Megvannak az egyik legrangosabb brit irodalmi díj kategóriagyőztesei. A 2011-es Costa-díjat a gyerek- és ifjúsági irodalom kategóriában az egykori operaénekes, Moira Young első regénye, a Blood Red Road kapta.

A Costa az egyik legelismertebb irodalmi díj Nagy-Britanniában, 1971 óta minden évben öt kategóriában (elsőkönyvesek, regények, gyerek- és ifjúsági könyvek, költészet és életrajz) osztják ki. A kategóriák győztesei pedig egy újabb körben mérettetnek meg, hogy kiderüljön, melyik közülük az év könyve. Erre még három hetet várni kell. A Blood Red Road nem indul nagy eséllyel az év könyve címért. A díj történetében ugyanis eddig egyetlen egyszer, 2002-ben választottak gyerekkönyvet a Costa abszolút győztesének, ez pedig Philip Pullmann The Amber Spyglass című regénye volt.

Moira Young Brit Columbiában született, Londonban vált színésszé és táncossá, majd később operaénekessé.  A Blood Red Road egy posztapokaliptikus és disztópikus kamaszregény. Egy Saba nevű lány történetét meséli el, aki egy kietlen vidéken él ikertestvérével, akit azonban egy napon sötét lovasok elrabolnak. Saba testvére keresésére indul egy törvényeket nem tisztelő világban, de persze elég hamar kiderül, hogy van annyira okos, ügyes és talpraesett, hogy kis segítséggel megdöntse a gonosz uralmát.

A Blood Red Road-ból egyébként Ridley Scott produkciós cége már forgatja is a filmet.
Az adaptáció trélerje:

Kövess minket Facebookon is!