A Parlament emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának tegnapi ülésén ismét szóba került a gyerekprostitúció problémája. Szabó Tímea (LMP) és Ékes Ilona (Fidesz) képviselők Pintér Sándor belügyminisztert kérdezték, milyen lépéseket tervez a magyarországi gyerekprostitúció leküzdésére. Érdemi választ sajnos most sem kaptak. 

Kép: flickr.com

Az ENSZ becslése szerint a világon évente 150 millió 18 év alatti lányt és 73 millió fiatalkorú fiút kényszerítenek szexuális szolgáltatásokra. Ők összesen 250 milliárd eurót hoznak az emberkereskedőknek. Egy francia emberi jogi szervezet becslése szerint pedig Közép-Kelet-Európában évente tízezer gyereket adnak el. 

A magyarországi gyerekprostitúcióról még soha nem készült felmérés, így csak nagyon óvatos lehet megbecsülni, vajon mekkora réteget érinthet és milyen nagyságrendű a probléma.

Ékes Ilona januárban levelet írt a belügyminiszternek, melyben törvénymódosítást és egy rendőrségen belüli gyermekprostitúció elleni akciócsoport létrehozását javasolta. A képviselő felhívta a figyelmet a gyerekprostitúció jogi anomáliájára is: ugyanis míg a Btk. a 18 évesnél fiatalabb prostituáltat megrontás, azaz bűncselekmény áldozatának tekinti, addig a szabálysértési törvénykönyv tiltott kéjelgésre vonatkozó szabályai alapján a Btk. által védett kiskorú lány egyúttal büntethető is. 

Pintér Sándor a kérdésre azt válaszolta, hogy a statisztikai adatok és a rendőrségi tapasztalatok a kért intézkedéseket nem indokolják. És hozzátette: a kiskorú prostituáltak nem fenyegetés és kényszer alatt, hanem önként válnak prostituálttá. (Utóbbi kijelentése felháborodást váltott ki több civil szervezetnél, akik válaszként tízpontos petíciót indítottak útjára a gyerekprostitúció ellen. A petíció itt érhető el.) 

Pintér januárban Ékes Ilonát gyakorlatilag „lepasszolta” az oktatási államtitkárságnak azzal az indoklással, hogy a megelőzés az iskola faladata, a rendőrség csak „jelzőrendszeri tagként” tud közreműködni. 

Miután így oktatási kérdés lett a gyerekprostitúció, a Kossuth Rádió egyik márciusi Kihívás c. műsorában Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár úgy fogalmazott: „Az hogy a lányok ne álljanak ki az utcára, ez valóban, többek között, nevelési kérdés, illetve nagyon sok szempontból nemcsak nevelési, hanem a társadalom nagyon sok problémáját és feladatát érinti.” A helyettes államtitkár szerint a probléma megelőzéséhez a kötelező oktatásba olyan praktikus társadalmi és hétköznapi ismereteket is be kell vinni, amelyek fontosak ahhoz, hogy „ne vesszen el egy fiatalkorú ember”. Összegezve: továbbra sem tudni semmi konkrétumot arról, milyen lépések várhatók, vagy, hogy tervez-e egyáltalán bármit is a kormány. 

Vagyis tulajdonképpen ugyanott tart a vita most is, mint a januári levélváltáskor. 

A július 5-ei bizottsági ülésen Pintér Sándor a rendőrségnél nyilvántartott adatokra hivatkozva továbbra is azt mondta, nincs gyerekprostitúció hazánkban. Hozzátette, a szabálysértési ügyeknél az a tapasztalat, hogy a 18 éven aluli prostituáltak már házasságban éltek, ezzel pedig a törvény szerint nagykorúnak számítanak, vagyis nem tekinthetők gyermekprostituáltaknak. 

Ékes Ilona szerint azonban a futtatók gyakran férjhez erőszakolják a gyereklányokat, éppen azért, hogy a szabálysértési törvényt kijátsszák, ezért találkozhat a rendőrség szinte kizárólag olyan 18 év alatti gyerekprostituáltakkal, akik házasságban élnek. Ezért Ékes most azt javasolja, módosítsák a vonatkozó törvényt úgy, hogy minden férfi, aki 18 éven aluli lányt pénzért szexuális aktusra kényszerít, büntethetővé váljon.

 

Kövess minket Facebookon is!