A képen egy 12 és egy 15 éves fiú fog fegyvert
a szomáliai átmeneti szövetségi kormány oldalán (The New York Times)

Szomáliában mindkét hadban álló fél toboroz gyerekkatonákat – állítja a Human Rights Watch egy friss jelentésében. „A gyerekek számára Szomáliában nincs biztonság. Az al-Shabaab elrabolja a gyerekeket az otthonukból, az iskolából, hogy harcoljanak, nemi erőszakot követnek el velük szemben, kényszerházasságra lépnek velük ” – mondta egy New York-i központú civil szervezet, a Human Rights Watch (HRW) helyettes gyerekjogi igazgatója, Zama Coursen-Neff. A 104 oldalas jelentés, a No Place for Children: Child Recruitment, Forced Marriage, and Attacks on Schools in Somalia törvénytelen toborzásokról, a háborúban a gyerekekkel szemben elkövetett erőszak formáiról számol be. A jelentés alapját 164 szomáliai gyerekkel, szülővel és tanárral készült interjú adja. A megkérdezett gyerekek közül 21-en vannak, akiknek sikerült megszökniük az al-Shabaab erőitől.

A szomáliai konfliktus felerősödésével az al-Shabaab már 10 éves gyerekeket is erőszakkal vitt el katonának 2010 és 2011 során. A gyerekeket néhány hetes kemény kiképzés után a frontvonalra küldték, ahol néhányan élő „ágyútöltelékként” védték a felnőtt katonákat. Másokat arra kényszerítettek, hogy öngyilkos merénylőként vegyék ki részüket a harcokból. Egy 15 éves fiú azt mondta a HRW-nek, hogy 2010-ben az összes osztálytársa elfogyott: körülbelül 100 fiúból csak ketten tudtak megszökni, a többieket megölték: „A gyerekek mind meghaltak, a nagyobb katonák elszaladtak.” Az al-Shabaab lányokat is elrabolt, hogy a háztartásban vagy a fronton segítsenek, hogy a katonák feleségei legyenek. Azok a családok, akik megpróbálták megakadályozni, hogy elvigyék a gyerekeiket, vagy azok a gyerekek, akik megpróbáltak elmenekülni, súlyos megtorlást, gyakran halálbüntetést kaptak.

Az al-Shabaab az uralma alá vont iskolákban kikötötte, hogy az iszlám szélsőséges nézeteit tanítsák, ezzel együtt betiltották az angolórákat, a tudományos tárgyakat. Azokat a tanárokat, akik ellenálltak, egyszerűen megölték. Ennek eredményeként vagy megszűntek az iskolák, mert még időben mindenki elmenekült, vagy működnek ugyan, de nincs érdemi oktatás.

Annak ellenére, hogy a szomáliai átmeneti kormány 2010 végén elkötelezte magát, hogy véget vet a gyerekkatonák sorozásának, a HRW szerint ők is toboroztak. „Az al-Shabaab borzasztó visszaélései nem jelentenek mentséget arra, hogy az átmeneti kormány is gyerekeket használjon katonaként” – mondta Zama Coursen-Neff, aki szerint az ideiglenes kormánynak inkább világossá kellene tennie, hogy nem tolerálja ezeket a visszaéléseket, és büntetnie kellene ezeket. A HRW felszólította valamennyi felet – az al-Shabaab ellen harcoló átmeneti kormányt és az Afrikai Unió erőit is – hogy vegyék ki a gyerekkatonákat a soraikból, és védjék a gyerekeket a harcoktól, biztosítsák számukra az oktatást.

A hatalmas szárazsággal sújtott afrikai országban jelenleg többfrontos háború zajlik az al-Kaidával szoros szövetségben álló al-Shabaab milícia ellen. A kenyai csapatok Szomália déli régiójába vonultak be, ahol szépen lassan számolják fel a lázadók bázisait. Az etióp csapatok pedig az ország központi részén szorongatják a lázadókat. A fővárosban, Mogadishuban az Afrikai Unió 12 ezer békefenntartója ügyel a rendre. A lázadók tavaly nyáron vonultak ki a fővárosból, azóta átváltottak a gerilla hadviselésre és főleg rajtaütéseket, illetve robbantásos támadásokat hajtanak végre.

A HRW szerint az átmeneti kormányt támogató nemzetközi szervezetek és országok, köztük az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok, az Afrikai Unió, nem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy az ideiglenes kormány is megsérti az emberi jogokat. A szomáliai krízisről negyven ország részvételével tartottak konferenciát február 23-án Londonban.  

A szomáliai gyerekek helyzetével foglalkozó korábbi írások:
Gyerekek az éhenhalás és anarchia országában
„Kérni fogom Istent, segítse győzelemre az al-Kaidát!”

Kövess minket Facebookon is!