminisztert kérdezték, milyen lépéseket tervez a magyarországi gyerekprostitúció leküzdésére. Érdemi választ sajnos most sem kaptak.

Kép: flickr.com

Az ENSZ becslése szerint a világon évente 150 millió 18 év alatti lányt és 73 millió fiatalkorú fiút kényszerítenek szexuális szolgáltatásokra. Ők összesen 250 milliárd eurót hoznak az emberkereskedőknek. Egy francia emberi jogi szervezet becslése szerint pedig Közép-Kelet-Európában évente tízezer gyereket adnak el.

A magyarországi gyerekprostitúcióról még soha nem készült felmérés, így csak nagyon óvatos lehet megbecsülni, vajon mekkora réteget érinthet és milyen nagyságrendű a probléma.

5 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek