Bin Laden halála szimbolikus jelentőségű az Egyesült Államoknak, éppen ezért nem lehet, hogy a gyerekek ne tudják, mit ünnepelnek az utcákon, és miért mutogatják a tévében ugyanazt az embert és házát folyamatosan.

A Washington Post „legfiatalabb olvasóinak” írt cikket, azoknak, akik esetleg nem értenék, miért ünneplik Oszama bin Laden halálát. A KidsPost a terrorizmus elleni harcot és bin Laden szerepét az al-Kaidán belül hat kérdésben, tankönyvszerűen mutatja be azoknak a gyerekeknek, akik vagy nagyon kicsik voltak 2001. szeptember 11-én, vagy még nem is éltek akkor. Vagyis a cikk alig 10 éves gyerekeknek is készült.


Az aktuális hírek gyerekeknek szóló összefoglalására Magyarországon is van példa, Tóta W. Árpád a Magyar Gyermek c. újságot állította össze, melybe általában egy-egy hét történései kerültek be. Azonban arra, hogy egy nagy újság az országot érintő fontos eseményről elkészítse a gyerekváltozatot, nem igazán találunk példát – pedig az alkotmányozásról vagy a közoktatás változásairól például lehet, hogy hasznosak lennének.

 

A KidsPost cikkének rövid összefoglalója:
(Vagyis amit
Oszama bin Ladenről egy gyereknek tudnia érdemes)

Ki volt pontosan bin Laden?

Egy gazdag szaudi muszlim családban született. A KidsPost kiemeli, hogy tizenévesen bin Laden mélyen vallásos lett. Amikor az 1990-es években az USA megtámadta Irakot, amiért annak csapatai betörtek a szomszédos Kuvaitba, bin Laden az Egyesült Államokat a muszlim hit és emberek ellenségének látta. Bár a legtöbb muszlim nem osztotta ezt a nézetet, követőiből bin Laden megszervezte terrorszervetetét, mellyel az 1990-es években amerikai nagykövetségeket, 2000-ben pedig egy hadihajót támadtak meg. Bin Laden halálakor 54 éves volt.

Mi történt 2001. szeptember 11-én?

A válaszban leírják a négy eltérített repülő sorsát, hogy 3000 ember halt meg a támadásban.  Ez a nap volt az USA történetének legtragikusabb terrorista eseménye, mely után George W. Bush elnök kijelentette, az Egyesült Államok célja elkapni bin Ladent élve vagy halva.

Mi változott a terrortámadás után?

A kormányzati épületek biztosítása és a reptéri ellenőrzés jelentősen szigorodott. A gyerekeknek egy példát is hoz a KidsPost: a cipőt például azért kell levenni az ellenőrzésnél, mert egy al-Kaida terrorista szeptember 11. után a cipőjében próbált meg robbanószert csempészni a gépre. A másik nagy változás, hogy az Egyesült Államok háborút indított Afganisztán ellen, hogy elfogják bin Ladent és megsemmisítsék az al-Kaidát.

Miért tartott olyan sokáig megtalálni bin Ladent?

A KidsPost magyarázata szerint Bin Laden „bebizonyította, mennyire jó bújócskában”. Gyakran rejtőzött el az afgán és a pakisztáni vidéken. De amint információt kaptak tartózkodási helyéről, Obama elnök utasította a hadsereget, hogy támadják meg.

Ez most azt jelenti, hogy nem kell többet félnünk a terrorizmustól?

A KidsPost tömör válasza a gyerekeknek: „Sajnos nem.” Az Al-Kaida nem az egyetlen terrorszervezet a világon, ráadásul az bin Laden halála után továbbra is létezik.

Miért örül annyi amerikai bin Laden halálának?

A válasz pontosítja a kérdést: igazából nem örömről van szó, hanem inkább a megkönnyebbülésről, az igazságérzetről. Bin Laden több ezer ártatlan ember haláláért felelős. A KidsPost Obama vasárnap éjszakai szavaival válaszolja meg a kérdést: „Az olyan éjszakákon, mint a mai, azt tudjuk mondani azoknak a családoknak, akik szeretteiket vesztették az Al-Kaida terrorakcióiban: Igazságot tettünk.”