Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyerekkönyv a Hitchcock-filmek főcímjeinek készítőjétől

Saul Bass (1920-1996) a 20. század egyik legnagyobb hatású amerikai grafikusa és főcímtervezője volt. Pályafutása alatt többek között Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick és Martin Scorsese kérte fel mozifilmek főcímeinek készítésére, például a Casinóéra, a Spartacuséra, a Cape Fearére és a Psychoéra. Bass több amerikai nagyvállat logóját tervezte meg, például a United Airlines 1974 és 1993 között használt logóját.

The Title Design of Saul Bass from Ian Albinson on Vimeo.

Bass egy gyerekkönyvet is illusztrált 1962-ben: Henri's Walk to Parist most ötven évvel az első megjelenés után újra kiadták. A történet főhőse egy fiú, aki a vidéki Franciaországon él, és arra vágyik, hogy egyszer eljusson Párizsba, a könyv az utazás élményéről szól.

0 Tovább

Retró életérzés gyerekeknek: Erik és Csipesz nyomoz

Új kiadót köszönthetünk a gyerekkönyvek piacán: az év elején indult balatonfűzfői Lajka Books az Erik és Csipesz nyomoz c. mesekönyvvel mutatkozik be. Az író-illusztrátor Kövecses Panni első mesekönyvében az 1960-as évek illusztrációs hagyományát és több másik évtized hangulatát is megidézi.

Az Erik és Csipesz abszolút a retróhangulatra épít: a felhasznált színek, az illusztrációk stílusa, az ábrázolt karakterek, a kötet felépítése és maga a történet is valahová a múltba viszi vissza az olvasóit. Az persze kérdés, hogy mégis ki ennek a könyvnek a célközönsége: a történet alapján persze egyértelmű, hogy a gyerekek, azonban ezt a retróhangulatot inkább a szüleik és nagyszüleik élvezhetik igazán, és az Erik és Csipesz humora is elsősorban nekik szól.

0 Tovább

Hihetetlen: modern gyerekkönyv-illusztrációk ősrégi szoftverrel!

Bob Staake neves amerikai illusztrátornak, dizájnernek és gyerkkönyvszerzőnek van egy furcsa hóbortja: kizárólag az Adobe Photoshop ősrégi, 1994-ben megjelent 3.0-ás verziójával dolgozik. És hogy milyen a végeredmény? Íme legfrissebb könyve, a 2011-es Look! A Book!:


0 Tovább

Mesekönyv a II. világháborúról

Korábban már írtunk arról, hogy az amerikaiak fontosnak tartják, hogy érthetően beszéljenek a terrorizmus elleni harcról a gyerekeiknek is. Most pedig Nagy-Britanniában láthatunk ehhez hasonló kezdeményezést: a június 6-án megjelenő Little Manfred cimű mesekönyv a második világháborút és annak utóhatását mutatja be egy brit földre kerülő német hadifogoly (Walter) és egy tíz éves angol kislány (Grace) barátságán keresztül.


0 Tovább

Hűha! Hímsoviniszta mesekönyvek!?

Mi a közös a Babarban, a Barbapapában vagy éppen a Ruminiben? Hát az, hogy mindegyik sikerszéria központi szereplője hímnemű!

Egy friss, áprilisi tanulmány szerint a gyerekkönyvek elfogultan bánnak a nemekkel. A 20. század legnépszerűbb mesekönyveiben ugyanis a főhősök - akár állatokról, akár emberekről van szó - jellemzően férfiak.

0 Tovább

Petíciót írtak a gyerekek a képeskönyvekért

A New York Timesban még 2010. októberben jelent meg egy írás arról, hogy a gyerekeknek már nincs szükségük képeskönyvekre - pontosabban: a szülők nem igazán vásárolják már ezeket, ezért a könyvesboltok polcain porosodnak. A cikkre ugyan kicsit későn, de született válasz. A Birch Lane Elementary School tanulói egy közel öt méter hosszú színes petíciót küldtek a NYTimes szerkesztőségének, mellyel arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a képeskönyvekre életkortól függetlenül mindenkinek szüksége van.

0 Tovább

Barack Obama féltestvére is gyerekkönyvet írt

Nem is olyan régen még Barack Obama gyerekkönyve, az Of Thee I Sing, A Letter To My Daughters (Rólad énekelek, Levél lányaimnak) megjelenése volt a könyves világ egyik nagy híre. Most kedden pedig Obama indonéz féltestvére, Maya Soetoro-Ng jelentkezett egy gyerekeknek szóló picture bookkal, melyet máris általános elismeréssel fogadtak a kritikusok.

Az amerikai elnökkel közös édesanyától származó Maya Soetoro-Ng Honoluluban él két lányával, és az ottani Hawaii Egyetemen tanít pedagógiát. Nagyalapú, színesen és gazdagon illusztrált gyerekkönyvében, a Ladder to the Moonban (Létra a Holdra) kislányának álmát teljesíti, aki találkozni akart a soha nem ismert nagymamájával. Maya lánya, Suhaila ugyanis tíz évvel azután született, hogy a nagymama, Annie elhunyt.

0 Tovább

A legjobb virtuális gyerekkönyvek

Az egyre olcsóbb, gyerekeknek készült IPad-es alkalmazások között találni egészen zseniális, interaktív darabokat és szinte csak szkennelt lapokból álló mesekönyveket is. A New York Times Gadgetwise blogja összeállított egy listát a legjobb, legnépszerűbb virtuális gyerekkönyvekből. Az mindenesetre megállapítható, hogy a legjobbak nem feltétlenül a legszebbek...

A NYTimes teljes listája, amiből válogattunk, itt olvasható.

2 éves kortól

Go, Clifford, Go!

0 Tovább

Véget ért a Montreuil-i vásár

Ma ér véget a párizsi külvárosban, Montreuil-ben a 26. alkalommal megrendezett  gyerekkönyv- és folyóiratvásár. A hatalmas népszerűségnek örvendő vásáron a magyar gyerekkönyvkiadást Csányi Dóra, a Csimota Kiadó egyik alapítója, az illusztrációt pedig Baranyai András és Kárpáti Tibor képviselték.

A vásáron idén a hercegnőké és a hercegeké volt a főszerep, ennek megfelelően a kísérő kiállítás témáját a (félelmetes) kastélyok adták. Ízelítő a kiállított képekből.

Azok közé tartozom, akik kételkednek abban, hogy a félelmetes illusztrációk szerencsések lennének egy gyerekkönyvben, és hogy ezeket tényleg szeretik a gyerekek. Ez a kép viszont majdnem meggyőzött az ellenkezőjéről:

A kiállítás anyagából több kép, a vásárról több információ, videó  itt található.

0 Tovább

Mit olvasnak a gyerekeknek az oviban?

A mai lelkiismeretes szülők általában igyekeznek ellátni gyermekeiket a bőséges gyerekirodalmi termés javával. De mi történik az óvodákban? Mit várjunk, milyen irodalmi élménnyel gazdagodnak gyerekeink az óvodában töltött órák alatt? Öt oviban jártunk, hogy kiderítsük.

2 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek