Az Európai Unióban Wolfgang Ahrens német professzor vezetésével öt éve kezdődött az a kutatás, mely azt vizsgálja, hogy a 2-10 éves európai gyerekek egészségét, fejlődését milyen módon és mértékben befolyásolja az étkezés, életmód és társadalmi környezet. A kutatók megállapították, hogy az Európai Unióban élő gyerekek mintegy 20%-a kövér, vagy elhízott. Ez súlyos egészségügyi veszélyt jelent: korán megjelenő cukorbetegséget, magas vérnyomást, az ízületek fejlődésének zavarait. És persze további problémákat is okoz, mivel az elhízott gyerekekből nagyobb eséllyel lesznek kövér felnőttek.

Az EU déli részének országaiban minden öt gyerekből egy túlsúlyos, míg az északi országokban a kövérek aránya csak 5%. A kutatók szerint a gyermekkori elhízás szorosan összefügg azzal, hogy ez a korosztály úgy eszik, hogy közben nézi a televíziót. A kulturális különbségek miatt az északi gyerekek jóval egészségesebben étkeznek (több friss zöldség, gyümölcs, kevesebb édesség), mint a déli országokban élők. A tanulmány készítői 16 224 gyereket vizsgáltak, szüleikkel együtt. A vizsgálat Magyarországon is folytatódik azzal a céllal, hogy segítsen az egészséges gyermekkori életmód kialakításában.

Ezekről adtak hírt az elmúlt héten:

Ünnepek

  • Százezernél is több gyerek telefonált be az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokságra december 24-én, hogy a Télapó felől érdeklődjenek. Majdnem 102 ezer betelefonálóval idén nemcsak a napi csúcs dőlt meg, hanem az órás is: december 24-én délután volt olyan óra, hogy 8 ezer gyerek hívását válaszolták meg.

 

Szigorú BKV

  • Nem fogadja meg az ombudsman tanácsait a BKV, amely szerint a bliccelő gyerekeket is ugyanolyan szabályok szerint kell megbüntetni, mint a jegy nélkül utazó felnőtteket. Szabó Máté országgyűlési biztos azért kért enyhítést a 14 év alatti bliccelőknek, mert azok szerinte nem tudják felmérni a büntetés súlyát. A BKV ugyanakkor közölte: nem alkalmaz "kettős mércét" a pótdíjazás során.


Gyógyítás

  • Lassan kiöregszik az az orvoscsapat, amely világszínvonalon végzi a daganatos gyermekek csontvelő-átültetését Budapesten. A kezdetben lelkes fiatal orvosok közül sokan "kiszállnak" a szakvizsga után, mert nem tudnak megélni a fizikailag-lelkileg nagyon megterhelő munkából. Aki marad, állandóan kirakatban dolgozik, mert a szülők minden lépését ellenőrzik.

 

Oktatás

  • A világ első ökojátszóháza nyílt meg Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn. Az Európai Unió támogatásával létrehozott interaktív, multimédiás létesítményben környezet- és egészségtudatosságot tanulhatnak a gyerekek. A játszóhelyen mászólabirintus, titkos kuckók, mozgásvezérelt játékok, multimédiás csúszda és ökotémákról beszélő robot is található.
  • Az óvodásoktól az érettségizőkig minden gyerek megérzi majd a brit kormány által tervezett megszorításokat az oktatásban - nyilatkozta az elmúlt napokban több szakember. Várhatóan sok pedagógusnak megszűnik az állása, nem lesz karrier-tanácsadás az iskolákban, és a felzárkóztatásnak is vége – írják a The Guardian alapján.
  • A University of California kutatói szerint a matematikai képességek korai fejlesztésével a gyerekek jobb eredményeket érhetnek el későbbi tanulmányaik során, a középiskolában és az egyetemen.

Kövess minket Facebookon is!