Nem is olyan régen még Barack Obama gyerekkönyve, az Of Thee I Sing, A Letter To My Daughters (Rólad énekelek, Levél lányaimnak) megjelenése volt a könyves világ egyik nagy híre. Most kedden pedig Obama indonéz féltestvére, Maya Soetoro-Ng jelentkezett egy gyerekeknek szóló picture bookkal, melyet máris általános elismeréssel fogadtak a kritikusok.

Az amerikai elnökkel közös édesanyától származó Maya Soetoro-Ng Honoluluban él két lányával, és az ottani Hawaii Egyetemen tanít pedagógiát. Nagyalapú, színesen és gazdagon illusztrált gyerekkönyvében, a Ladder to the Moonban (Létra a Holdra) kislányának álmát teljesíti, aki találkozni akart a soha nem ismert nagymamájával. Maya lánya, Suhaila ugyanis tíz évvel azután született, hogy a nagymama, Annie elhunyt.

A Ladder to the Moonban a nagymamája után vágyakozó Suhaila ablaka előtt megjelenik egy arany létra, hogy elvezesse a kislányt a nagyihoz, aki aztán megmutatja Suhailának, mennyi szenvedés van a világban. A történetet a mexikói-amerikai illusztrátor, Yuyi Morales képei kísérik, melyek különleges multikulturális hangulatot teremtenek az együtt ábrázolt zsinagógákkal, templomokkal, mecsetekkel és a világ gyerekeivel.

A mesekönyv kéziratát egyébként még Obama megválasztása előtt megkapta a Candlewick kiadó, de érthető okokból csak most, az amerikai elnök gyerekkönyvének sikere után adta ki. A Ladder to the Moont – nem meglepő módon – masszív reklámkampány kíséri az Egyesült Államokban. A Candlewick negyedmillió dollárt költött marketingre, és rögtön 200 ezer példányban nyomta ki a könyvet. Tévészereplések, interjúk tucatjai készülnek Obama féltestvérével, és valószínűleg nem eredménytelenül. A mesekönyv magabiztosan fog lépegetni egyre feljebb a bestsellerlistákon – legnagyobb riválisának pedig a szintén most áprilisban megjelenő First Gardent jósolják, melyben többek között az Obama-család izgalmas kerti kalandjaiba nyerhetnek betekintést a kíváncsi gyerekek és szüleik.

Természetesen egyáltalán nem számít újdonságnak, hogy egy elnöki család ontsa magából a könyveket. Laura Bush például Jenna lányával közösen írt gyerekkönyvet, anyósa, Barbara Bush pedig minden bizonnyal az egyik legmeredekebb ötlettel állt elő First Ladyként: ő ugyanis imádott spánielje, Millie szemén keresztül láttatta könyvében a Fehér Ház mindennapjait.

Amiben azonban mindenképpen forradalmár az Obama-család, hogy Barack Obama az első regnáló amerikai elnök, aki gyerekkönyvvel is jelentkezett.

Tetszett? Kövesd a Gyerekszemlét a Facebookon is!