A BBC Panorama című műsora egy filmet készített a London utcáin, köztük az Oxford Streeten kéregető romániai cigány gyerekekről. A legfiatalabb koldus alig négyéves, és a gyerekek naponta átlag 500 fontot – vagyis kb. 160-170 ezer forintot szednek össze. A riporter, John Sweeney által 21. századi Twist Olivéreknek nevezett gyerekek minden időjárási körülmény ellenére kitartóan „dolgoznak”. 

 

A lenti képen látható kislány nem néz ki többnek 4 évesnél, de gyakorlott módszerekkel kéreget. A kislány az utcai telefonfülkét használta vécézésre, és a McDonald’s szemeteseiből evett. Az egyik környékbeli étteremtulajdonos szerint néhány gyerek akár napi 500 font adományt is kap, az összekoldult pénzt pedig egy húsz év körüli nőnek adják le. 


A BBC által lefilmezett cigány gyerekek mindegyike Romániából érkezett a szigetországba. Bár a gyerekek nem muszlimok, fejkendőt viselnek és kimondottan a mecsetek és az öböl-államokbeli turisták kedvelt helyein kéregetnek. A BBC a mecset mellett kéregető gyerekeket és az őket felügyelő nőket is lefilmezte. A „munka” után pedig a stáb követte őket egészen hazáig: egy ilfordi bérelt házig, ami előtt egy X5-ös BMW parkolt. A ház körül több felnőttet és gyereket is megfigyeltek, például egy Ioan Rostás nevű férfit és feleségét, akik ellen segéllyel való visszaélés miatt nyomoznak. A BBC stábja a Rostás családot követte Bánffyhunyadra, ahol a családnak két háza is van – egy főúton álló luxusvilla, és egy mellékutcában álló kisebb ház, mely előtt egyébként ott állt az Ilfordban látott BMW is. A Panorama stábja több lefilmezett gyerek családját is felkereste Romániában. A stáb Fetestiben például megtalálta a négy éves kislány anyját (az alábbi képen), aki azt mondta, egy éve költözött vissza Londonból, és a gyereke azóta is ott jár óvodába – miközben a kamerák két hónappal korábban vették fel az anyát, ahogyan a londoni utcákon kéregetett.

Nagy-Britanniában a rendőrök gyakran igazoltatnak kéregető gyerekcsoportokat, de sokat így sem tehetnek: az adatok rögzítése után el kell engedniük őket. A rendőrség úgy véli, a szegénység kiszolgáltatja a cigányokat a saját közösségükön belül működő bűnözői csoportoknak. Korábban, az akkori fővárosi rendőrkapitány, Bernie Gravett vezetésével már kísérletet tettek arra, hogy felderítsék, kik állnak a gyerekkoldus-csoportok mögött (ez volt az ún. Golf-művelet). A volt rendőrkapitány szerint ez a jelenség valójában „modernkori rabszolgaság”. Egy négy éves gyerek azt sem tudja, hogy Nagy-Britanniában bűncselekménynek számít kéregetni – dolgoztatásuk mi más volna, ha nem kizsákmányolás? Colin Carswell főfelügyelő szerint a Londonban kéregető gyerekek évente 100 ezer fontot (kb. 34 millió forintot) keresnek a kéregetésből és lopásokból. Az európai és brit utcákon begyűjtött bevételek jelentős része a luxusvillákkal tarkított dél-romániái kisvárosba, Tandareibe megy. A BBC megkérdezett egy a Golf-műveletben gyerekkereskedelem vádja miatt letartóztatott férfit is, aki szerint a kialakult helyzetről a brit állam tehet, amiért egy rakás segélyt ad a bevándorló nagycsaládoknak. „Akiknek sok gyereke van, építhetnek egy villát. Vannak, akik 10, 12, 13 ezer fontot kapnak havonta” – mesélte a férfi. 

Christine Beddoe, az ECPAT brit szervezetének elnöke szerint azzal, hogy a gyerekeket arra kényszerítik, hogy az utcán dolgozzanak, elveszik a gyerekkorukat. „Ha megtagadják tőlük az oktatást, táplálkozási és egészségügyi problémáik lesznek. Amikor pedig felnőnek, azt fogják gondolni, hogy ez a normális útja a megélhetésnek” – fogalmaz a gyermekvédelemmel foglalkozó szakember.

Kövess minket Facebookon is!