Két éven belül minden rendőr-főkapitányságnak ki kell alakítania a megyében legalább egy olyan helyiséget, amelyben a gyermekeket életkori sajátosságaiknak megfelelő, speciális körülmények között lehet meghallgatni elszenvedett sérelmükről - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. Az első meghallgató szobát Budapesten, az V.kerületben alakították ki.


szólj hozzá: Gyerekbarát meghallgatószobák

A videóinterjúban Budapest rendőrfőkapitánya, Tóth Tamás azzal indokolja a plüssmackókkal, játékautókkal felszerelt szobák szükségszerűségét, hogy azok barátságosabb légkört teremtenek egy kisgyerek kihallgatásához, ami különösen akkor fontos, ha a gyerekeket például az egyik legsúlyosabb sérelem, a szexuális bántalmazás ügyében kell kihallgatni.

Már ez is nagyon örömteli, de amit Navracsics mond a videóban, az még inkább: a gyermekprostitúcióval külön kell foglalkozni, mivel itt a legnehezebb elhatárolni az elkövető és a sértett pozícióját. Navracsics azt mondja, tárgyalnak a Belügyminisztériummal és a rendőrséggel, hogyan lehetne egy érzékenyebb szabályozást kialakítani, illetve az ügy gyermekjóléti, gyámügyi, gyermekvédelmi kérdéseit is vizsgálják. Majd egy újságírói kérdésre, mely a belügyminiszter korábbi kijelentéseire irányult, azt válaszolja: „Pintér Sándornak is ennél sokkal árnyaltabb az álláspontja, és ezt a jövőben majd elő is fogja adni.”

Bár a „folytatunk vizsgálatokat” és a „tárgyalunk már” politikus nyelven nagyjából azt jelenti, hogy még semmi nem történt, de legalább hivatalosan is elismerték, hogy nem igaz az, hogy Magyarországon nincs gyerekprostitúció, és az az álláspont sem fedi az igazságot, hogy a fiatal lányok önként vállalják a prostitúciót, ezért nem áldozatok, hanem bűnelkövetők.

A bejelentés összecseng a KIM-ben november 9-én tartott Párbeszéd a gyermekbarát igazságügyért – Ha a gyerek az áldozat című nemzetközi fórumon elhangzottakkal. Répássy Róbert államtitkár azt ígérte, „2012 a KIM számára is a gyermekbarát igazságszolgáltatás éve lesz”. Gyurkó Szilvia, az Országos Kriminológiai Intézet kutatója a magyar igazságszolgáltatás gyerekbarát mivoltára az egyestől tízesig terjedő skálán nagy jóindulattal egyest adna. Egy példa erre: a három és fél éves Annát hét és fél éve szexuálisan bántalmazta a nevelőapja. A most tizenegy éves Anna ügyét még mindig nem zárták le: a másodfokú bíróság most kötelezte az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására. Az elmúlt hét és fél évben a kislány huszonkétszer tett tanúvallomást. Részletes beszámoló a fórumról itt olvasható.


A hét további fontos, gyerekeket érintő hírei:

  • Még mindig tart és egyre bonyolódik a vita a közoktatási törvényről. Orbán Viktor miniszterelnök kiborult azon, hogy támadják Hoffmann Rózsát. Az államtitkárpedig egy ötoldalas ismertetőben védekezik az őt ért támadások ellen. Az ellenzék mellett a kormánypárti politikusok is szétszedték a javaslatot.  Pokorni Zoltán 70 ponton módosítana, Lázár János is több helyen szigorítana. Civil tüntetés is volt.
  • Ajzó-lazító szert is kaphattak azok a kiskorú fiúk, akiket a napokban Újpesten leleplezett pedofilhálózatban kényszerítettek szexuális szolgáltatásokra - számolt be az m1 szerda esti Híradójában.
  • Az m2 csak 2012 márciusától lesz gyermek-, ifjúsági és családi csatorna - tudta meg az [origo]. A döntést a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) egyeztetve hozta meg az MTV. Korábban 2011 nyári, majd 2012 januári indulásról volt szó.
  • Nem csökkent a gyerekek napi cukrosüdítőital-fogyasztása az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy ezek árusítása sok amerikai iskola büféjében vagy italautomatáiban tilos - derítette ki egy vizsgálat. A gyerekek üdítőital fogyasztása gyakorlatilag azonos volt ott, ahol csak a szénsavas üdítők eladását tiltották, és azokban az iskolákban, ahol az ilyen italokat szabadon vehették: 66-67%.

Kövess minket Facebookon is!