Az LMP szeptember 3-i közleményében felszólítja a kormányt, hogy tegyen hatékony intézkedéseket a gyermekprostitúció felszámolására.

Korábban írtunk arról, hogy a magyarországi gyerekprostitúció mint ügy nem létezik. Július elején Szabó Tímea (LMP) és Ékes Ilona (Fidesz) országgyűlési képviselők futottak egy sokadik eredménytelen kört, hogy felhívják Pintér Sándor belügyminiszter figyelmét arra, hogy ideje volna foglalkozni a kérdéssel. Július 30-án az LMP nyílt levélben fordult Pintér Sándorhoz, és a most kiküldött sajtóközlemény szerint a belügyminiszter azóta sem válaszolt a megfogalmazott kérdésekre.

Az előzményekről ajánljuk a Magyarországon márpedig nincs gyerekprostitúció! Vagy mégis? c. írásunkat.

 

Amit az LMP követel a kormánytól a gyerekprostitúció visszaszorítására:

  • Működjön szorosan együtt az eltűnt gyermekek felkutatásában az Interpollal, az eltűnt gyermekek adatait és arcképét pedig jelentesse meg az ismert internetes portálokon.
  • Tegye érdekeltté a gyermekotthonok fenntartóit a gyermekek megóvásában, eltűnésük azonnali jelentésében, és a gyermekotthonokban élő lányok körében folytasson hathatós megelőző programokat. Törekedjen arra, hogy a gyermekek minél nagyobb számban kerüljenek a tömegotthonokból nevelőszülőkhöz.
  • Figyelembe kell venni azt is, hogy az állami gondozásba vétel megelőzhető lenne – többek között – az örökbe fogadás megkönnyítésével, vagy a védőnői hálózat megerősítésítésével. Jelenleg is sok betöltetlen védőnői praxis van, és éppen a hátrányos helyzetű térségekben.
  • Bántalmazó apa esetén az anyaotthonok nyújthatnak védelmet az édesanyáknak és a gyermekeiknek, így ezen intézmények létesítése és fenntartása több szempontból is kiemelt jelentőségű.
(LMP-sajtóközlemény, 2011. szeptember 3.)
 
Van vagy nincs gyerekprostitúció?
 
Az év elején Pintér Sándor a rendőrségi adatokra támaszkodva kijelentette, hogy Magyarországon nincs gyerekprostitúció, később a problémát oktatási kérdésnek minősítette. Amiért valamennyire jogosan mondhatja Pintér Sándor, hogy nincs gyerekprostitúció az országban, az a jogi anomáliák miatt lehet. Például: a szabálysértési ügyeknél az a tapasztalat, hogy a 18 éven aluli prostituáltak már házasságban élnek, ezzel pedig a törvény szerint nagykorúnak számítanak, vagyis nem tekinthetők gyermekprostituáltaknak. Erre mondta azt Ékes Ilona, hogy a futtatók gyakran férjhez erőszakolják a gyereklányokat éppen azért, hogy a szabálysértési törvényt kijátsszák, és lehet, módosítani kellene a vonatkozó törvényt.

 

Kövess minket Facebookon is!