Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyerekkönyvek a Könyvfesztiválra

Összeválogattuk, mi az, amibe biztosan bele kell lapozni a ma nyíló Könyvfesztiválon - kis ízelítő az alkalomra megjelent rengeteg gyerekkönyvből.

6 éves korig

2 Tovább

A Twilight rendezője is ifjúsági trilógiát ír

Az Alkonyat: Újhold film rendezője, Chris Weitz kedvet kapott a Twilight-sagától, és most trilógiát ír a tizenéves, fiatal felnőtt olvasóknak. Weitz az utóbbi években nagyon felkapott posztapokaliptikus ifjúsági regény vonalat vinné tovább, a sorozat első kötete, a The Young World 2014 tavaszán kerülne a boltokba - tájékoztatott a Hachette csoporthoz tartozó kiadója, a gyerek- és ifjúsági könyvekre szakosodott Little, Brown Books for Young Readers.

1 Tovább

Posztapokaliptikus kamaszregény az év brit gyerekkönyve

Megvannak az egyik legrangosabb brit irodalmi díj kategóriagyőztesei. A 2011-es Costa-díjat a gyerek- és ifjúsági irodalom kategóriában az egykori operaénekes, Moira Young első regénye, a Blood Red Road kapta.

0 Tovább

Heti retro: ifjúsági irodalomról 1972-ben

Az "Olvasó ifjúságért" mozgalom feladatai:

 1. A könyv, az olvasás legyen a fiatalok szocialista tudatformálásának hatékony eszköze;
 2. szélesítse a fiatalok olvasótáborát, a fiatal olvasók minél nagyobb számával kedveltesse meg az olvasást, általános és szakmai műveltségük kialakítása, művelődési készségük fejlesztése érdekében;
 3. váljék mindennapos gyakorlattá a KISZ-szervezetek életében a fiatalok és a könyv kapcsolata.

  (Részlet a KISZ KB Intéző Bizottságának határozatából, 1968)

  Az ifjúsági irodalom hiányairól:

  "Fiataljaink szemléletének alakításába nemcsak az iskola és az ifjúsági szervezet szól bele, hanem a társadalom felszín alatti szemléletei is: nagymamai naivságok, régi történelmi díszkiadások sugallatai, borközi felnőttbölcsködések, és ki tudja, még mi minden más! (…)

  A történelmi múltnak irodalmi megelevenítése is szinte felmérhetetlen változást hozhat fiataljaink történelmi érdeklődésében és gondolkodásában. Vannak egész korszakok, amelyről egyetlen könyvet sem tudunk a gyermekolvasó kezébe adni. (Tudjuk persze, hogy húsz év alatt - ennyi idős Magyarországon a szocialista szándékú ifjúsági könyvkiadás és a könyvtárhálózat is - nem lehet "megíratni", főként megfelelő színvonalon nem lehet, az egész világtörténelmet és az egész magyar történelmet - a nevelés szempontjából azonban még mindig zavaróak a hiányok.) (…)

  0 Tovább

  Ma született Jules Verne - nézegess korabeli illusztrációkat!

  1828. februán 8-án született Jules Verne, az egyik legünnepeltebb ifjúsági szerző. Munkái máig meghatározzák a tudományos-fantasztikus irodalmat. A Verne-könyvek jelentős része olvasható elektronikusan a MEK-en. Regényeihez nem kisebb művészek, mint például Édouard Riou és Alphonse Marie de Neuville francia könyvillusztrátorok készítettek fametszeteket, melyeket még a mai kiadásokban is felhasználnak a szerkesztők. Verne fantasztikus világa hálás téma, ma is megihleti a videójáték- és filmipart, és még most is hosszan lehet elidőzni a korabeli illusztrációk egzotikus szörnyei, növényei, tájai és gépei felett.

  A Verne-illusztrációkból gazdag ízelítőt ad ez a honlap, ahol a könyvmegjelenések időrendjében követik egymást a galériák.

  Az Utazás a Hold körül (Autour de la Lune) űrhajója:

  A Némo kapitányhoz (Vingt mille lieues sous les mers) készített híres illusztrációik:

  0 Tovább

  gyerekszemle

  blogavatar

  Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

  Utolsó kommentek