Egy ezer 6 és 16 év közötti ír gyerekekkel készült vizsgálat szerint a gyerekek 40%-a ajándéközön helyett jobban örülne annak, ha a Jézuska a családjukkal békésen tölthető szabadidőt hozna számukra. Ennek oka, hogy a fiatal válaszadók közel fele úgy véli, a szülők munkahelyi elfoglaltságai miatt a család év közben nem tölt elég időt együtt. A fiatalok negyede a kutatók kérdésére válaszul azt is jelezte, aggódik amiatt, hogy a családi költségvetésbe hogyan fognak beleférni az ünnepekkor jelentkező extra kiadások.

Az elmúlt hét gyerekekkel kapcsolatos híreiből válogattunk.

Közoktatás

  • Csalódottságot érez a köznevelési törvény miatt, de tudomásul veszi, hogy a parlament nagy többséggel elfogadta az új köznevelési törvényt - mondta Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke egyik interjújában. A kormány által benyújtott törvényre Pokorni nemmel szavazott. A Fidesz oktatáspolitikusa azt mondta, komoly kétségei vannak afelől, hogy az elfogadott szabályozással el tudják-e érni azt, hogy a gyerekeket „elégedett és a legjobb pedagógusok tanítsák", és szerinte „túlzó az a megoldás, amely tízezres, százezres településeknek sem adja meg a lehetőséget, hogy teljes felelősséggel fenntartsák az intézményeiket". Azt is hozzátette, hogy ennek a hatását „ma belátni és kiszámítani nem lehet".
  • Nem hosszabbít szerződést az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) az iskolai agresszió megelőzéséért dolgozó szakemberei többségének, akiket az akkor még az Oktatási és Kulturális Minisztérium, jelenleg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) háttérintézményeként működő OFI szerződtetett a 2008-ban indult projektre. Kérdéses, hogy folytatódhat-e nélkülük a krízisrégiókban (Dél-Dunántúl, Dél-Alföld, Észak-Magyarország) megkezdett munka.

Szórakozás

  • Gyerekműsorral búcsúztatja az óévet az m2. Buli van Csudaszombaton! címmel az m2 már negyedik alkalommal jelentkezik komplett gyerekműsorral, szilveszteri előkészületekkel, vadonatúj Magyar népmesékkel. Halász Judit, Novák Péter, a Balkan Fanatik, illetve Tompos Kátya koncertjei mellett Fluor Tomi, SP és Lola karaokeversenyével készül a csatorna az év utolsó napjára.
  • Mivel játszanak a roma gyerekek? Vajon van elég kínálat cigány mesekönyvből vagy akár cigány babákból? És van-e rá igény? - tette fel a kérdést az fn24 újságírója. A riportból kiderül, miért nincs cigány baba a játékboltok polcain.

Kövess minket Facebookon is!