A brit író-illusztrátor, Beatrix Potter (1866-1943) meséi a világ legnépszerűbb gyerekkönyvei között vannak. Potternek 1902 és 1930 között huszonhárom mesekönyve jelent meg. Az 1902-ben kiadott első kötet, a The Tale of Peter Rabbit 45 millió eladott példánnyal felkerült a legnagyobb sikerkönyvek listájára. De a legmagasabb áron elkelt gyerekkönyv-illusztráció is egy Potter-mű, The Departure

A nagy népszerűséget persze egy erős meg nem értettség is kíséri: Pottert számos oldalról érik a kritikák (erről ajánljuk Nagy Boldizsár remek írását), és ezek legyenek akár jogosak, akár nem, kétségtelen, hogy Beatrix Potter mesefigurái és maga az író-illusztrátor alakja is egyfajta ikonná válták. A mesék megelevenedtek animációs filmeken, plüssfigurákat gyártottak belőlük, a köteteket pedig rendületlenül újra és újra kiadják. (Érdekes, hogy az első magyar nyelvű kiadás viszont csak 2007-ben jelent meg.) 

Beatrix Potter életét kétszer is megfilmesítették: 1982-ben a BBC készítette el a The Tale of Beatrix Potter-t, 2006-ban pedig az MGM forgatott egy romantikus feldolgozást Renée Zellwegerrel. Utóbbiból egy könyvet is összeraktak. Egy texasi írónő sem bírta ki, hogy ne írjon Potterről: Susan Wittig Albert hétkötetes sorozatot (The Cottage Tales of Beatrix Potter) szentelt neki. 

És most újabb bőrt húznak le a divatos Beatrix Potterről: az Oscar-díjas Emma Thompson továbbírta a Potter-történeteket, és The Further Tale of Peter Rabbit című meséje 2012 szeptemberében jelenik meg a Penguin kiadó gondozásában. A kiadó csütörtöki tájékoztatása szerint a mese Skóciában játszódik, ahova gyerekkorában Beatrix Potter is ellátogatott. 1930 óta ez lesz az első alkalom, hogy Péter nyúl egy új mesében szerepeljen, és arra sem volt még példa, hogy valaki folytassa Potter mesesorozatát. Hogy az illusztrációk vajon milyenek lesznek (megújulnak-e vagy követik az eredetiek stílusát), arról nincsenek hírek.