Korábban már írtunk arról, hogy az amerikaiak fontosnak tartják, hogy érthetően beszéljenek a terrorizmus elleni harcról a gyerekeiknek is. Most pedig Nagy-Britanniában láthatunk ehhez hasonló kezdeményezést: a június 6-án megjelenő Little Manfred cimű mesekönyv a második világháborút és annak utóhatását mutatja be egy brit földre kerülő német hadifogoly (Walter) és egy tíz éves angol kislány (Grace) barátságán keresztül.


Az Imperial War Museum a Once Upon a Wartime című, gyerekeknek szóló kiállításához kapcsolódóan felkérte Michael Morpurgo ismert gyerekkönyvszerzőt, hogy írjon egy mesét a múzeum bármelyik kiállított darabjáról.

Az ötlet azonban elsőre nem igazán lelkesítette Morpurgót, de illusztrátor barátjával, Michael Foremannel a kiállítást nézegetve meglátott egy fából készült kutyát, amit egy német hadifogoly faragott a II. világháború végén. A foglyot egy kenti családnál szállásolták el, akikkel összebarátkozott, és amikor később hazatérhetett Németországba, a faragott kutyát egy levél kíséretében küldte ajándékba a családnak. A kiállításon látott két tárgy, a kutya és a levél elkezdte érdekelni a szerzőpárost, és ebből végül megszületett a 7 éves kortól ajánlott Little Manfred c. gyerekkönyv, mely a háború értelmetlenségéről és az emberi sebezhetőségről szól.

Íme néhány oldal a könyvből:

 

Kövess minket Facebookon is!