Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Palotát koldulásból: kizsákmányolt cigány gyerekek

A BBC Panorama című műsora egy filmet készített a London utcáin, köztük az Oxford Streeten kéregető romániai cigány gyerekekről. A legfiatalabb koldus alig négyéves, és a gyerekek naponta átlag 500 fontot - vagyis kb. 160-170 ezer forintot szednek össze. A riporter, John Sweeney által 21. századi Twist Olivéreknek nevezett gyerekek minden időjárási körülmény ellenére kitartóan "dolgoznak".

2 Tovább

Tatu és Patu, az őrült finn tudósok

Tatu és Patu egy Furaváron élő testvérpár, akik különleges és leginkább haszontalan találmányokat, kutatásokat végeznek a maguk - és persze olvasóik - szórakoztatására. A karaktereiket megalkotó finn szerzőpáros, Aino Havukainen és Sami Toivonen a formatervező főiskolán végeztek Lahtiban. Első könyvük, a Tatu és Patu Helsinkiben 2003-ban jelent meg, majd a sorozat minden évben egy-egy újabb kötettel bővült, jelenleg a nyolcadik kötetnél tartanak Finnországban. Magyarul eddig négy Tatu és Patu olvasható.

0 Tovább

Burleszkmese a barátkozásról

A Medve látogatója Medve és Egér első találkozását és összebarátkozásukat meséli el. Ahogyan az lenni szokott, adott egy látogatókat nem szívlelő morcos, nagydarab magányos farkas (vagyis: Medve) és egy elszánt, izgága birtokháborító, aki mindenáron barátkozni akar (Egér). Valószínűleg nem lőjük le a poént, ha eláruljuk, hogy az Egér győz, és a mese végére a legnagyobb összhangban "melengetik a talpukat, rágcsálnak és kortyintgatnak" a kandallónál.

0 Tovább

Nem píszi a karácsonyról beszélni egy rajzfilmben?

A címben feltett kérdés az egyik legnagyobb sikerű rajzfilmsorozat, a Thomas, a gőzmozdonnyal kapcsolatban fogalmazódott meg a héten. A producerek ugyanis a legújabb DVD-n átírták a karácsonyról szóló sorokat. A Thomas-mesék írójának családja pedig úgy véli, a döntés mögött az áll, hogy a szöveg eredeti formájában nem bizonyult "politikailag korrektnek".

A vitatott, a Keeping up with James című epizódban a mozdonyok versenyre kelnek a gyerekek ajándékainak szállításában, a díszletek pedig klasszikus karácsonyiak: karácsonyfa, karácsonyi dalokat éneklő gyerekek, ajándékrengeteg mindenütt. A karácsony szó helyett azonban a szövegbe a "téli ünnepek", a karácsonyfa helyett pedig az "ünnepi fa" kifejezés került - írta a The Daily Mail.

1 Tovább

Az igazi bátorság: nemet mondani

Lorenz Pauli 1967-ben született, óvodapedagógusi diplomát szerzett és 1989 óta egy óvodában dolgozik Bernben. A '90-es évektől kezdett el rendszeresen foglakozni az írással és gyerekkönyvek fordításával. Elsősorban 4-11 éveseknek és felnőtteknek ír. 2003-ban elnyerte az gyerekköltészetért járó osztrák állami díjat.

0 Tovább

Felfrissített Lázár Ervin-mesevilág

Lázár Ervin május 5-én lett volna 75 éves. Az egyik legnagyobb hatású magyar meseíró tiszteletére egész évben különböző programokat, pályázatokat hirdettek meg. A Lázár Ervin emlékév jegyében írta ki a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat is még tavasszal illusztrációs pályázatát, melyre egy-egy illusztrációt vártak Lázár Ervin szabadon választott meséjéhez 50x70 cm méretben.

A pályázatra közel negyven pályamű érkezett, ezekből nyílt kiállítás október 1-jén a Budapest Bábszínház Koós Iván Galériájában. A Mikkamakka tárlatára a 28 friss illusztráció mellé a kiállítás szervezője, Sándor Csilla a nagy klasszikusok, Réber László és Gyulai Líviusz rajzaiból is válogatott. A kiállítás installációja, a képek elhelyezése a galéria szervezője, Balla Margit munkája.

Réber László és Gyulai Líviusz borítói

0 Tovább

Tündérmese prostitúcióval és erőszakkal

A következő gyerekprostitúció, gyerekbántalmazás elleni közhasznú szpot most szeptembertől fut az amerikai tévécsatornákon. A reklámot az ECPAT-USA (End Child Prostitution and Trafficking) rendelte a JWT New York ügynökségtől.

2 Tovább

Diafilmből mesekönyv: varázsukat vesztett filmkockák?

Az első diafilmek propaganda- és oktatócéllal készültek a második világháború után, és csak évekkel később jelentek meg a mesetekercsek. A régióban a diafilmek népszerűsége a '80-as években kezdett megtörni. Az 1954-ben alapított Magyar Diafilmgyártó Vállalat a '90-es évek végéig bírta. Ekkor magánkézbe került, és azóta jogutódja, a Diafilmgyártó Kft. készíti és forgalmazza a "szocializmus házimoziját". A 2000-es években a kereslet ismét fellendült a mesetekercsek iránt, és bár a Diafilmgyártó kínálatában még mindig sok a klasszikus, múltidéző diafilm, új sikermeséket is feldolgoztak (például Bartos Erika Bogyó és Babócá-ját és Berg Judit Maszat-ját).

A néhány újdonság ellenére azonban a Diafilmgyártó Kft. láthatóan ragaszkodik a nosztalgikus tekercsekhez: bár néhányat újrarajzoltattak, többségében a szocializmus évtizedeinek illusztrációi köszönnek vissza a diákról. Az abszolút retró diafilm így akár egy kis művészettörténeti kalauz is lehet a gyerekek számára.

Most szeptemberben a Diafilmgyártó Kft. egy mesekönyvsorozatot is útjára indított, melyben régi mesetekercsek jelennek meg nyomtatásban.

1 Tovább

Egy gyerekkönyvnek szólnia kell a rettegésről is!

Nemrég írtunk Maurice Sendak meséjének azonos című átdolgozásáról, az Ahol a vadak várnak-ról. A pusztítást és az agressziót központi témává emelő ifjúsági regény több ponton is nyomasztó, félelmetes történet lett. Akkor azt írtuk, ezek miatt sok szülő valószínűleg nem szívesen adná a gyerekek kezébe a könyvet.

Maurice Sendak a New York Timesnak adott friss interjújában azt mondja, szerinte a mai mesék túl biztonságosak és nem beszélnek őszintén arról, mi történik a gyerekekkel.

Kép: Picture Perfect / Rex Features

0 Tovább

Újabb bőrt húznak le Beatrix Potterről

A brit író-illusztrátor, Beatrix Potter (1866-1943) meséi a világ legnépszerűbb gyerekkönyvei között vannak. Potternek 1902 és 1930 között huszonhárom mesekönyve jelent meg. Az 1902-ben kiadott első kötet, a The Tale of Peter Rabbit 45 millió eladott példánnyal felkerült a legnagyobb sikerkönyvek listájára. De a legmagasabb áron elkelt gyerekkönyv-illusztráció is egy Potter-mű, a The Departure.

A nagy népszerűséget persze egy erős meg nem értettség is kíséri: Pottert számos oldalról érik a kritikák (erről ajánljuk Nagy Boldizsár remek írását), és ezek legyenek akár jogosak, akár nem, kétségtelen, hogy Beatrix Potter mesefigurái és maga az író-illusztrátor alakja is egyfajta ikonná válták. A mesék megelevenedtek animációs filmeken, plüssfigurákat gyártottak belőlük, a köteteket pedig rendületlenül újra és újra kiadják. (Érdekes, hogy az első magyar nyelvű kiadás viszont csak 2007-ben jelent meg.)

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek