Megszavazta az Európai Parlament csütörtökön a gyerekek szexuális zaklatása, szexuális kizsákmányolása és a gyermekpornográfia elleni küzdelemről szóló európai uniós irányelvtervezetet. Az új jogszabály értelmében – amelyet formálisan még az EU-tagországok kormányait képviselő Tanácsnak is jóvá kell hagynia – egyszerűbb lesz büntetni és megakadályozni a gyermekek ellen elkövetett bűncselekményeket, és a sértettek is nagyobb védelemben részesülnek majd.

Mint Cecilia Malmström, a belügyekért felelős európai bizottsági tag a strasbourgi plenáris szavazást üdvözölve hangoztatta, a jogszabály egyértelművé teszi: „az EU nem fogja eltűrni, hogy szexuális vágyaik kielégítéséhez a bűnözők tárgyként használják fel a gyermekeket, illetve azt, hogy áruként kereskedjenek velük”.

A tagállamokat képviselő igazságügyi miniszterek pénteki luxembourgi tanácskozásán is elégedetten nyugtázták, hogy az Európai Parlament megszavazta az irányelvet. Navracsics Tibor magyar miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a luxembourgi tanácskozás után elmondta, hogy az egyik megvitatott téma a bűncselekmények áldozatainak védelméről szóló európai irányelvtervezet volt. E tervezetben minimálkövetelményeket kívánnak előírni a tagállamok számára az áldozatvédelem területén. A tervezetben alapvetően az egyéni elbírálás elvét érvényesítik, ám a tagországok képviselői azonosítottak olyan társadalmi csoportokat is, amelyek tagjai kiemelt védelemre tarthatnak igényt. Így a pénteki ülésen megállapodtak abban, hogy a bűncselekmények gyermekáldozatainak kiemelt védelmet kell élvezniük.

A hét gyerekekkel kapcsolatos fontos, érdekes hírei:

Család

  • Az év első nyolc hónapjában Magyarországon 57 630 gyermek született, ez 4,7%-kal - azaz 2818-cal - kevesebb, mint 2010 ugyanezen időszakában. A halálozások száma stagnálást mutat; az ország becsült lélekszáma 9 millió 965 ezer volt augusztus végén - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
  • A KDNP elnöke, Harrach Péter szerint a hamarosan benyújtandó családvédelmi törvény a gyermekvállalási kedv erősítését fogja szolgálni. A jogszabályban a család „a leszármazásra épül”: a családban legalább két olyan személynek kell lennie, akik egyenes ági rokoni kapcsolatban vannak. Családként definiálják még az örökbefogadáson alapuló szülő-gyermek kapcsolatot is. Felsorolják a törvényben a gyerekek jogait (elsősorban a családban való nevelkedést), és rögzítik a kötelességeiket is. Harrach Péter ezek között említette a tanulmányok folytatását, az egészségtelen életmód kerülését, a szülővel való együttműködés kötelességét, és eltartásának kötelezettségét addig a határig, amíg saját gyermekének eltartását nem veszélyezteti.
  • A brit Office for National Statistics adatai szerint az elmúlt években jelentősen nőtt a különbség a várható élettartamot illetően az ország egyes régiói között. A statisztikusok szerint egy gazdagabb országrészben, városban született brit kisfiúnak akár 13,5 évvel hosszabb életkilátásai is lehetnek, mint a vele egy időben, de szegényebb körülmények között világra jött társának. A statisztikai hivatal szerint a várható élettartamok közötti növekvő különbség egyértelműen mutatja a gazdagabbak – szegényebbek életvitele közötti egyensúlytalanságot, és azt, melyik társadalmi réteget mennyire sújtja a recesszió.

 

Bűncselekmények

  • Magyarországon éves szinten csaknem húszezer agresszív bűncselekmény válik ismertté, amelyek közül mindössze 20-30 kötődik iskolákhoz. Az iskolai agresszió azonban aggasztóbb méretű, mint az a bűnügyi statisztikákból kiolvasható. Egy 1100 gyerekre kiterjedő felmérés szerint a válaszadók 70%-a már részese volt iskolai erőszaknak, 30%-a pedig szemlélője volt az eseményeknek. Több mint félezer gyerek nyilatkozott úgy, hogy ő erőszakoskodott másokkal, áldozatnak pedig 278 vallotta magát. Egy másik felmérés szerint azért csak az esetek töredéke válik ismertté, mert a pedagógusok, iskolavezetők igyekeznek eltussolni az iskola hírnevét rontó erőszakos eseteket - írta a hétfői Magyar Nemzet összeállításában.
  • Az Anonymous hekkermozgalom egy új akciósorozatról, az Operation Darknetről tett bejelentést. A mostani kampány célpontjai olyan, illegális módon működő internetes oldalak, amelyek pedofil tartalmakat kínálnak. Ebben az esetben valódi pedofil oldalakról van szó, melyek a webnek a keresőmotorok által indexelt felszíne alatt rejtőznek el (Darknet, Deep Web, illetve emlegetik még Invisible Webként is ezt a szegmenst). Ezeken a hálózatokon zajlik többek között az olyan törvénysértő tartalmak cseréje, megosztása, mint például a pedofil képek és videók.

 

Tévé

  • A kereskedelmi televíziók több reklámot sugároznak a gyermekműsorok alatt, mint a közszolgálati csatornák – derült ki a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tanulmányából. Az öt nagy tévécsatorna, az MTV1, az M2, a Duna TV, a TV2 és az RTL Klub vizsgálatából kiderült, hogy a kereskedelmi csatornákon lényegesen magasabb volt a reklámok aránya, mint a közszolgálati televízióknál. Utóbbiak közül a Duna TV főként kulturális témájú termékekre és szolgáltatásokra hívta fel a figyelmet, az M2 pedig egyáltalán nem sugárzott kifejezetten gyermekeket megcélzó reklámokat. A legtöbb ilyen hirdetéssel a TV2-n találkozhattak a nézők, amelyeknek legnagyobb része valamilyen játékot népszerűsítetett. Az RTL Klubon sugárzott reklámok több mint 60 százaléka kizárólag a gyerekeket szólította meg, itt volt a legnagyobb aránya például az élelmiszerhirdetéseknek.
  • Az elmúlt nyolc hét nézettségi mutatói alapján a Cartoon Network bizonyult Magyarország legnépszerűbb gyerekcsatornájának a 4-14 éves gyerekek körében. A csatorna 15,4 százalékos közönségarányt szerezve, megelőzte a gyermekműsorokat sugárzó két legnagyobb versenytárs csatornát.

 

Kövess minket Facebookon is!