Régóta létező, de a gyakorlatban csak ritkán alkalmazott szabályokat iktatna sarkalatos (kétharmados többséget igénylő) törvénybe a KDNP családjogi javaslata, amelyről első olvasatban már tárgyalt a kormány. A KDNP tervezete szerint a gyerekek nem élhetnek majd egészségtelenül, és törvényben rögzített kötelességük lesz szót fogadni a szüleiknek, a szülőknek pedig akár azon az áron is segíteniük kell a gyerekeiket, ha ezzel magukat fosztják meg valamitől - egyebek mellett ezek a javaslatok vannak a családjogi törvény [origo] birtokába került tervezetében. A kormány több eszközzel is segíteni akarja a gyereket nevelők boldogulását, a gyermektelen élettársak viszont hátrányba kerülhetnek.

Egy regionális gyámhivatal vezetője az [origo]-nak azt mondta: "helyénvalónak" tartja, hogy az új törvényben kötelezettségek is szerepelnének, a jelenlegi, 1952 óta létező szabályozás ugyanis szerinte inkább csak jogokat fogalmaz meg, az együttműködés előírása pedig "elvi keretet adhat" a később kidolgozandó végrehajtási részletszabályokhoz. Egy másik gyámhivatal vezetője szerint nem is teremtene új helyzetet a KDNP tervezete, csak ha részletesen meghatároznák, ki számít engedetlennek, és milyen szankciókkal kell sújtani azokat, akik nem szófogadóak, ilyenek azonban nem szerepelnek a javaslatban.

Az elmúlt hét híreiből válogattunk.

Nemzeti alaptanterv

  • A készülő új Nemzeti alaptanterv szerint a családi életre nevelés keretében az iskolákban nemcsak az empátiáról, az önismeretről, a női és férfiszerepekről lenne szó, de olyan praktikus ismeretekről is, mint hogy hogyan kell megszervezni egy nyaralást, vagy hogyan kell takarékoskodni. Az Index által megkérdezett oktatáskutató szerint attól nem javul semmi, ha mindezt tantervekbe írják, egy pszichológus pedig úgy látja: a kamaszok vevők a pozitív képzetekre, de látják a realitásokat, és a felnőttek hiteltelenségét nem díjazzák.
  • Az új NAT tartalmazni fogja az alapműveltség kötelező tartalmi elemeit. Nemcsak elsajátítandó képességeket ír elő, hanem rögzíti, hogy például a Toldit mindenkinek el kell olvasnia, nem végezheti el senki az általános iskolát anélkül, hogy ne hallott volna Bethlen Gáborról, vagy ne hallgatott volna meg egy részletet Erkel Bánk bánjából. Az állam a közműveltség tartalmi elemeit az érettségi követelményekkel részben eddig is szabályozta, ezért ez elsőre nem tűnik hatalmas újdonságnak. Mégis jelentős a változás ahhoz képest, hogy 2003-ban "posztmodern fordulat" történt a közoktatásban, és a NAT reformja során a jogszabályból minden konkrét elemet eltávolítottak – írja a Heti Válasz.

 

Gyerekvédelem

  • Túlnyomórészt gyerekek estek áldozatul a Vietnámot sújtó áradásoknak – hívta fel a figyelmet az ENSZ gyermekalapja (UNICEF). Összesen 78 ember vesztette életét az indokínai ország középső és déli részén, közülük 65-en 16 évesnél fiatalabbak voltak. A többségük megfulladt. Az ENSZ és a Save the Children segélyszervezet több ezer „úszó iskolatáskát” és mentőmellényt osztott szét a gyerekek között, hogy megmentse őket a vízbe fúlástól.
  • A brit reklámhatóság, az ASA (Advertising Standards Authority) betiltotta a Marc Jacobs Oh Lola! névre hallgató parfümjének printhirdetéseit. A képen a 17 éves Dakota Fanning (egykori gyerek-) színésznő csücsül, a lába közé fogva a parfümös üveget. Ahol a Marc Jacobs állítólag félénk kacérságot látott, ott a brit hatóság - Fanning korától függetlenül - gyereket szexuális kontextusban való ábrázolást. A parfümöt forgalmazó Coty cég hivatalos véleménye szerint, bár a kép kihívó, de nem illetlen. A reklámkampány fotósa a provokatív művészképeiről híres Jürgen Teller volt.

 

Színes

  • Magyarországon még soha nem mutattak be gyerekdarabot jeltolmácsolva siketnéma gyerekeknek - ez először a Centrál Színházban, november 13-án történt meg A Hang-villa titka című darabban. Bödök Ilona és Nagy Adrienne jeltolmácsok nem csupán közvetítik a szöveget, hanem az előadás részeivé válva kiegészítik a színpadi történéseket. Simon Kornél rendezővel itt egy interjú a jeltolmácsolt előadásról.
  • A leukémiás és daganatos gyerekek gyógyulását segítő alapítvány kapja azt a pénzt, ami Lewis Hamilton kalocsai mintás overáljának árveréséből folyik be. A McLaren brit pilótája a Magyar Nagydíj időmérő edzésén viselte a kezeslábast. A licitálásból befolyt teljes összeget a Trautsch András Olivér Alapítványnak ajánlják fel. Az alapítványt Trautsch András 1988-ban alapította a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikán ápolt gyermekek részére, az ápolás feltételeinek megteremtésére és javítására.
  • Bárányhimlővel fertőzött nyalókát árult 50 dollárért (11 ezer forintért) egy szülő a Facebookon olyan családoknak, akik szeretnék, hogy gyerekeik mihamarabb átessenek a felnőtt korban már veszélyesebb betegségen. Tennessee állam hatóságai felfedezték a különleges csomagküldő szolgálatot, lecsaptak a víruskufárra, és közleményben figyelmeztették a nyilvánosságot, hogy illegális a vírusok vagy más kórokozók postai küldözgetése. Ez ugyanis védtelen embereket tesz ki a fertőzésnek.

Kövess minket Facebookon is!