A címben feltett kérdés az egyik legnagyobb sikerű rajzfilmsorozat, a Thomas, a gőzmozdonnyal kapcsolatban fogalmazódott meg a héten. A producerek ugyanis a legújabb DVD-n átírták a karácsonyról szóló sorokat. A Thomas-mesék írójának családja pedig úgy véli, a döntés mögött az áll, hogy a szöveg eredeti formájában nem bizonyult „politikailag korrektnek”. 

 

A vitatott, a Keeping up with James című epizódban a mozdonyok versenyre kelnek a gyerekek ajándékainak szállításában, a díszletek pedig klasszikus karácsonyiak: karácsonyfa, karácsonyi dalokat éneklő gyerekek, ajándékrengeteg mindenütt. A karácsony szó helyett azonban a szövegbe a „téli ünnepek”, a karácsonyfa helyett pedig az „ünnepi fa” kifejezés került – írta a The Daily Mail

Az animációs sorozat alapját jelentő The Railway Series mesekönyvsorozatot Wilbert Awdry anglikán lelkész írta, így érthető, hogy az 1997-ben elhunyt szerző családja kikéri magának a producerek döntését. A The Telegraph-nak nyilatkozó Hilary Fortnam, Awdry lánya szerint lelkész apja bizonyára nem örülne annak, ha tudná, hogy a történetből kihúzták a vallási utalásokat, és nem tetszene neki, hogy az a korrekt politikailag, ha például a karácsony helyett téli ünnepekről beszélnek. Fortnam megjegyezte, apja, aki harminc évig dolgozott lelkészként, a riporterek és a kiadók előtt is mindig azt hangsúlyozta, hogy ő elsősorban lelkész és csak másodsorban gyerekkönyvíró – a döntés pedig így méltatlan Awdrey emlékéhez. A család ezért panaszt tett az animációs sorozatot készítő társaságnál.

A DVD-t kiadó Hit Entertainment azonban elutasítja a vádat, mivel tavaly is volt már karácsonyi epizódjuk, a Christmas Express, és terveznek egy következő karácsonyi címet is. Amiért azonban a Keeping up with James részből mégis kihúzták az utalásokat, azt azzal indokolták, hogy a DVD-t, melyen ez a rész is szerepel, úgy szerkesztették, hogy egész évben értékesíthető legyen. 

A beszélő vonatokról szóló első mesekönyv 1945-ben jelent meg. Awdry 1972-ig 26 vonatos mesét írt, a sorozatot fia, Christopher folytatta 14 további kötettel, a legutolsó idén jelent meg. 1984-ben készült el a mesék első rajzfilmes átdolgozása, a Thomas and Friends, mely most tart a 15. évadánál. 

A képek a Keeping up with James című epizód kockái. 

 

Kövess minket Facebookon is!