Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Furcsa gyerekfotók: művészi vagy bizarr?

A 2009 elején alapított New York-i gyerekdivatmárka, az Opus szokatlan ruháihoz még furcsább reklámfotókat készít. A tervezők, Scarlett Boulting és Ryan Waller felnőttes gyerekkollekcióiból mutatunk most egy kis ízelítőt. Te megvásárolnád azt a terméket, amit ezekkel hirdetnek?

Néhány kép a 2011 tavaszi katalógusból:

0 Tovább

Te mennyit költesz a gyerekedre?

Még 2007-ben készített a TÁRKI egy felmérést arról, mennyibe kerül egy gyerek felnevelése születésétől az egyetemi tanulmányai végéig. A felmérés szerint évente átlagosan 1,26 millió forintot költünk a gyerekeinkre, vagyis átlagosan 30 millióba kerülnek, mire elvégzik a felsőfokú képzést is. Nyilván családtípusonként is változik, hol mennyit fordítanak a gyerekekre. A vizsgálat alapján ahol egy szülő nevel két gyermeket, ott 842 ezer forintra csökken a ráfordítás, míg az egykékre 2,04 milliót fordítanak a szüleik. Fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak a készpénzkiadások vannak az összegekben. A kutatók összegezték a háztartási munka becsült értékét is, ami évente nagyjából 404-1663 ezer forint értékű munkát jelent. (A tanulmány itt letölthető.)

2011-ben Magyarországon egy kétkeresős, kétgyermekes családnak havonta 228,3 ezer forint kellett az elfogadható színvonalú megélhetéshez. Az adatok szerint itt is érvényes a méretgazdaságosság, azaz minél több tagból áll a család, annál alacsonyabb az egy főre eső összeg: a két felnőttből és négy gyermekből álló háztartásban fejenként havi 48,6 ezer forint is elegendő - elemzi a napi.hu a KSH adatait. Ugyanakkor tudjuk, hogy a gyerekek ötöde él olyan családban, ahol nincs aktív kereső, és az optimistább becslések szerint is 300 ezer gyerek él mélyszegénységben.

Hasonló felmérések a világ többi országában is készülnek, ezek közül nézzünk meg most néhányat!

0 Tovább

Retró életérzés gyerekeknek: Erik és Csipesz nyomoz

Új kiadót köszönthetünk a gyerekkönyvek piacán: az év elején indult balatonfűzfői Lajka Books az Erik és Csipesz nyomoz c. mesekönyvvel mutatkozik be. Az író-illusztrátor Kövecses Panni első mesekönyvében az 1960-as évek illusztrációs hagyományát és több másik évtized hangulatát is megidézi.

Az Erik és Csipesz abszolút a retróhangulatra épít: a felhasznált színek, az illusztrációk stílusa, az ábrázolt karakterek, a kötet felépítése és maga a történet is valahová a múltba viszi vissza az olvasóit. Az persze kérdés, hogy mégis ki ennek a könyvnek a célközönsége: a történet alapján persze egyértelmű, hogy a gyerekek, azonban ezt a retróhangulatot inkább a szüleik és nagyszüleik élvezhetik igazán, és az Erik és Csipesz humora is elsősorban nekik szól.

0 Tovább

Hihetetlen: modern gyerekkönyv-illusztrációk ősrégi szoftverrel!

Bob Staake neves amerikai illusztrátornak, dizájnernek és gyerkkönyvszerzőnek van egy furcsa hóbortja: kizárólag az Adobe Photoshop ősrégi, 1994-ben megjelent 3.0-ás verziójával dolgozik. És hogy milyen a végeredmény? Íme legfrissebb könyve, a 2011-es Look! A Book!:


0 Tovább

Gyerekzár, 6-os karika: így védik a gyereket a tévétől

Magyarországon július 1-jén lép hatályba a médiatörvény sajtótermékekre és bizonyos internetes tartalmakra vonatkozó része. Szalai Annamária hangsúlyozta, hogy a szabályozás csak szűk területet és alapvető jogokat érint, például a gyűlöletbeszéd tilalmát vagy a kiskorúak védelmét. (Például bevezetik az új kategóriát, a 6-os karikát is, melyet a 18+ tartalmak, vagyis a szélsőségesen durva vagy pornográf műsorszámok kapnak meg, és ezek egyáltalán nem kerülhetnek majd adásba. Lesz egy "6 éven aluliaknak nem ajánlott" besorolás is, melybe azokat a műsorokat sorolják, melyek a 6 éven aluliakban félelmet kelthetnek vagy nem érthetőek ennek a korosztálynak.)

Kép: telegraph.co.uk

5 Tovább

Friss, ropogós gyerekkönyvek a Könyvhéten

A 82. Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódva immár tizedik alaklommal rendezik meg a Gyermekkönyvnapokat. A kiadók közül magasan vezet a Pozsonyi Pagony a megjelenések számában: nyolc új kötettel készült a könyves rendezvényre. A kiadók többsége egy-két új könyvet jelentetett meg.

Általában elmondható, hogy biztosra akarnak menni a gyerekkönyvkiadók: vagy sorozatokat folytatnak, vagy már jól csengő nevű szerzőket, régi nagy klasszikusokat adnak ki. Éppen ezért a kínálat nem sok egzotikus újdonságot ígér, bár a kolozsvári Koinónia két könyve kifejezetten izgalmasnak tűnik.

0 Tovább

Elhunyt a Csoda és Kósza írója, Czigány Zoltán

Lesújtva olvastuk a hírt, hogy meghalt az egyik legtehetségesebb kortárs magyar gyerekkönyvszerző, Czigány Zoltán.

Czigány Zoltán halálhírét felesége jelentette be hétfőn éjszaka a Facebookon: "Kedves Mindenki! Czigány Zoli ma este 3/4 7-kor eltávozott közülünk, lehet, hogy már szeretett Nádor lován ül, vagy issza Dede habos kakaóját, vagy végre beszélgethet édesanyjával, de mindenesetre ott biztos mindig süt a nap, és végre kánikula van neki, forró. mértéktelen nyár, amire mindig úgy vágyott."

0 Tovább

Mesekönyv a II. világháborúról

Korábban már írtunk arról, hogy az amerikaiak fontosnak tartják, hogy érthetően beszéljenek a terrorizmus elleni harcról a gyerekeiknek is. Most pedig Nagy-Britanniában láthatunk ehhez hasonló kezdeményezést: a június 6-án megjelenő Little Manfred cimű mesekönyv a második világháborút és annak utóhatását mutatja be egy brit földre kerülő német hadifogoly (Walter) és egy tíz éves angol kislány (Grace) barátságán keresztül.


0 Tovább

Eltűnt Gyermekek Világnapja

2004 óta rendezik meg május 25-én az Eltűnt Gyermekek Világnapját. 1979. május 25-én tűnt el a New York-i 6 éves kisfiú, Etan Patz. Ő volt az első gyerek, akinek a fényképét tejesdobozokra nyomták.

0 Tovább

Gyerekzáras tévé: van rá jó megoldás?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság olyan megoldások keresésén dolgozik, melyekkel megoldható lenne, hogy a 16 éven aluliaknak (IV. kategória), a 18 éven aluliaknak (V. kategória) nem ajánlott műsorok, és a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyos károsítására alkalmas tartalmak (VI. kategória) "gyerekzárasak" legyenek. A kérdésben a NMHH nyilvános konzultációt tart június 7-én, melyen hatékony műszaki megoldásokra vár javaslatokat a szolgáltatóktól. Ezt követően pedig ajánlást tesz arra, milyen eszközökkel kerülhető el, hogy a gyerekek felnőtt tartalmat nézzenek.

Addig is elérhetőek a gyerekek számára készített tájékoztató anyagok az internet és a televízió veszélyeiről (például az adat- és tartalommegosztásról, az információ szűréséről). A kiadványok nem túl részletesek, de abból a szempontból hasznosak, hogy a szülőnek, pedagógusnak is segíthetnek abban, mire érdemes felhívni a gyerekek figyelmét.

A tájékoztatók innen letölthetők.

1 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek